FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale, ulagači traže dobre vijesti

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Ulagače na europskim tržištima dionica oraspoložila je u četvrtak najava ubrzanja aktivnosti u kineskoj industriji i podatak o neočekivano snažnom rastu britanskog gospodarstva u trećem tromjesečju.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 5.824 boda a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.438 bodova. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 0,6 posto i iznosio je 7.232 boda.

Kineski dužnosnici kazali su da bi aktivnosti u industriji trebale brže rasti u posljednja tri mjeseca ove godine nego u trećem tromjesečju.

Njihova je najava poduprla proizvođače osnovnih resursa, posebno rudarske kompanije koje vade plemenite metale. Tako je Fresnillo ojačao 2,6 posto.

Tržišta je podupro i podatak o izlasku britanskog gospodarstva iz recesije. Otočno je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo za neočekivano snažnih jedan posto, nakon pada u prethodnom tromjesečju za 0,4 posto.

Među faktorima koji su utjecali na dionice ponovo su bila poslovna izvješća. Tako je njemački BASF dobio na vrijednosti 2,1 posto nakon što je izvijestio o rastu prodaje za osam posto u trećem tromjesečju, istaknuvši i da očekuje dobar rezultat u cijeloj godini.

Poslovno izvješće poduprlo je i Credit Suisse, koji je ojačao 2,7 posto nakon što je najavio dodatno smanjenje troškova s obzirom na osjetan pad dobiti u trećem tromjesečju.

Francuski proizvođač lijekova Sanofi i kompanija za zbrinjavanje otpada i vodoprivredne poslove Suez Environment imali su pak koristi od niskih očekivanja ulagača, pa su im dionice poskupjele 2,6 odnosno 4,7 posto, budući da im je dobit u proteklom tromjesečju bila bolja nego što se očekivalo.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,1 posto na 9.055 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙