FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajuća poslovna izvješća iznenadila ulagače na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Sumorna poslovna izvješća kompanija zatekla su u petak ulagače na europskim tržištima dionica, odražavajući stanje u širem makrogospodarskom okruženju.

Londonski FTSE pao je 0,8 posto na 5.758 bodova, frankfurtski DAX za 0,6 posto na 7.160 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,4 posto i iznosio 3.399 bodova.

Među kompanijama koje su izvijestile o slabim poslovnim rezultatima ili su snizile prognoze bili su Ericsson, Renault, Saint Gobain i Publicis. To je povećalo oprez na tržištu, posebno nakon što su Apple i Amazon izvijestili o neočekivano slabim poslovnim rezultatima.

"Kompanije prate u stopu makroekonomsko okruženje pa prihodi usporavaju i kompanije jednostavno ne ostvaruju zacrtane ciljeve", rekao je Matt Bolduc, strateg u banci Saxo. "Tržište je zapravo zatečeno pa svjedočimo korekciji vrijednosti pojedinih dionica."

Među pojedinačnim gubitnicima isticao se Ericsson koji je izgubio na vrijednosti 4,4 posto nakon što je izvijestio o padu marže, objavio opreznu prognozu i signalizirao dodatno smanjenje troškova kako bi se uspješnije nosio sa slabljenjem svjetskog gospodarskog rasta.

Pad potražnje u Europi naveo je pak proizvođača građevinskih materijala Saint-Gobain da upozori da će njegova dobit u 2012. patiti više nego što su dosada očekivali. Proizvođač automobila Renault objavio da pak da će obujam prodaje podbaciti u odnosu na odnosu na prošlu godinu.

Dugotrajna recesija u eurozoni istodobno je pogodila banke, potaknuvši agenciju Standard & Poor's da snizi rejtinge nekoliko francuskih banaka, uključujući BNP Paribas, dok je njih 10, uključujući Societe Generale i Credit Agricole, izmijenila prognoze u negativne.

Cijene dionica BNP Paribasa pale su 3,3 posto.

Analitičari očekuju da će poslovna izvješća i dalje držati tržište pod pritiskom, predviđajući da će ciklički sektor također razočarati.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,4 posto na 8.933 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙