FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 16. studenog 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač napustili su nizozemsko tlo zrakoplovom hrvatske vlade a njihov se dolazak u Hrvatsku oko 16 sati. Po hrvatske generale u Rotterdam je stigao ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić. Hrvatske generale Žalbeno je vijeće Haškog suda u petak ujutro oslobodilo optužbi.

SARAJEVO - Oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača kao i brojna reagiranja cijelog su dana u petak bile najvažnije vijesti u svim elektroničkim medijima u Bosni i Hercegovini. Sve važnije radijske i televizijske postaje izvijestile su o sadržaju presude kojom je odbačena optužnica za udruženi zločinački pothvat kao i o reagiranjima najviših hrvatskih dužnosnika i oduševljenju javnosti u Hrvatskoj. BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) prenijeli su uglavnom reagiranja građana iz zemlje koji su, ovisno o etničkoj pripadnosti, različito komentirali presudu. Među istaknutijim dužnosnicima u FBiH koji su komentirali presudu bio je entitetski predsjednik Živko Budimir. On je lokalnim medijima kazao kako je sretan jer su generali Gotovina i Markač oslobođeni odgovornosti po optužnici koja ih je teretila za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu.

MOSTAR - Brojne su pozitivne reakcije hrvatskih udruga iz BiH, pojedinaca i političkih stranaka u petak nakon izricanja presude na sudu u Haagu, koji jednoglasno izražavaju zadovoljstvo oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te konačnoj potvrdi pravednosti hrvatskog Domovinskog rata. Bivši zapovjednik III. Gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), general Ilija Nakić, kojemu je general Gotovina bio zapovjednik tijekom više vojnih operacija oslobađanja Hrvatske i zapadnog dijela BiH, rekao je da je jako emotivno dočekao izricanje presude. "Radosni smo i ponosni da je međunarodna pravda prepoznala da je general Gotovina bio izniman profesionalac. On treba služiti na čast i ponos svima. Bio je pravi zapovjednik i ispravno je postupao u svim trenucima. Ova je presuda potvrdila i da je oslobađanje Hrvatske bio legitiman i pravedan čin", rekao je general HVO-a Ilija Nakić. Dodao je da očekuje da će jednaka presuda biti izrečena i bivšim visokim dužnosnicima Herceg-Bosne koji očekuju prvostupanjsku presudu. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da njegov osjećaj sreće dijeli većina Hrvata koji žive u Republici Hrvatskoj, ali i većina Hrvata kojima je domovina BiH.

DEN HAAG - Glavni haški tužitelj Serge Brammertz nije u petak poslijepodne u Haagu želio komentirati oslobađajuću pravomoćnu presudu Haškoga suda u predmetu "Gotovina-Markač". "Nemam komentara. Nisam još pročitao presudu", kazao je za Hinu glavni haški tužitelj u zgradi suda u Haagu. Žalbeno vijeće Haaškoga suda u petak je na temelju žalbi obrane oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača svake odgovornosti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i zločine počinje tijekom i nakon operacije Oluje, tako što je prvo srušilo prvostupanjsku presudu kojom su bili osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora, a potom proučilo ponovno dokaze i zaključilo da dvojica generala ne mogu biti ni alternativno odgovorna kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu a ni zbog propusta kao zapovjednici. Tužiteljstvo se nije žalilo na nepravomoćnu presudu.

DEN HAAG - Svi oni koji su generale Ante Gotovinu i Mladena Markača nazivali herojima nisu bili u krivu, izjavila je u petak njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack. "Svi oni koji su Gotovinu i Markača nazivali herojima nisu pogriješili i vrlo mi je drago što će se dvojica generala uskoro sastati sa svojim najmilijima u Hrvatskoj", istaknula je u priopćenje zastupnica CDU-a u Europskom parlamentu. "Sud je presudio da dvojica generala nisu krivi za ono što za što su optuženi. Sud je također revidirao njihovu ulogu u ratu kao i ulogu Hrvatske u ratu. Operacija koja je dovela do povratka okupiranog teritorija sada se može gledati u drukčijem svjetlu. Domovinski rat je bio pravedan i obrambeni rat", istaknula je Pack.

DEN HAAG - Europska komisija u petak je priopćila da je primila na znanje oslobađujuću presudu Haaškog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i ponovila da podupire rad ICTY-a. "Primili smo na znanje odluku Suda da odbaci presudu donesenu u travnju 2011. u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Komisija ponavlja svoju potporu Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju", rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. "Tribunal je neovisna institucija i njegov je posao određivanje individualne odgovornosti za ratne zločine. Suosjećamo sa svim žrtvama i s njihovim obiteljima. Razumijemo da je potrebno vrijeme kako bi zacijelile rane. Vjerujemo da će Hrvatska nastaviti gledati u budućnost u duhu tolerancije i pomirenja, koji ju je doveo tamo gdje je danas, na pragu EU-a", kaže Stano. Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je u petak oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u petak da odluka Haškog tribunala o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača nije pravna, već politička i da neće pridonijeti stabiliziranju situacije u regiji. "Predsjednik Nikolić, u povodu skandalozne odluke Žalbenog vijeća Haaškog tribunala o oslobađanju Ante Gotovine i Mladena Markača od krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine, izražava stajalište da je sada sasvim jasno da je Tribunal donio političku, a ne pravnu odluku", istaknuto je u priopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika. "Današnja odluka Haaškog tribunala neće pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji, otvorit će stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji su ostali tamo živjeti, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svatko može nekažnjeno provoditi svoju ‘pravdu’" , istaknuo je srbijanski predsjednik u priopćenju, dodavši da je tijekom akcije "Oluja" "protjerano više od 220.000 Srba i ubijeno na tisuće nenaoružanih muškaraca, žena i djece".

BEOGRAD - Ravnatelj Dokumentacijsko-istraživačkog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je u petak da će oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "dati vjetar u leđa Hrvatskoj" da Srbima prognanim u Oluji "ne rješava imovinska, politička i sva druga prava koja su i dosad sporo rješavana". Štrbac je uvjeren da ni "najoptimističniji Hrvati nisu očekivali oslobađajuću presudu", a za odluku Žalbenog vijeća kaže da "više sliči na politički pamflet nego na presudu jednog međunarodnog suda". "Mislim da sam bio jedini Srbin koji je vjerovao u pravednost suda u Haagu i najavljivao da će biti osuđeni generali, ako ne kao sudionici u zločinačkom pothvatu i genocidu, onda bar kao pomagači, ali to se nije dogodilo", prokomentirao je Štrbac. "Teško je to objasniti, a biti staložen i hladnokrvan. Vjerovao sam da će presuda, ako bude osuđujuća, omogućiti prognanim Srbima da lakše ostvare prava, od osobnih do imovinskih i političkih, kao i da će utjecati na Europsku uniju da Hrvatskoj, uoči prijema, postavi dodatne uvjete u pogledu rješavanja prava prognanika. Ovako se sve mijenja. Ovo je vjetar u leđa državi Hrvatskoj da Srbima ne rješava prava koja su inače i dosad ionako rješavana sporo. Nakon ovakove presude sve se mijenja na štetu Srba, a u korist Hrvata", ocijenio je Štrbac.

LJUBLJANA - Bivša glasnogovornica nekadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, Florence Hartmann, komentirala je u petak za Slovensku televiziju oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, rekavši da ona za nju nije iznenađenje te da pokazuje kako oni nisu krivi za zločine koji su se dogodili, ali za koje sami nisu bili krivi. "Haški tribunal nije ustvrdio da nije bilo zločina ili žrtava, nego je ovom presudom rekao da dvije osobe koja su sve ove godine bile optužene nisu one koje su odgovorne za te zločine", rekla je Hartmann, a prenosi portal Slovenske televizije. Prema njenim riječima, problem s optužnicom Gotovini postojao je od samoga početka, kad su dokazi predočeni javnosti, a prvostupanjska osuda temeljila se na "jednoj čudnoj konstrukciji", na Brijunskom sastanku na kojemu se govorilo o "zločinačkim namjerama u okviru intervencije u tzv. Krajini", prenosi riječi Hartmann Slovenska televizija.

DEN HAAG - Odvjetnik Luka Mišetić prenio je poruku generala Ante Gotovine kojom se zahvaljuje svima koji su omogućili današnji dan, kada ga je žalbeno vijeće Haškog suda oslobodilo svake odgovornosti. "Ushićeni smo. General Gotovina želi se zahvaliti svima koji su omogućili da se današnji dan ostvari. Pravda je danas zadovoljena", kaže Mišetić, Gotovinin branitelj, u poruci na svom twitter profilu. Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je u petak oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, a sud je Gotovinu i Markača oslobodio i zapovjedne odgovornosti.

SARAJEVO - Majke Bošnjaka ubijenih tijekom genocida u Srebrenici 1995. godine pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču držeći kako je ona važna ne samo za dokazivanje njihove nedužnosti nego i cijelog karaktera rata na području bivše Jugoslavije, kazala je u petak Hini Munira Subašić, predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa". "Želim čestitati narodu Hrvatske i sama sam bila sretna vidjeti da narod generalima daje takvu potporu", kazala je Subašić. Kazala je kako i osobno daje potporu generalima Gotovini i Markaču jer su oni branili svoju domovinu. Istaknula je kako nema dvojbe da odgovarati trebaju oni koju su ubijali nedužne ljude, no svatko onaj tko brani svoje, a ne napada druge treba biti slobodan. Subašić drži kako je oslobađajućom presudom u slučaju Gotovina-Markač Hrvatska još jednom dokazala da je na nju izvršena agresija jugoslavenske vojske.

ZAGREB - Hrvatska je po zlouporabi droga ispod europskog prosjeka sa 16 posto stanovnika u dobi od 15 do 64 godina koji su barem jednom u životu probali neki oblik droge, najčešće kanabis, kazano je u petak u Zagrebu na sjednici Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora posvećenoj problemu droga u Hrvatskoj i Europi. Na sjednici je predstavljeno 17. godišnje izvješće o stanju droga Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Izvješće donosi najnovije podatke o problemu droga u 27 država članica EU-a, Hrvatskoj, Norveškoj i Turskoj, koja je u njegovoj pripremi sudjelovala šestu godinu zaredom. Izvješće je predstavio Alexis Goosdeel, šef Uprave za Reitox mrežu (Europska mreža nacionalnih informacijskih jedinica za droge) i međunarodnu suradnju EMCDDA. Po izvješću, koje se odnosi na 2010., kanabis i kokain su najčešće korištene droge u Europi, premda je kokain sve manje atraktivan, a sve više im konkuriraju razne sintetičke droge čije posljedice po zdravlje nisu poznate.

TEL AVIV - U petak su se u Tel Avivu oglasile sirene za zračnu uzbunu, a potom se čula eksplozija, rekli su očevici, a pripadnici Hamasa u Pojasu Gaze objavili su kako su ispalili raketu na izraelski trgovački centar. Glasnogovornik policije potvrdio je informaciju o eksploziji, no kazao je kako još nije poznato gdje je točno raketa pala, odnosno što je pogodila te da još nema izvješća o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti. Oružano krilo islamističkog Hamasa izvijestilo je da je ispalilo raketu Qassam na Tel Aviv. Palestinski militanti u Gazi u četvrtak su ispalili dvije rakete prema Tel Avivu. Jedna je pala u more, a druga u predgrađe Tel Aviva, no nije prouzročila štetu niti je bilo ljudskih žrtava.

KAIRO - Egipatski predsjednik Muhamed Mursi osudio je izraelske napade na Pojas Gaze kao "očit napad protiv čovječanstva" i napomenuo da Kairo "neće Gazu prepustiti samoj sebi", izvijestila egipatska državna novinska agencija MENA. Mursi je stanje u Gazi prokomentirao u govoru nakon molitve u petak u džamiji u središtu Kaira, izvijestila je MENA. Egipatski premijer Hisham Kandil posjetio je Pojas Gaze u petak. "Kairo neće Gazu prepustiti samoj sebi... Današnji Egipat nije Egipat od jučer i Arapi danas nisu Arapi od jučer", dodao je Mursi.

AMMAN - Tisuće prosvjednika u jordanskoj su prijestolnici u petak uzvikivale slogane Arapskog proljeća "narod želi pad režima" dok se u Jordanu, koji je do sada bio pošteđen većih nemira, šire prosvjedi zbog rasta cijena. Organizacija Muslimansko bratstvo, koja uglavnom ima uporište u gradovima, posljednjih se dana pridružila prosvjedima u uglavnom ruralnim područjima Jordana što izaziva strah od trajnije nestabilnosti u kraljevstvu, savezniku SAD-a koji ima najdužu granicu s Izraelom. Prosvjedi u petak u središtu Ammana bili su mirni a nenaoružani policjaci razdvajali su prosvjednike protiv kralja Abdullaha od manje skupine koja je uzvikivala parole podrške monarhu. "Padni Abdullah, padni", uzvikivala je skupina od oko 4000 prosvjednika dok je policija stajala udaljena od prosvjednika. Prosvjedi su postajali nasilni u osiromašenim gradovima kraljevstva otkako je u srijedu vlada povećala cijene goriva. Nezaposlena mladež i prosvjednici napadali su policijske postaje, blokirali ceste zapaljenim sutomobilima i palili zgrade vlasti. Jedan je prosvjednik ubijen u četvrtak u gradu Ibridu kada je gomila pokušala provaliti u policijsku postaju. U petak ta sjeverna jordanska pokrajina djeluje mirnije.

LJUBLJANA -U Ljubljani će se u subotu održati masovni mirni prosvjedi protiv vladinih mjera štednje, koje vodeći sindikati te umirovljeničke i studentske udruge drže pretjeranima. Prema najavama, na prosvjedima na Kongresnom trgu u središtu Ljubljane tijekom jutra će se okupiti više tisuća sindikalnih aktivista i drugih prosvjednika iz cijele Slovenije. Organizatori su u petak naveli da ne očekuju da će na prosvjedima biti nereda ili incidenata te da se radi o prosvjedima protiv pretjeranih mjera štednje i ukidanja "socijalne države" koji se održavaju i u drugim europskim zemljama. Premijer Janez Janša izjavio je da su prosvjedi legitimni, ali da nisu pravi odgovor na teškoće u kojima se nalazi zemlja. Slovenija mora do kraja godine usvojiti sve strukturne reforme i mjere financijske stabilizacije, kako bi izbjegla potrebu traženja međunarodne pomoći, rekao je Janša. Najavljujući prosvjede sindikalni čelnici su u srijedu na konferenciji za tisak rekli da oštre mjere štednje koje primjenjuje slovenska vlada, zajedno s drugim vladama u Europskoj uniji, zapravo jačaju moć i snagu političkih elita i kapitala na račun radnika, umirovljenika i mladih.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙