FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Presudu na deset godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu sudsko vijeća zagrebačkog Županijskog suda nazvalo je porukom svim političarima, bez obzira na razinu, koji obnašane funkcije doživljavaju prilikom za stjecanje osobne koristi, a ne radom za opće dobro. "Ovakvim ponašanjem doprinijeli ste razočaranju ljudi u institucije sustava i stvaranje opće apatije i bezizlaznosti u društvu. Stvorili ste privid da se ne isplati raditi i da se do ciljeva može doći kršenjem zakona i morala cijelog društva", kazao je sudac Ivan Turudić obrazlažući nekada najmoćnijem hrvatskom političaru presudu u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Dodao je da se primjenom propisanih kazni mora utjecati i na svijest građana, zbog čega je navedena presuda poruka svima da se kriminal ne isplati i da će počinitelj biti kažnjen. "S obzirom da ste kaznena djela počinili kao visoki dužnosnik poruka koja se upućuje ovakvom presudom je upućena osobama koje obavljaju političke funkcije na bilo kojoj razini vlasti. Vi ste svoju funkciju iskoristili za vlastito bogaćenje, a ne za opće dobro, kao što bi trebao biti", ustvrdio je Turudić.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić smatraju da postoji mogućnost mijenjanja ugovora Ina-Mol u slučaju pravomoćnosti presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu, dok HDSSB-ov Zoran Vinković ne vjeruje da se taj ugovor, osim revolucijom, može mijenjati. U reakcijama nakon današnje nepravomoćne, prvostupanjske presude na 10 godina zatvora zbog afere Hypo i Ina-MOL bivšem premijeru Ivi Sanaderu, laburist Dragutin Lesar rekao je da ako ova presuda bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku, onda to budi nadu ozbiljne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj. Na pitanje može li se današnjom presudom mijenjati ugovor Ina-Mol, Lesar je rekao kako zadnju riječ tu moraju dati stručnjaci međunarodnog prava. "Presuda nije pravomoćna - za bilo koji pravni potez - pa ćemo prvo morati pričekati pravomoćnost. Ako je neki ugovor potpisan temeljem primanja ili davanja mita, po meni postoje osnove za pokretanje postupka izmjene ugovora Ina-Mol", ocijenio je Lesar. Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić naglasila je kako bi trebalo uzeti sav novac, "sve što je zaradio", poništiti ugovor s MOL-om, tako da se Ina vrati na početno stanje. "Ako se kaže da je nezakonito rađeno, onda se mora vratiti na početno stanje", rekla je Tomašić dodavši kako sada treba krenuti i s drugim ratnim profiterima.

ZAGREB - Bude li presuda Ivi Sanaderu potvrđena kao pravomoćna, to će značiti veliki korak u borbi protiv korupcije i kriminala, izjavila je danas Jadranka Kosor, HDZ-ova zastupnica i Sanaderova nasljednica na čelu HDZ-a i hrvatske vlade. "Budući da se radi o nepravomoćnoj presudi, dakako da je ne mogu komentirati jer me na to obvezuju zakoni i Ustav, ali ono što u ovom trenutku mogu reći je da će, ako ova presuda bude potvrđena i konačna, to značiti veliki korak u borbi protiv korupcije i kriminala općenito u Hrvatskoj", izjavila je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru. Zamoljena za komentar nepravomoćne presude Sanaderu kojom je osuđen na deset godina zatvora, Kosor je odbacila Sanaderove optužbe da je stajala iza montiranog procesa protiv njega. "Iako me je on prozivao da sam sudjelovala u ovom postupku protiv njega, moram reći da sam kao predsjednica vlade široko otvarala politički prostor za borbu protiv korupcije i kriminala", poručila je. Naglasila je kako je svoj posao predsjednice vlade i HDZ-a radila na način da se ojača zakonodavni okvir, sukladno načelu nulte tolerancije prema bilo kojem i bilo čijem obliku korupcije, te da nitko nije zaštićen bez obzira na ime, prezime i funkciju.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović nije u utorak želio komentirati osuđujuću presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu rekavši tek da se radi o nepravomoćnoj presudi. "Nepravomoćna je", rekao je Josipović na upit novinara kako komentira presudu Sanaderu koji je zbog ratnog profiterstva i uzimanja mita osuđen na deset godina zatvora. Županijski sud osudio je u utorak Sanadera na jedinstvenu kaznu od deset godina za primanje provizije u slučaju Hypo i za primanje mita u slučaju Hypo i Ina-Mol. Uz zatvorsku kaznu dosuđeno je da mora vratiti novac nezakonito pribavljen u tim aferama. Josipović je kratak komentar Sanaderove presude dao pred KD "Vatroslav Lisinski" gdje nazoči koncertu umjetničke škole "Jordan Misja" iz Tirane u povodu obilježavanja 100. godišnjice neovisnosti Albanije.

ZAGREB - Prepuštanjem upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u te izdvajanjem nerentabilnog plinskog poslovanja bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader postupio je suprotno nacionalnim interesima, a osobnu je korist stekao koristeći odgovoran položaj premijera, ustvrdio je sudac Ivan Turudić obrazlažući dio osuđujuće presude za slučaj Ina-MOL. "Sud smatra da su izmijenjeni međudionički ugovori MOL-a i Ine bili protivni interesima Republike Hrvatske", kazao je Turudić, ističući da je primljeno mito ono što ovaj slučaj čini kaznenim djelom, a ne tek lošom političkom odlukom. "Da nije bilo mita prepuštanje upravljačkih prava i izdvajanje poslovanja karakterizirala bi se kao jedna u nizu katastrofalnih političkih odluka čija je sankcija gubitak izbora. No, mito je to što u ovom slučaju razlikuje lošu odluku od kaznenog djela zbog kojega ste proglašeni krivim", dodao je sudac. Sanadera je pritom nazvao arhitektom sustava u kojem su se odluke donosile u skladu s njegovim osobnim željama, što je "samo privid demokratskog postupanja". Vladu koja je potvrdila promjenu ugovora s MOL-om karakterizirao je "idealnim medijem" koji je bez ikakvog prigovora i diskusije prihvaćao Sanaderove naloge i "jedva izražene želje".

ZAGREB - Iako su bili suzdržani oko komentiranja današnje prvostupanjske presude od 10 godina zatvora zbog afere Hypo i Ina-MOL bivšem predsjedniku vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu, SDP-ovi saborski zastupnici ipak su poručili kako ih presuda nije iznenadila. "Ne komentiram nepravomoćne sudske presude, ali ako ćemo govoriti o politici, mogu reći da politika koja je vođena u Hrvatskoj zadnjih osam godina potvrđuje kako je bila jedna koruptivna politika u vrhu vlasti", izjavio je novinarima Igor Dragovan. Ne govorimo o pojedincu nego, rekao je Dragovan, govorimo o onima koji su obnašali vlast. "Nažalost, pored Ive Sanadera su donosili odluke i neki drugi i činjenica je da su zbog toga hrvatskih građani u puno lošijoj poziciji nego što bi bili da se taj javni posao obnašao pošteno i odgovorno", ocijenio je dodavši kako je HDZ tu pokazao da na takav način nije znao funkcionirati. Nenad Stazić je rekao kako nije iznenađen presudom te kako je očekivao da Sanader bude osuđen i kažnjen. "Koliko se moglo vidjeti po medijima, mislim da su dokazi bili dovoljno čvrsti za osuđujuću presudu. A što se tiče HDZ-a, za HDZ će biti još veća šteta kad se izrekne kazna cijeloj stranci, jer protiv cijele se stranke vodi postupak", podsjetio je Stazić.

ZAGREB - Hrvatska demokratska zajednica je prošla svoju katarzu, a presuda protiv Sanadera neće utjecati na rejting stranke, izjavio je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko komentirajući nepravomoćnu zatvorsku kaznu bivšem predsjedniku stranke i premijeru Ivi Sanaderu. Karamarko je na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a naglasio je da ne želi komentirati samu presudu, jer ona još nije pravomoćna, a na pitanje treba li se Hrvatska pripremiti na promjenu ugovora s Mađarskom oko upravljačkih prava nad INA-om, odgovorio je kako "ne želi ići u budućnost i prejudicirati moguća rješenja". "Sačekajmo pravosnažnost presude", poručio je. Na pitanje osjeća li nelagodu jer se procesuriraju političke odluke vlade, Karamarko je kazao kako "osjeća nelagodu zbog svega što se događa, zbog kriminala u pretvorbi i niza problema", ali i naglasio da je "sve to pitanje sazrijevanja države". "Političke odluke padaju pod sumnju da su bile kriminalne", rekao je. Predsjednik HDZ-a ne misli da će presuda Sanaderu predstavljati teret za njegovu stranku.

ZAGREB - Polemika između SDP-a i HDZ-a oko namjere vladajućih da posjedovanje droge za osobnu uporabu iz kaznene prebaci u prekršajnu sferu nastavila se popodne i u pojedinačnoj saborskoj raspravi o izmjenama Kaznenog zakona (KZ). HDZ-ovci su se žestoko usprotivili takvom zakonskom rješenju, ističući da njime država šalje poruku kako tolerira drogiranje, te ponavljajući raniji stav kako ovisništvo, kao težak društveni problem, i počinje pušenjem jednog džointa. Martina Banić (HDZ) naglasila je kako nitko ni do sada nije sprječavao policiju da se bavi narko bossovima te da ne vjeruje u tvrdnje vladajućih kako će izmjene zakona omogućiti učinkovitiju borbu protiv dilera, ističući kako je vrlo mala i tanka granica između konzumenata i dilera. "Kako ćemo mi sad dokazati da li sam ja samo konzument i da li je ta droga, koju ja imam kod sebe, meni za moju vlastitu upotrebu ili ću ja otići iza ugla i prodati nekom tu drogu koju imam", upitala je. Nenad Stazić (SDP) njezino je izlaganje nazvao nelogičnim, naglasivši kako se broj konzumenata droge i povećao jer se policija uglavnom njima bavila, a ne dilerima. Nelogičnima smatra i HDZ-ove prozivke kako vlada poručuje da se legalno može drogirati. "Tko to poručuje? Zašto govorite neistinu? Ponavljate neistinu koju vaš šef Karamarko neki dan na televiziji govori kad kaže evo Vlada ovim poručuje - mladi možete se slobodno drogirati, to sad više neće biti kažnjivo. To nije točno! To je laž! To je najobičnija laž! Kažnjavat će se prekršajno, ali će se kažnjavati, neće biti legalno, konzumiranje neće biti legalno. Dajte to shvatite", poručio je Stazić HDZ-ovcima.

ZAGREB - Dio saborske oporbe usprotivio se danas prijedlogu da se posjedovanje opojnih droga za osobnu uporabu iz kaznene premjesti u prekršajnu sferu, ustvrdivši da nije riječ o osuvremenjivanju Kaznenog zakona, nego o "natezanju argumenata da bi se opravdao liberalni svjetonazorski stav". "Vladina obrazloženja u prilog dekriminalizacije droge su natezanje argumenata da bi se opravdao jedan svjetonazorski liberalni stav", ustvrdila je Ana Lovrin (HDZ). Upozorila je da je posjedovanje opojne droge kazneno djelo u 21 članici EU, iako se, kaže, daju detaljni naputci da se takvo djelo ne kažnjava ako je počinjeno prvi puta, ako je riječ o maloj količini droge itd. "Droga je zlo. Ona uništava pojedinca, razara obitelji i zajednicu. Ovisnost mijenja osobnost, čovjeka gura u nove oblike kriminala", rekla je Lovrin te zaključila da je kaznena odgovornost za posjedovanje droge "stav jake društvene osude zlouporabe droge". "Vladajući se zalažu za slobodan stil života - tko se želi drogirati, neka to čini, bez obzira na posljedice na pojedinca i zajednicu", kazala je Lovrin. Podsjetila je da je riječ o predizbornom obećanju SDP-a te dodala da bi "građanima bilo bolje da vlasti provode obećanja o povećanju BDP-a i smanjenju nezaposlenosti".

ZAGREB - Novi sustav e-prijava i e-upisa u srednje škole učinit će sustav upisa transparentnijim, jednostavnijim i učinkovitijim te omogućiti da škole u Hrvatskoj od sada budu zaista jednako dostupne svima, izjavio je danas u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović predstavljajući novi model upisa u srednje škole i novi prijedlog Odluke o elementima i kriterijima za upis. "Zbog niza nedostataka u dosadašnjem sustavu provedbe upisa u srednje škole, raznih nezakonitosti, nedostatne transparentnosti, neučinkovitosti, nejasnih kriterija i raznih drugih problema koji su često rezultirali čitavim nizom poteškoća, od ove smo se godine odlučili uvesti sustav e-upisa, te upis u srednju školu učiniti transparentnijim, učinkovitijim i objektivnijim u vrednovanju postignuća učenika", kazao je ministar Jovanović na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen i prijedlog Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole. Projekt će omogućiti da škole u Hrvatskoj od sada budu zaista jednako dostupne svima, naglasio je ministar, poručivši: "Od sada će za upis u srednju školu biti potrebna samo jedna veza: dobra internet veza".

ZAGREB - Generala Mladena Markača danas je primio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je svoju zahvalu ratnom zapovjedniku specijalne policije napisao u posveti predajući mu monografiju "Hrvatska policija u Domovinskom ratu". "Poštovanom generalu Mladenu Markaču s radošću, u trenucima slobode i nove hrvatske pobjede", napisao je Ostojić Markaču kojemu je, uz monografiju, uručio i prigodne osobne poklone, izvijestili su iz MUP-a. "Cijelo vrijeme vjerovao sam da nisam počinio ono za što me se tereti", kazao je tom prilikom Markač napomenuvši kako su specijalna policija i policija dale velik doprinos u stvaranju hrvatske države te da su policijske snage bile i okosnica iz kojih je stvorena Hrvatska vojska. Ratni zapovjednik specijalne policije kazao je kako se sada kada je dobio i pravnu bitku na Haaškom sudu želi posvetiti i pisanju o ulozi specijalne policije i policije u Domovinskom ratu, a ministar Ostojić mu je u tome pružio podršku, priopćili su iz MUP-a. Markač je u Kabinet ministra došao u pratnji glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića.

ZAGREB - Predstavnici Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske poručili su nakon današnjeg sastanka u Srpskom narodnom vijeću (SNV) kako oni, neovisno o političkim odnosima Hrvatske i Srbije mogu održavati kvalitetne odnose. Želimo biti aktivni u unapređenju odnosa dviju zemalja, ali ne želimo biti taoci tih odnosa, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a na konferenciji za novinare. Srbi u Hrvatskoj bili bi posebno žalosni kada bi se odnos dviju zemalja ili presuda u Hagu koristili kao povod za neprijateljstvo ili loš tretman Hrvata u Srbiji, jer njihova prava i slobode doživljavamo kao svoja, istaknuo je. Upitan osjećaju li se promjene nakon presude generalima, Pupovac je rekao kako se atmosfera zasigurno nije popravila ili postala naklonjena manjinama. Stvaraju se stereotipovi i stereotipne emocije prema manjinama u obje zemlje, o čemu bi državne vlasti trebali voditi više računa, a mi smo tu da podsjetimo kako treba voditi računa o "susjedu i komšiji", istaknuo je. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Vojvodine, kaže da nema neposrednih promjena na terenu, no kako je stvorena medijski neugodna atmosfera za hrvatsku zajednicu što je, ustvrdio je, opasnije u manjim mjestima. Uvjereni smo da je to privremeno i da se ništa neće dogoditi, rekao je.

OSIJEK - Na vojnom poligonu Gašincima u blizini Đakova danas je demonstracijom bojnoga gađanja predstavljena hrvatska verzija vozila AMV 8x8, opremljenog "Kongsberg`s protectorom", daljinski upravljanom oružnom stanicom srednjeg promjera. Riječ je borbenom vozilu koje je hrvatska tvrtka "Đuro Đaković" razvila u suradnji s norveškom industrijskom grupacijom Kongsbergom te finskom tvrtkom Patriom. Demonstracija toga borbenog sustava uključivala je bojno gađanje topom promjera 30 milimetara, koaksijalnom strojnicom i hrvatskom konfiguracijom daljinski upravljane stanice "Protector M15" u nepomične i pomične mete. Predsjednik uprave Holdinga "Đuro Đaković" Vladimir Kovačević rekao je kako su u tvrtki ponosni što su na jedno od najboljih borbenih oklopnih vozila na svijetu "uspjeli integrirati oružnu stanicu koja je po mnogo čemu revolucionaran proizvod". Dodao je kako je "Đuro Đaković" u svojoj strateškoj opredijeljenosti orijentiran na suradnju s najboljim partnerima pa je suradnja s "Kongsbergom" i "Patriom" odgovor na izazov kako biti najbolji na tržištu i uspješno prodavati takva vozila.

RIJEKA - Općinski sud u Rijeci danas je nepravomoćno oslobodio Januza Dervishija, Živka Letića i riječkog odvjetnika Velimira Došena koji su optuženi da su utjecali na svjedočenje u jednom postupku. Sutkinja Gordana Denona-Kusijanović rekla je obrazlažući presudu da tijekom rasprave nije iznesen nijedan relevantan dokaz da su njih trojica zajedno, u dogovoru, utjecali na svjedoka u kolovozu 2006. Riječ je o slučaju u kojem je Robert Filipović noću pucao iz pištolja u središtu Rijeke te nenamjerno pogodio porsche zaustavljen na semaforu kojim je upravljao Igor Broznić iz Rijeke. Filipović je optužen za kažnjivo djelo općeopasne radnje, a Broznić je bio jedini svjedok. U optužnici se navodi da su Dervishi, Filipovićev prijatelj, i Živko Letić nagovarali Broznića da svjedočenjem ne tereti Filipovića te da mu je Dervishi za to dao 1000 eura. Odvjetnik optuženog Filipovića Došen teretio se da je nakon toga svjedoku objasnio što točno treba reći istražnome sucu. Sutkinja Denona-Kusijanović rekla je danas da je trojicu optuženika teretio jedino Broznićev iskaz po kojem su pokušali utjecati na njegovo svjedočenje u slučaju propucavanja automobila.

ZAGREB - Imunološki zavod u Zagrebu u utorak je, povodom proslave 120. obljetnice osnutka, odao počast akademiku Dragi Ikiću (95), dugogodišnjem direktoru te institucije i utemeljitelju Zavoda kakvoga poznamo u današnjem obliku. Imunološki zavod najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. Utemeljen je 1893. kao Kraljevski zemaljski zavod za proizvodnju animalnoga cjepiva protiv boginja, a bio je prethodnik Imunološkog zavoda koji je 1961. utemeljio akademik Ikić koji je do 1982. bio njegov direktor. Na proslavi obljetnice, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića, naglašeno je da je akademik Ikić posebna osobnost u Hrvatskoj, znanstvenik, imunolog i vakcinolog koji je "ostavio Imunološki zavod kao jednu od najpoznatijih i najprepoznatljivijih ustanova u ovom dijelu Europe". "Posebna zasluga za djelovanje i širenje Imunološkog zavoda pripada njegovu dugogodišnjem direktoru Dragi Ikiću pod čijim je vodstvom zavod stekao veličinu i ugled", rekao je direktor Zavoda Davorin Gajnik.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙