FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 2. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEOGRAD - Srbijanskog državno odvjetništvo pokrenulo je istragu zbog prisluškivanja predsjednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića nakon što je otkriveno da je u upravi kriminalističke policije naređeno prisluškivanje njihovih telefona, izvješćuju u petak beogradski mediji. Sigurnosno-informativna agencija (BIA) obavijestila je vicepremijera Vučića da je "prije tri dana dio ministarstva unutarnjih poslova izdao nalog da mu se prisluškuje telefon", a da predsjednika Nikolića "prisluškuju duže vrijeme", izvjestila je Radio-televizija Srbije. Istovremeno, list "Blic" tvrdi da je "Uprava kriminalističke policije (UKP) prije tri dana naložila prisluškivanje telefona" potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića, te da "zbog ovog nezapamćenog incidenta prije uhićenje najviših dužnosnika srbijanske policije". Ministar unutarnjih poslova, ujedno i srbijanski premijer Ivica Dačić i direktor policije Srbije Milorad Veljović nisu znali za ovu naredbu, navodi "Blic", naglašavajući da je riječ o "nezapamćenom skandalu u policiji".

MOSTAR - Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić upozorio je u intervju za "Dnevni avaz" od petka da vlada u ovome entitetu ne funkcionira zbog raspada koalicije između SDP-a i SDA navodeći da njezinu rekonstrukciju s novom parlamentarnom većinom opstruira predsjednik FBiH Živko Budimir. "Neprirodno je da vlada radi na ovakav način, a da postoji sasvim druga parlamentarna većina. Federalna vlada trenutačno radi samo na tehničkim pitanjima, kako se ne bi zaustavio život", rekao je premijer Nikšić. Dodao je da Vlada Federacije BiH zbog različitih političkih stavova ne razmatra odluke koje bi dovele do promjena. Po njegovim riječima, odmah nakon uspostave nove koalicijske šestorke na državnoj razini iz koje je isključen SDA, trebalo bi pristupiti rekonstrukciji vlade FBiH, koju će činiti SDP, dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH, što opstruira predsjednik Živko Budimir.

TEHERAN - Tisuće Iranaca izašle su u petak na ulice Teherana izvikujući "Smrt Americi", u prigodi 33. obljetnice otkako su islamistički studenti zauzeli američko veleposlanstvo u tome gradu, javlja agencija France Presse. Sudionici ovih prosvjeda koje vlasti svake godine organiziraju ispred zgrade koju nazivaju "špijunskim leglom" nosili su transparente s natpisima "Smrt Izraelu" i "Smrt Velikoj Britaniji" te palili američke i izraelske zastave. Obljetnica se događa zadnjih dana američke predsjedničke utrke u kojoj je prijetnja iranskog nuklearnog programa zauzimala važno mjesto u vanjskopolitičkim pitanjima. Dana 4. studenog 1979., nekoliko mjeseci nakon islamske revolucije u kojoj je svrgnut šah Mohamed Reza Pahlavi kojeg su podupirali Amerikanci, studenti su zauzeli američko veleposlanstvo u Teheranu i oteli 52 diplomata koje su pustili tek nakon 444 dana. Kriza je prouzročila prekid američko-iranskih diplomatskih veza a nekadašnje veleposlanstvo, prekriveno protuameričkim porukama, sada je središte za obuku Čuvara revolucije, elitne vojske iranskog islamskog režima.

SARAJEVO - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija u stabilnom je stanju nakon što je proveo noć u sarajevskoj bolnici gdje je smješten u četvrtak navečer, potvrdila je u petak ujutro glasnogovornica Kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić. "Napravljena je kompletna dijagnostika i svi vitalni parametri su stabilni", kazala je Jandrić, dodajući kako bi Lagumdžija tijekom dana trebao biti pušten iz bolnice. Lagumdžija je hospitaliziran nakon što mu je u četvrtak navečer pozlilo u studiju TV Federacije BiH (FTV) gdje je govorio o sporazumu o programskoj suradnji koji su dan ranije postigli SDP i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Lagumdžija je bio suočen s nizom oštrih pitanja voditeljice Antonije Avram koji su bili na tragu burnih kritika sporazuma SNSD-a i SDP-a što su se mogle čuti u javnosti.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙