FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12, 45 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,45 sati:

ZAGREB - U organizaciji udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću danas je otvorena konferencija Civilne žrtve rata u Hrvatskoj - pravo na pravni lijek i reparaciju za žrtve teških kršenja ljudskih prava i povreda međunarodnog humanitarnog prava", s koje je predsjednik Republike Ivo Josipović poručio kako od Vlade očekuje da dopuni uredbu po kojoj pravo na parnične troškove obiteljima civilnih žrtava rata država priznaje samo ako je riječ o obiteljima slabijeg imovinskog stanja. "Ta je uredba nedostatna i zaista očekujem od Vlade da to popravi", rekao je Josipović, ocijenivši da je riječ o "ogromnoj nepravdi koju treba otkloniti". Objasnio je da su obitelji tužile državu jer nije ispunila svoju zadaću - pronašla i kaznila počinitelje zločina, da su sudovi sudili protiv žrtava, jer obitelji nisu mogle dokazati tko je počinio zločine, a na kraju su prisiljene plaćati i parnične troškove. Naplatu parničnih troškova nazvao je "trećom razinom viktimizacije žrtava". "Žrtve su zaslužile naše poštovanje i ako ga ne dobiju naše društvo je izgubilo najvrjedniju komponentu uređenog društva, a to je solidarnost", poručio je Josipović. Predsjednica Documente Vesna Teršelič ustvrdila je da političari pokazuju vrlo slab interes za sudbine civilnih žrtava rata - nestalih, ranjenih, obitelji poginulih, logoraša i logorašica, žrtava silovanja, izbjeglih i prognanih.

OSIJEK - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Osijeku kako je implementacija sustava prostornih planova loša i neodrživa, zbog čega će se krenuti u nužne izmjene kako bi se poduzetnicima olakšalo dobivanje potrebnih dozvola. Govoreći na 4. godišnjem skupu gradonačelnika i poduzetnika koji se u Osijeku održava od 7. do 9. studenoga, Vrdoljak je kazao kako su prostorni planovi uveli red u stanje nereda, koji je vladao 90-tih godina, ali da smo se donošenjem raznih mjera "preadministrirali i ugušili u raznim procedurama, koje su zakonski i prostorno-planski prekomplicirane i netransparentne". Dokaz tome je i konkurentnost zemlje, jer je jedan od glavnih preduvjeta za negativnu ocjenu konkuretnosti brzina izdavanja dozvola te način dolaženja do određenih dokumenata, i sad je vrijeme da to mijenjamo, rekao je Vrdoljak. Najavio je izmjene zakonskih odredbi o prostornom planiranju te široku javnu raspravu te da bi se s novim rješenjima o kojima bi se početkom iduće godine trebalo raspravljati u Hrvatskom saboru, značajno popravio sustav prostornog planiranja. Naveo je kako će neka od tih rješenja biti e-dozvole i e-prostorni planovi, digitalizacija i objavljivanje prostornih planova po modelu Geoportala, koji će biti javno dostupni, te nadzor izdavanja svih dozvola.

ZAGREB - Oko 1500 policijskih dužnosnika u službenim odorama okupljenih pred zagrebačkom Katedralom počelo je prosvjed protiv odgode primjene odredbe o otpremninama temeljem Zakona o policiji. Prosvjed su organizirali Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, nezadovoljni kompromisnim prijedlogom dobivenim nakon sastanka s predstavnicima Vlade, a kojim se na 1. siječnja 2016. odgađa primjena odredbe o otpremninama u Zakonu o policiji. Sindikati prosvjeduju jer tim prijedlogom nije propisan minimalni iznos otpremnina te navode kako su zahtijevali da visina otpremnine za 2013., 2014. i 2015. neće biti niža od pet prosječnih plaća, što nije prihvaćeno. Upozoravaju kako je odgoda primjene odredbe o otpremninama "prvi korak poslodavca k daljnjem smanjenju njihovih prava". Policajci će u 14 sati s Trga bana Josipa Jelačića krenuti na Trgu sv. Marka, gdje će prosvjedovati ispred Vlade i Sabora.

VARAŽDIN - Varaždinski župan Predrag Štromar jutros je proglasio elementarnu nepogodu za područje Općine Cestica, zbog poplave uzrokovane probijanjem nasipa i izlijevanjem rijeke Drave, a šteta prema prvim procjenama iznosi 27,5 milijuna kuna. Elementarna nepogoda proglašena je za naselja Lovrečan Otok, Brezje Otok, Otok Virje, Vratno Otok i Virje Križovljansko. Više od polovice procjenjene štete odnosi se na stambene i gospodarske objekte, ostalo na štete na opremi, kućanskim aparatima, sustavima grijanja, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, te na građevinskom i poljoprivrednom zemljištu. "Hoće li mjerodavna ministarstva i Vlada uspjeti naći 27,5 milijuna kuna i hoće li ta šteta na kraju biti tolika ili ipak manja – to ne znamo, ali nadam se da će Vlada pomoći s barem polovicom potrebnog iznosa", rekao je župan. Dodao je kako je utvrđeno da je nasip u Virje Otoku koji je popustio bio dobar, ali se nije očekivala takva količina vode, s protokom većim od 3000 prostornih metara u sekundi. U poplavi je najviše stradalo naselje Lovrečan Otok u kojem su dvije kuće u potpunosti uništene, pa općina Cestica u idućih deset dana ljudima koji su ostali bez krova nad glavom treba osigurati trajniji smještaj. Ostalim mještanima treba pomoć u krevetima, štednjacima i hrani. U Lovrečan Otok se tek danas može ući, pa će uskoro početi deratizacija, dezinfekcija i čišćenje. U naselju Virje Otok voda se povukla do te mjere da je ima još samo u podrumima pa će ispumpavanje vode i normalizacija života tamo trajati još barem pet dana, a isto stanje je i u naselju Vratno Otoku, dok se u Virju Križovljanskom počelo s isušivanjem poplavljenih objekata.

RIJEKA - Preventivna mjera prokuhavanja vode prije upotrebe za piće na riječkom području preporuča se i dalje, dok se ne ispere sustav javne vodoopskrbe, priopćeno je danas iz riječkog Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija (VIK). Korisnicima na području Rijeke i okolice su iz vodovoda u utorak, 6. studenoga preporučili da vodu preventivno prije upotrebe prokuhaju, do obavijesti o normalizaciji stanja u vodoopskrbi. Naime, obilne oborine uzrokovale su zamućenja riječkih izvorišta zbog čega je VIK pojačano dezinficirao vodu prije isporuke korisnicima. Iz VIK-a su naglasili da je isporučena voda mikrobiološki ispravna. Zamućena voda koja je ušla u vodoopskrbni sustav idućih će se dana ispuštati na hidrantima, veće količine vode otjecat će po prometnicama, pa se se sudionike u prometu moli da budu oprezni. Pojedinim objektima, posebno višekatnicama, će se zbog ispiranja mreže voda isporučivati sa smanjenim tlakom ili će povremeno ostajati bez vode.

DUBROVNIK - Klub vijećnika HDZ-a i HSS-a u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika reagirao je na termin održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja je sazvana za subotu 17. studenoga, dan uoči obilježavanja vukovarske tragedije. "Oštro prosvjedujemo protiv datuma sazivanja sjednice Gradskog vijeća na dan kada svi hrvatski domoljubi hodočaste u grad Vukovar, simbol hrvatske patnje i ponosa u Domovinskom ratu, a istovremeno i grad – prijatelj Grada Dubrovnik", navodi se u reagiranju upućenom predsjednici Gradskog vijeća Olgi Muratti.

ZADAR - Kao odgovor na medijske napise o obratu u slučaju deložacije obitelji Vukić, Općinski sud u Zadru objavio je danas priopćenje u kojem opovrgava da su se Vukićevi vratili u svoju kuću na 20 dana zbog proceduralnih pogrešaka. Jučerašnja deložacija obitelji Vukić uspješno je provedena. Ne radi se o proceduralnoj pogrešci suda, kao niti o nalogu sutkinje ili sudskog ovršitelja za povratkom obitelji Vukić, a kako se to moglo sinoć čuti u nekim medijima. Riječ je isključivo o dogovoru ranijih i novog vlasnika, stoji u priopćenju za javnost Općinskoga suda u Zadru Obitelji Vukić je u dogovoru s vlasnikom privremeno omogućen pristup kući, a kako bi u roku od 20 dana pronašli rješenje za smještaj svojih pokretnina, koje bi do tada trebali iseliti, također piše u priopćenju za javnost Općinskoga suda u Zadru koje je potpisala glasnogovornica Katarina Zdunić.

ČAKOVEC - U snažnoj eksploziji koja se rano jutros dogodila u obiteljskoj kući u mjestu Dunjkovec kod Nedelišća teško je ozlijeđen 42-godišnji vlasnik kuće. Od siline eksplozije kuća se urušila, a stradalog muškarca, s teškim tjelesnim ozljedama i opeklinama, iz kuće su iznijeli vatrogasci te je vozilom Hitne pomoći prevezen u čakovečku bolnicu. Prema prvim informacija međimurske policije, došlo je do istjecanja plina iz kućnih instalacija, a uzrok istjecanja i eksplozije utvrdit će se očevidom.

ZAGREB - Zbog prodora mora uslijed udara u otok Žut, s tonuće jedrilice jučer oko 19 sati ribarski brod "Brusnik" spasio je dvije osobe, a 12 - metarska jedrilica potonula je na dubini od 80 metara između otoka Pašman i Žut. Dva člana posade s jedrilice "Katarina" hrvatski su državljani, i nisu ozlijeđeni, izvijestilo je jutros Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Prema riječima zapovjednika, na plovilu se nalazi oko 50 litara dizela.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙