FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snižene prognoze rasta za eurozonu pritisnule europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 7. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u srijedu nakon što su problemi eurozone zasjenili olakšanje zbog novog predsjedničkog mandata dosadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Londonski FTSE pao je 0,3 posto, na 5.869 bodova, frankfurtski DAX za 0,7 posto na 7.329 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,6 posto i iznosio 3.456 bodova.

Europska komisija procijenila je danas da će gospodarstvo eurozone iduće godine porasti samo 0,1 posto, te da će se aktivnosti španjolskog gospodarstva ove i iduće godine smanjiti za 1,4 posto, mnogo više no što očekuju u španjolskoj vladi.

"Revidirane prognoze rasta za eurozonu, općenita smanjenja očekivanja rasta bila su katalizator - ili izlika - za prodaje dionica, iako smo nakon sinoćnjeg snažnog rasta zapravo i očekivali korekciju", kazao je jedan londonski trgovac.

Dionice su snažno porasle u jutarnjoj trgovini nakon što je novi predsjednički mandat za Baracka Obamu potaknuo nade da će američka središnja banka nastaviti s blagom monetarnom politikom.

„Obamina je pobjeda umirila ulagače jer je otklonila neizvjesnost koju ne podnose", tumači Alexandre Baradez iz Saxo Banquea.

"No, time je riješena samo jedna od prepreka u vrlo napornom tjednu: čeka nas još osjetljiva politička tranzicija u Kini, ključna aukcija obveznica u Španjolskoj i sastanak ECB-a, pa je teško očekivati daljni rast dionica u kratkom roku“, dodaje, uz napomenu da bi on zahtijevao snažan katalizator, poput španjolskog zahtjeva za pomoći ili brzog dogovora o rješenju američke fiskalne krize.

Najveći su dobitnici na tržištima danas bile dionice francuskih banaka, potpomognute neočekivano dobrim tromjesečnim rezultatima banke BNP Paribas, čija je dionica stoga dobila na vrijednosti četiri posto. Societe Generale i Credit Agricole ojačale su 1,4 odnosno 0,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,03 posto, na 8.972 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙