FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

BRUXELLES - Čelnici Europske unije postigli su u noći s četvrtka na petak suglasnost o uspostavi jedinstvena nadzora europskih banaka, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije. Riječ je o kompromisu između Francuske, koja je inzistirala da se jedinstveni nadzor banaka počne djelovati već od početka sljedeće godine, i Njemačke, koja je isticala da ne treba s tim žuriti. Pariz je također inzistirao na tome da se nadziru sve banke, njih oko šest tisuća u eurozoni, dok je Berlin bio na stajalištu da se nadziru samo najveće banke, koje djeluju prekogranično u više država članica. Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine donijet će se pravni okvir za uspostavu jedinstvena nadzorna mehanizma, a on će početi operativno djelovati tijekom 2013., a ne početkom te godine, što je ustupak Njemačkoj, koja je s druge strane pristala da se nadziru sve banke u eurozoni. Suprevizorske ovlasti dobit će Europska središnja banka. Uspostava jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važna jer je to preduvjet da bi fond za spašavanje eura, Europski stabilizacijski mehanizam, mogao izravno dokapitalizirati banke.

JERUZALEM - Izrael je u četvrtak objavio precizan plan gradnje oko 800 novih kuća na anektiranoj zemlji na Zapadnoj obali što će zasigurno izazvati nove međunarodne osude njegove politike gradnje naselja. Odbor za planiranja objavio je natječaj za početak gradnje 797 kuća na zapadnim obroncima gradskog naselja Gilo, područja koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. i kasnije proglasio dijelom Jeruzalema. Aneksija nikada nije međunarodno priznata. Palestinci žele stvoriti svoju državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom. No oni upozoravaju da gradnja izraelskih naselja oko grada, poput one u četvrti Gilou u kojoj živi 40.000 Izraelaca i koja se nalazi između pretežito arapskog istočnog Jeruzalema i Betlehema na Zapadnoj obali, narušava održivost buduće države.

NEW YORK - Ruanda je zajedno s Australijom, Argentinom, Luksemburgom i Južnom Korejom u četvrtak dobila mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a unatoč optužbi UN-ovih stručnjaka da ruandski ministar obrane zapovijeda pobunom u susjednoj Demokratskoj Republici Kongu. Ruanda nije imala protukandidata za afričko mjesto u Vijeću sigurnosti, koje će Južna Afrika napustiti u prosincu, a na glasovanju u Općoj skupštini UN-a, gdje joj je trebalo dvije trećina glasova zemalja članica, dobila je 148 glasova. Argentina je također bez protukandidata dobila mjesto u vijeću dobivši 182 glasova u skupštini koju čine 193 članice. Mjesto je sa 140 glasova dobila i Australija. Luksemburg je dobio 131 glas a Južna Koreja 149. Za mjesto Azije i Pacifika nadmetali su se Kambodža, Butan i Južna Koreja a nakon što je mjesto osigurala Australija za preostalo mjesto u skupini "Zapadna europa i drugi" konkurenti su bili Finska i Luksemburg. Stalna mjesta u Vijeću sigurnosti ima pet stalnih članica s pravom veta, SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu, te 10 nestalnih članica bez prava veta. U četvrtak se glasovalo za mandat koji počinje 1. siječnja 2013. i traje do 31. prosinca 2014.

FRANKFURT - Twitter je u četvrtak u Njemačkoj blokirao poruke skupine koju su lokalne vlasti zabranile zbog desničarskog ekstremizma i tako je prvi put upotrijebio ovlast da neki sadržaj uskrati u točno određenoj zemlji. "Račun i sav sadržaj blokirani su za Njemačku, sadržaj je i dalje vidljiv tviterašima u drugim zemljama", rekao je Twitterov glasnogovornik. Twitter je najavio funkciju "sadržaj uskraćen u nekoj zemlji" još početkom godine. Tom je funkcijom omogućeno da se ilegalni sadržaj ukloni u nekoj određenoj zemlji. Twitter kaže kako drži da je ostanak istih poruka u drugim zemljama u službi slobode izražavanja, transparentnosti i vjerodostojnosti. Glasnogovornik je rekao da je blokiranje njemačke skupine Besseres Hannover (Bolji Hannover) posljedica zahtjeva policije u tom sjevernonjemačkome gradu. Alex MacGillivray iz Twittera objavio je: "Ne želimo uskratiti sadržaj; dobro je imati alate da se to učini usko i transparentno", i uz taj tvit linkao primjerak policijskoga pisma. Policija je u rujnu pretražila stanove više od dvadesetero članova te skupine osumnjičene za stvaranje kriminalne organizacije. Hannoverska policija kaže kako je grupa Besseres Hannover zabranjena 25. rujna odonda morala prekinuti svako djelovanje.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙