FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osiguravatelji razbili zatišje na europskim tržištima u očekivanju izbora

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Zatišje na europskim tržištima dionica uoči američkih predsjedničkih izbora razbili su u utorak osiguravatelji koje je poduprlo ohrabrujuće poslovno izvješće Hannover Rea.

Londonski FTSE skočio je 0,6 posto na 5.874 boda a na istom je postotnom dobitku bio i frankfurtski DAX, koji je iznosio 7.367 bodova. Pariški CAC bio je u plusu 0,4 posto, dosegnuvši 3.460 bodova.

Hannover Re, treći po veličini svjetski reosiguravatelj, poskočio je 5,6 posto zahvaljujući neočekivanom rastu neto dobiti u trećem tromjesečju, za čak 63 posto. To ga je potaknulo da poboljša prognoze za ovu i sljedeću godinu.

Njemački je div povukao za sobom cijeli sektor osiguranja, koji je u prosjeku dobio na vrijednosti 1,1 posto. Među dobitnicima izdvajao se i tehnološki sektor, koji je u prosjeku porastao 0,8 posto zahvaljujući rastu cijene dionica ARM Holdiongsa za 2,9 posto nakon što su mediji izvijestili da će Apple možda koristiti njegove čipove u svojim proizvodima.

"Neki poslovni rezultati kompanija pomažu oživjeti tržište na kojem je zavladalo zatišje uoči američkih izbora", kazao je Chris Beauchamp, analitičar tvrtke IG Index.

Ankete pokazuju izjednačenost aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame i njegova izazivača, republikanca Mitta Romneya. Pobjednik će morati pronaći izlaz iz slijepe ulice u kojoj su se našli pregovori u Kongresu o rješenju fiskalne krize. Izostane li dogovor, američko gospodarstvo ostat će bez 600 milijardi dolara poticaja, što bi ga moglo gurnuti u recesiju.

Tržišta zabrinjava i predstojeće glasanje u grčkom parlamentu o mjerama koje uključuju rezanje troškova i povećanje poreza u iznosu od 13,5 milijardi eura do 2016. Usvajanje tih mjera u sklopu proračuna za 2013. ključno je za isplatu nove tranše pomoći Grčkoj u iznosu 31,5 milijardi eura.

U fokusu se našla i Španjolska nakon što je madridski list El Pais izvijestio da će Europska komisija sutra objaviti pesimistične prognoze za Španjolsku u razdoblju do 2014.

"U kratkoročnoj perspektivi tržište će se usredotočiti na grčku situaciju i na nove izjave španjolskog premijera Marianoa Rajoya o tome hoće li povući poteze koji će omogućiti aktiviranje programa kupnje obveznica. Te će dvije nepoznanice pritiskati tržišta i u bliskoj budućnosti", kazao je Paul Kavanagh, strateg iz tvrtke Killik & Co.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,4 posto, na 8.975 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙