FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog proračuna za iduću godinu u kojoj proračunske prihode planira u iznosu od 113,7 milijardi kuna, što je u odnosu na originalni proračun za ovu godinu rast za 4,3 posto, dok rashodi istodobno rastu za 4,8 posto, na 124,5 milijardi kuna. Deficit proračuna u 2013. iznosio bi 10,9 milijardi kuna, ili 3,1 posto BDP-a. Proračun za iduću godinu rađen je uz projekciju gospodarskog rasta za 1,8 posto. Osnovna politika Vlade je politika razvoja i fiskalne konsolidacije, istaknuo je ministar financija Slavko Linić predstavljajući prijedlog proračuna za 2013. godinu s projekcijama za 2014. i 2015. godinu. Rast prihoda u 2013. posljedica je očekivanog oporavka gospodarske aktivnosti, pojačanja i održanja discipline u naplati poreznih prihoda, određenih promjena u poreznom sustavu zbog ulaska u EU. Proračunski rashodi u idućoj su godini planirani u iznosu 124,5 milijardi kuna, što je u odnosu na originalni ovogodišnji proračun rast za 5,6 milijardi kuna (u odnosu na rebalansirane rashode rast za za 3,2 milijarde kuna). Takav značajan rast rashoda obrazložio je i nizom rashoda koji nisu bili u proračunu za ovu godinu, pa tako tri nove stavke u proračunu znače rashode od 4,6 milijardi kuna - izdaci za kamate rastu za više od 2 milijarde kuna (uključujući trošak duga brodogradnje), Hrvatska će trebati 1,7 milijardi kuna uplatiti u proračun EU, a za restrukturiranje brodogradnje će kroz subvencije dati 900 milijuna kuna. Istodobno, predviđaju se uštede na rashodima za zaposlene koji se, ako se uključe i zdravstvene ustanove, smanjuju za 2,3 milijarde kuna u odnosu na za to predviđene rashode iz rebalansa proračuna za ovu godinu.

ZAGREB - Matica hrvatskih sindikata najavila je danas da će organizirati štrajk upozorenja 28. ili 29. studenog, ovisno o tome kada će u Hrvatskom saboru biti rasprava o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu. Razlog za štrajk je najava smanjenja proračunskih troškova za zaposlene u javnim i državnim službama za 1,7 milijardi kuna, što znači da Vlada namjerava štedjeti i na članovima sindikata udruženih u Maticu (prosvjeta, znanost i medicinske sestre) kroz rezanje materijalnih prava poput božićnica, regresa, jubilarnih nagrada ili naknada za prijevoz. To je tek početak prosvjeda protiv Vladine politike štednje, jer će se štrajkovi nastaviti tijekom godine, a najveći i dugotrajni štrajk sindikati će organizirati kada su najjači - krajem školske godine, najavili su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare. Predsjednik Matice Vilim Ribić optužio je Vladu za zloupotrebu i manipulaciju pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, a dio sindikata javnih službi koji također sudjeluju u pregovorima, za "izdaju" svojega članstva. Čelnike sindikata Matice najviše smeta novi Zakon o reprezentativnosti koji je proširio krug sindikata koji mogu sudjelovati u pregovorima o TKU-u, te istodobno omogućio da TKU vrijedi ako ga prihvati samo jedan sindikat određene djelatnosti.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) izrazili su danas zabrinutost najavama o smanjenju proračuna za poljoprivredu za 2013., smatraju kako sredstva u proračunu za poljoprivredu moraju imati tendenciju porasta, jer bi smanjenje otežalo ionako teško stanje u poljoprivredi i dovelo do propadanja dijela proizvođača. Predsjednik HPK Mato Brlošić na konferenciji za novinare istaknuo je kako je ova godina za poljoprivredu bila izuzetno teška, odnosno katastrofalna što se suše tiče i bilo bi neumjesno umanjiti taj proračun. Brlošić napominje kako se proračun, koji se sada 'slaže', odnosi na proizvodnu godinu 2012., poljoprivrednici novce dobijaju za ono što su radili u ovoj godini, a svi znaju da je ova godina bila izuzetno teška i bilo kakvo umanjenje će dovesti do toga da proizvodnja kod velikog dijela proizvođača bude upitna. Što se tiče zakona o poljoprivrednom zemljištu Brlošić je istaknuo kako imaju informaciju da će vrlo brzo biti na sjednici Vlade i stoga poziva pomoćnicu ministra poljoprivrede Vesnu Gantner, koja je predsjednica Povjerenstva za izradu zakona, da se Povjerenstvo sastane još jednom, prije upućivanja zakona u proceduru.

ZAGREB - Stotinjak radnika Dalekovoda iz pogona iz Zagreba, Dugog Sela i Velike Gorice okupilo se danas sa predstavnicima svojih sindikata i Radničkog vijeća pred upravom te tvrtke na Žitnjaku tražeći isplatu zaostale dvije plaće te rješavanje drugih problema te kompanije koja ima sve više posla na stranim tržištima te radnici rade 'punom parom' i ne žele plaćati 'cijenu prošlosti'. Na konferenciji za novinare ispred Dalekovoda predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske i njegovog ogranka u toj tvrtki upozorili da je Dalekovod samo još jedan primjer 'igara' banaka i drugih institucija oko industrijskih pogona. Unatoč sve većem obimu posla, zbog čega rade i vikendima, i prekovremeno, oko 1.700 radnika Dalekovoda nisu dobili plaće za rujan, a nisu sigurni ni da će ih sutra dobiti za listopad, te stoga od uprave traže da im se obje plaće isplate do kraja ovog tjedna. U suprotnom će poduzeti sve zakonom dozvoljene sindikalne akcije. Plaće, za koje treba oko 6 milijuna kuna, nisu dobili jer je račun Dalekovoda blokiran nekoliko tjedana i to zbog nekih 'starih' dugovanja. Ispred uprave medijima se danas obratila glasnogovornica Dalekovoda Ivana Radić koja je kazala da uprava vodi razgovore s najvećim vjerovnicima, bankama, i nadaju se riješit situaciju u kojoj se tvrtka našla pa i isplatiti plaće do kraja ovog tjedna.

ZAGREB - Atlantic Grupa je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i četirima komercijalnim bankama potpisala ugovor o refinanciranju, a riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura za refinanciranje postojećih kreditnih obaveze po povoljnijim uvjetima i uz produljenu ročnost, objavljeno je danas iz Atlantic Grupe. Sredstva iz tog paketa, s prosječnom kamatom od 4,71 posto, koristit će se prvenstveno za restrukturiranje kompanijske bilance, i to u iznosu od 272 milijuna eura, a ostatak će se iskoristiti za dodatna unaprijeđenje energetske učinkovitosti (10 milijuna eura) te kao radni kapital (25 milijuna eura). U okviru ovog kreditnog paketa, navodi se u priopćenju, EBRD aranžira sindicirani kredit u iznosu do 232 milijuna eura. U tom iznosu EBRD sudjeluje sa 60 milijuna eura vlastitih sredstava, dok se 172 milijuna eura sindicira partnerskim bankama - Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Sberbank i Erste Bank. IFC pak u paketu sudjeluje s kreditom od 50 milijuna eura, dok preostalih 25 milijuna eura paralelno osiguravaju Raiffeisenbank Austria Zagreb i Zagrebačka banka.

ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 27 hrvatskih društava za osiguranje na kraju listopada ove godine iznosila je 7,52 milijarde kuna, što je za 1,5 posto manje u odnosu na stanje s kraja listopada 2011. godine, a smanjenje ukupne bruto premije rezultat je niže zaračunate bruto premije u neživotnim osiguranjima. Prema podacima koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO), ukupna zaračunata bruto premija u neživotnim osiguranjima iznosila je krajem listopada 5,59 milijardi kuna, što je za 126 milijuna kuna ili 2,2 posto manje nego krajem listopada lani. Istodobno je bruto premija u životnim osiguranjima porasla za 0,4 posto ili 7 milijuna kuna, na 1,93 milijardi kuna. Više od polovice ukupne zaračunate bruto premije na kraju listopada ove godine, odnosno gotovo 54 posto čini premija triju najvećih društava za osiguranje, Croatia osiguranja, Allianza i Euroherca, od kojih je jedino Allianz, prema stanju s kraja listopada lani, zabilježio rast premije, a time i tržišnog udjela.

ZAGREB - Prosječne proizvođačke cijene žitarica u trećem su tromjesečju ove godine bile više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 4,6 posto, a visok rast, za 29,3 posto, bilježe proizvođačke cijene povrća, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Statistika tromjesečnog indeksa cijena u poljoprivredi pokazuje da su prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile veće za 10,7 posto. Pritom su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda bile više za 3,6 posto, dok su cijene biljnih proizvoda u povećane za 16,2 posto. Proizvođačke cijene mlijeka u trećem su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile niže za 10,9 posto, dok su cijene konzumnih jaja porasle za 15 posto.

ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze danas su blago ojačali, drugi trgovinski dan zaredom, a u najvećem fokusu investitora dionice su Vira i Valamar Adrije. Oba indeksa oko podneva bila su u plusu 0,32 posto, tako da je Crobex dosegnuo 1.744 boda, a Crobex10 986 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 5,1 milijun kuna. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Vira, gotovo tri milijuna kuna. Cijena joj je pritom ojačala 1,47 posto, na 533 kune. U petak je Viro najavio da će na izvanrednoj glavnoj skupštini 27. prosinca predložiti isplatu dividenda od 20 kuna po dionici te da se dionica povuče iz uvrštenja na službenom tržištu Zagrebačke burze. Dionica Valamar Adria Holdinga do podneva je imala promet od 484.000 kuna, uz rast cijene za 3,81 posto, na 110,95 kuna. Ta je kompanija u petak objavila da je s osobama s kojima zajednički djeluje prešla prag od 75 posto dionica porečke hotelske tvrtke Riviera Adria, pa je najavila objavu ponude za preuzimanje Rivera Adrie. Dionici HT-a do podneva je cijena oslabila 0,23 posto, na 206,01 kunu. Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 4,41 posto ističe se dionica Dalekovoda, a po padu cijene za 1,8 posto dionica Ingre.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, prema euru ojačala za laganih 0,03 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, tako iznosi 7,529460 kuna. Prema tečajnici od petka kuna je ojačala i prema švicarskoj te američkoj valuti. Srednji tečaj franka smanjen je za 0,08 posto, na 6,251627 kuna, a dolara za 0,31 posto, na 5,897133 kune. Istodobno je srednji tečaj britanske funte povećan za 0,03 posto i na današnjoj tečajnici HNB-a iznosi 9,384844 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙