FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači na europskim tržištima oprezni u očekivanju predsjedničkih izbora u SAD-u

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u ponedjeljak jer su investitori odlučili potražiti sigurnija utočišta za kapital uoči američkih predsjedničkih izbora.

Londonski FTSE pao je 0,6 posto na 5.830 bodova a na istom je postotnom gubitku bio i frankfurtski DAX, kliznuvši na 7.318 bodova. Najveći je minus zabilježio pariški CAC, spustivši se na 3.459 bodova.

Ovaj tjedan obilježit će politički i gospodarski događaji koji će dodatno pojačati neizvjesnost među ulagačima, uključujući prijenos vlasti u Kini koji se dešava jednom u deset godina i pokušaj Grčke da dobije političku potporu za mjere štednje. Posebnu pozornost privlače ipak sutrašnji predsjednički izbori u SAD-u.

"Čini se da je pobjeda Obame već uračunata u cijene, ali pobjeda Romneya mogla bi dodatno poduprijeti rast cijena dionica s obzirom na njegovo obećanje o niskim porezima koji bi pomogli imućnima i tvrtkama", kazao je Jawaid Asfdra iz tvrtke Securequity.

Dodaje da bi od Obamine pobjede mogle profitirati farmaceutske tvrtke, a od Romneyeve one u financijskom sektoru.

Na početku novog tjedna među gubitnicima na europskim tržištima izdvajale su se cijene dionica rudarskih kompanija, koje su pale paralelno padu cijena bakra. Na gubitku su bile i banke, u prosjeku 1,1 posto, pod utjecajem britanskog HSBC-a čija je dionica kliznula 1,2 posto nakon što je izvijestio da mu se dobit prepolovila u trećem tromjesečju.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajala se i poštanska tvrtka Post NL, čije su dionice pale 9,4 slijedom prognoze da će se obujam poštanskih pošiljki smanjiti do 10 posto. To je utjecalo i na TNT Express koji je izgubio na vrijednosti 3,4 posto.

Od pojedinačnih dobitnika izdvajala se irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair koja je dobila na vrijednosti 6,6 posto zahvaljujući 10-postotnom skoku dobiti u prvoj polovici godine. To je poduprlo i dionice kompanije EasyJet, koje su bile na dobitku 5,5 posto, kao i cijeli sektor putovanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,5 posto na 9.007 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙