FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Najmanje 19 osoba podleglo je u SAD-u epidemiji gljivičnog meningitisa uzrokovanog kontaminiranim steroidima koja se ne prestaje širiti, s 247 zabilježenih slučajeva u 15 saveznih država, objavile su u srijedu navečer američke vlasti. Gotovo 14.000 osoba u 23 države moglo je potencijalno primiti injekciju zaraženu parazitskom gljivicom koja potječe iz tvrtke za pripremu lijekova New England Compounding Center (NECC), sa sjedištem u Massachusettsu. Tvrtka je povukla sve svoje proizvode i prekinula djelovanje. Epiduralne injekcije steroida namijenjenje su liječenju boli u leđima izazvane hernijom diska ili bolovima u zglobovima. Savezna država najpogođenija epidemijom meningitisa je Tennessee s osam mrtvih i 61 slučajem. Slijedi Michigan s troje mrtvih i 48 slučaja. Simptomi meningitisa pojavljuju se između jednog i četiri tjedna nakon primljene injekcije, ali u nekim slučajevima može proći i više mjeseci, rekle su vlasti. Gljivični meningitis rijetka je i neprenosiva infekcija, koja uzrokuje upalu zaštitnih membrana mozga i leđne moždine.

BOGOTA - Više od milijun Kolumbijaca sudjelovalo je u srijedu u simulaciji potresa bez presedana u stotinjak gradova u zemlji, među kojima i u glavnom gradu Bogoti, objavile su vlasti. Vježba čiji je početak objavljen zvukom sirena diljem zemlje proglašena je uspješnom. Služba za izvanredna stanja spoznala je da je za evakuaciju trgovinskih centara, javnih zgrada i škola trebalo od jedne do četiri minute. Predsjednik Juan Manuel Santos, nedavno operiran zbog raka prostate, sudjelovao je u vježbi u društvu supruge Marije Clemencije Rodriguez i nekoliko suradnika. Skupina je izašla iz predsjedničke palače Casa de Narino po kiši. Andske zemlje Južne Amerike, među kojima Kolumbija i Ekvador, smještene su na "pacifičkom vatrenom pojasu", zoni u kojoj je koncentrirano približno 85 posto seizmečke aktivnosti na Zemlji.

LIMA - U blatnoj bujici koja je u srijedu zahvatila gorski predio na sjeveru Perua najmanje je jedanaest osoba poginulo, među kojima petero djece, a deset je nestalo, izvijestile su mjesne vlasti i civilna obrana. Spasilačke ekipe izvukle su 11 tijela iz blata koje se u srijedu ujutro sručilo na mjesto El Porvenir nakon obilnih kiša, rekao je direktor Državnog instituta za civilnu obranu Alfredo Murgueytio, a prenio je dnevnik El Comercio na svojoj mrežnoj stranici. Deset stanovnika tog sela u šumi u okrugu Picoti, gorskom predjelu u pokrajini San MartinU, još se vode kao nestali, po tom izvoru. Načelnik mjesta je rekao da se ti ljudi vjerojatno nisu uspjeli popeti na uzvisine da bi se spasili. Odron tla u kojemu su uništene 24 kuće posljedica je jakih kiša zabilježenih zadnjih sati na tom, uglavnom poljoprivrednom području.

MOUNT VERNON - Barack Obama koji nastavlja predizbornu utrku u američkoj saveznoj državi Iowi, iskoristio je u srijedu cijeli niz šala na račun 'kiksa' Mitta Romneyja o ženama u drugoj televizijskoj debati dvojice kandidata za Bijelu kuću. Republikanac koji je u utorak odgovarao na pitanje o jednakosti spolova pohvalio se da se zalagao za jednakopravnost muškaraca i žena kod zapošljavanja u svom uredu dok je bio guverner Massachussetsa. "Svi smo se trudili da pronađemo žene koje su bile sposobne i kvalificirane da budu članice naše ekipe (...) Primao sam čitave registratore pune ... žena", omaklo mu se, umjesto da kaže "registratore pune životopisa žena". To ispuštanje riječi potaknulo je lavinu podrugljivih komentara na Twitteru, a blogovi su objavljivali više ili manje seksističke fotomontaže školskih registratora s fotografijama i crtežima žena. U srijedu je na Facebooku otvorena stranica "Registratori puni žena" koju su odobrile 303.000 korisnika. Na predizbornom skupu u sveučilišnom kampusu u Iowi Obama se požurio da iskoristi ovu novu nesmotrenost svog suparnika, istaknuvši kako se zalaže za ženska prava i ujedno praveći reklamu svom programu zapošljavanja tisuću profesorica matematike i prirodnih predmeta. "Moram vam reći da ne moramo prikupljati gomilu registratora kako bismo pronašli stručne, motivirane i nadarene mlade žene spremne da uče i poučavaju na tim poljima", kazao je predsjednik Obama. "A kada mlade žene dobiju svoju diplomu, moraju imati istu plaću (kao muškarci) za isti posao. Ipak je bilo lako odgovoriti na to pitanje", rekao je uz gromoglasan pljesak.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙