FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 28. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

KIJEV - U Ukrajini su u nedjelju ujutro otvorena birališta na parlamentarnim izborima koje će pažljivo promatrati zapadne zemlje zabrinute zbog pada demokratskih standarda u Ukrajini i na kojima se očekuje pobjeda vladajuće Stranke regija predsjednika države Viktora Janukoviča. Bez Julije Timošenko, muze Narančaste revolucije iz 2004., a danas zatvorenice, no zato s dvojicom slavnih sportaša kao kandidatima oporbe, birači su u nedjelju pozvani izabrati novi parlament Ukrajine, izmučene korupcijom i dubokim podjelama na proruski istok i zapad okrenut Europi. Prvi veliki izbori nakon 2010., kada je pobijedio predsjednik Viktor Janukovič, "ispit su demokratske angažiranosti Ukrajine", rekli su šefica europske diplomacije Catherine Ashton i povjerenik za proširenje Štefan Fuele. Za novi petogodišnji mandat u parlamentu od 450 mjesta natječe se 5200 kandidata. Izborni prag trebalo bi prijetći pet stranaka među kojima bi Stranka regije predsjednika Janukoviča trebala dobiti od 23 do 33 posto. Oporbenoj stranci "Udar" slavnog boksača Vitalija Klička predviđa se do 17 posto. Oporbenom savezu u kojem je i stranka Domovina Julije Timošenko predviđa se od 15 do 24 posto glasova, a komunistima 9 do 13 posto. Nacionalistička Svoboda mogla bi dobiti do 6 posto.

VANCOUVER - Snažan potres magnitude 7,7 po Richteru pogodio je u subotu navečer zapadnu obalu Kanade, stotinjak kilometara južno od otočja Haida Gwaii, priopćio je američki geofizički institut (USGS). Epicentar potresa bio je 139 kilometara južno od grada Masseta. Pacifički centar za tsunami kazao je da se ne očekuje razorni val, ali centar za zapadnu obalu Aljaske izdao je upozorenje za obalna područja Britanske Kolumbije i Aljaske. Zasad u potresu nisu zabilježene žrtve ni materijalna šteta.

VILNIUS - Birališta u Litvi otvorena su u nedjelju ujutro za drugi krug parlamentarnih izbora, dva tjedna nakon što je oporba osvojila prvi krug koji su izgubili konzervativci dosadašnjeg premijera Andriusa Kubiliusa. Oporbena Laburistička stranka Viktora Uspaskiša osvojila je u prvom krugu 18 mjesta u parlamentu. Socijaldemokrati Algirdasa Butkeviciusa, bivšeg ministra financija i prometa, koji je kandidat za novog premijera, imaju 16 mjesta a njihov potencijalni koalicijski partner Red i pravda, šest mjesta. Konzervativci Domovinske unije - Litavskih kršćanskih demokrata dosadašnjeg premijera Kubiliusa, na vlasti protekle četiri godine, kažnjeni su za svoju nepopularnu politiku štednje i u prvom krugu osvojili su 13 mjesta. Tijekom predizborne kampanje, ljevica je među ostalim obećala podizanje minimalne plaće na 437 eura, progresivno povećanje poreza na dohodak i obnovu odnosa s Rusijom. U Litvi se 70 od 141 zastupnika bira proporcionalnim, a 71 većinskim sustavom u dva kruga.

WASHINGTON - Uragan Sandy nastavio se u nedjelju približavati američkoj istočnoj obali, a tamošnji se prognostičari trude precizno predvidjeti mjesto na kojem će ta monstruozna oluja, potencijalno najveća koja je ikada pogodila američko kopno, prvo udariti. Po postojećim projekcijama, Sandy će najvjerojatnije stići do kopna u noći s ponedjeljka na utorak po mjesnom vremenu između Delewarea i područja New Yorka i New Jerseyja. Ono što Sandy čini opasnom nije brzina njezinih vjetrova, koja je trenutno na 165 km/h u središtu oluje, nego njezina nevjerojatna širina. Vjetrovi se, naime, šire čak 1125 kilometara od središta oluje. Sandy, koja je u subotu nakratko preklasificirana u tropsku oluju, ali je brzo ponovo dosegla snagu uragana, mogla bi imati brutalan utjecaj na gradove koji joj se nađu na putu. U New Yorku će gradski dužnosnici u nedjelju razgovarati o zatvaranju sustava podzemne željeznice uoči dolaska oluje, što bi moglo paralizirati grad. Guverneri saveznih država duž istočne obale proglasili su izvanredna stanja i pozvali stanovnike da pripreme zalihe hrane, vode i baterija. Na nekim mjestima već se provodi obavezna evakuacija. Guverner Connecticuta Dannel P. Malloy izjavio je da bi Sandy toj državi mogla donijeti najgoru poplavu u 70 godina.

NEW YORK/ZAGREB - Jedan od najutjecajnijih američkih listova New York Times u nedjelju je u svom uredničkom uvodniku objavio da podržava Baracka Obamu na izborima za američkog predsjednika. Prestižni list objasnio je da Obamu podržava jer je, među ostalim, proveo najveću zdravstvenu reformu od 1965., spriječio novu veliku depresiju i završio rat u Iraku. Times također hvali rast građanskih prava za njegova prva mandata, naglašavajući prestanak isključivanja homoseksualaca iz vojske i podržavanje istospolnih brakova. Iako ova podrška nije nikakvo iznenađenje, jer NYT nije prihvatio republikanskog predsjedničkog kandidata od Dwighta Eisenhowera 1956. godine, Obami je svakako važna jer dolazi od jednog od najvažnijih medija u državi.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙