FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušeni apetit za rizikom spustio europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 23. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice spustile su se u utorak na najnižu razinu u tjedan dana budući da su oprezne prognoze i razočaravajući poslovni rezultati nekih kompanija prigušili apetit ulagača za rizikom.

Londonski FTSE pao je 1,3 posto na 5.806 bodova, frankfurtski DAX za 1,7 posto na 7.207 bodova, a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.423 boda.

Među gubitnicima izdvajale su se dionice rudarskih kompanija koje su u prosjeku oslabile 1,9 posto slijedom oštrog pada cijena metala. Norveški proizvođač aluminija div Norsk Hydro oslabio je četiri posto nakon što je izvijestio o neto gubitku u trećem tromjesečju, napominjući da će i naredna godina biti teška.

Nokia je oslabila 6,9 posto nakon što je objavila da će nastojati poboljšati gotovinsku poziciju izdanjem konvertibilnih obveznica kojima planira prikupiti 750 milijuna eura.

Na gubitku su bile i dionice kemijskih kompanija, u prosjeku 1,8 posto, te banaka, za 1,2 posto.

Trgovci procjenjuju da će usporavanje kineskog rasta i politička situacija u Sjedinjenim Državama prisiliti ulagače na oprez u nadolazećim tjednima, iako su na dulji rok optimistični.

"Ulagači pozorno prate američke izbore i čekaju ishod fiskalnog škripca odnosno predviđenog povećanja poreza i rezanja javne potrošnje. Suzdržat će se većih kupovina sve dok ne dobiju jasan odgovor na te probleme", rekao je Frank Bonsee, trgovac iz banke ABN Amro u Amsterdamu.

Priznaje ipak da se situacija u Europi u posljednja dva do tri mjeseca poboljšala. "Bude li povjerenje ojačalo u narednim mjesecima, moći ćemo reći da smo napravili veliki korak ka jasnijoj situaciji. Upravo to sada treba ulagačima", naglasio je.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,04 posto na 9.014 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙