FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 12. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić izjavio je danas da još uvijek nije odlučio što će učiniti sa svojom zamjenicom Višnjom Lončar, čiji su suprug i sin osumnjičeni u slučaju korupcije na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, ali da će odluku donijeti već idućeg tjedna. "Još je prerano za tu odluku. Jedino što mogu reći je da ispitujemo sve okolnosti i da ćemo, zavisno o utvrđenim činjenicama, donijeti odluku", rekao je Bajić novinarima u Saboru. Na pitanje kada će donijeti odluku, odgovorio je "brzo, brzo, idući tjedan". Suprug i sin Bajićeve zamjenice, Božo i Hrvoje Lončar, uhićeni su u utorak zbog sumnje da su kupovali ispit na Medicinskom fakultetu. Sin je pušten da se brani sa slobode, a suprugu je s još četvero suosumnjičenih određen jednomjesečni istražni zatvor.

DUBROVNIK - Hrvatska seljačka stranka (HSS) u Dubrovniku će na lokalne izbore izaći samostalno, i s listom za Gradsko vijeće i sa svojim kandidatom za gradonačelnika, priopćio je predsjednik dubrovačkog HSS-a Vide Matić. Što se tiče eventualne postizborne suradnje, Matić ističe kako će se o tome govoriti kada za to dođe vrijeme. Svaki onaj s kojim nakon izbora nađemo zajednički jezik, i tko će se slagati s našim programskim smjernicama i idejama za vođenje grada, bit će nam potencijalni partner s kojim ćemo raditi na dobrobit grada Dubrovnika, dodao je Matić.

ZAGREB - Gradske organizacije Hrvatske stranke prava (HSP) i Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) grada Zagreba potpisali su danas sporazum o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u svibnju 2013., izborima za Europski parlament te iduće parlamentarne izbore. Predsjednik zagrebačkog HSP-a Siniša Šukunda istaknuo je da se osnivanje pravaškog bloka zagovara već godinama pa je tako nedavno potpisana koalicija HSP-a i HČSP-a u Sisku, a uz zagrebačku danas sporazum potpisuju i splitske organizacije tih dviju stranaka. "Pozivam sve pravaške stranke, stranke starčevičanskog i demokršćanskog svjetonazora da se priključe pravaškom bloku kako bi zajedno polučili rezultat", rekao je Šukunda dodavši da je vrijeme da se ne gledaju osobni interesi, nego interes hrvatskog naroda i, u ovom slučaju, interesi grada Zagreba. Predsjednik zagrebačkog HČSP-a Frano Čirko rekao je da potpisivanjem sporazuma HČSP i HSP rade veliki iskorak i presedan u politici grada Zagreba.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uputila je Dubravki Ugrešić čestitku u povodu Nagrade Jean Amery koja joj je dodijeljena na Sajmu knjiga u Frankfurtu. "Bilo je iznimno zadovoljstvo pročitati službeno obrazloženje žirija koje je prepoznalo i odlučilo nagraditi Vaše eseje objedinjene u knjizi Karaoke kultura. Jer doista, nama, poznavaocima i Vaših ranijih briljantnih analiza suvremenog društva, razotkrivanje suptilnih mehanizama moći i opresija kojima se ljude čini neslobodnim mnoštvom, namjesto slobodnim pojedincima i vaša nagrađena zbirka, kako su to dobro primijetili članovi žirija – zaustavlja smijeh u grlu. Ali i nagrađuje mudrošću i uvidima koji nam pomažu postaviti nova pitanja i potražiti nove odgovore", istaknula je ministrica u čestitki. Nagrada koja nosi ime jednog od najznačajnijih intelektualaca 20. stoljeća zasluženo je i iznimno lijepo priznanje za ustrajni i nepokolebljivi spisateljski rad, ali i još jedan, novi putokaz u razvoju književnosti, istaknula je ministrica Zlatar Violić.

KARLOVAC - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) dalo je karlovačkoj Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Suglasnost za početak izvođenja programa za obrtnička zanimanja cvjećar i vrtlar u koje se može upisati trideset učenika koji se od danas ispisuju iz četverogodišnjih programa te škole u koje su primljeni s nedovoljnim brojem bodova. Škola je, tražeći suglasnost od MZOS-a, priložila i program rada sa satnicom po predmetima za nova trogodišnja zanimanja cvjećara i vrtlara za koja ima kadrovske i sve druge uvjete, rekla je Hini v.d. ravnateljica škole Đurđica Janjanin. Očekuje da će se danas i u ponedjeljak većina učenika, među kojima je i puno djevojaka, upisati u novi kombinirani razredni odjel za zanimanja cvjećar i vrtlar te u već postojeći program za zanimanje stolara, gdje je ostalo deset nepopunjenih mjesta. Ravnateljica je kazala da je roditeljima objasnila kako od ove godine, u skladu s izmjenama zakona, strukovne srednje škole učenicima koji završe trogodišnje programe moraju ponuditi mogućnost besplatnoga završavanja četverogodišnjeg programa.

ZAGREB - Zagrebačka policija zaplijenila je više od kilograma marihuane, vrijedne oko 15 tisuća kuna i uhitila dvojicu preprodavača i četvoricu kupaca. Protiv dvojice preprodavača policija je podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu, a jedan od njih, 22-godišnjak, priveden je pritvorskom nadzorniku. Ostali osumnjičenici, u dobi od 21 do 29 godina, prijavljeni su zbog posjedovanja manjih količina droge.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙