FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak europskih dionica nakon podataka iz Kine

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice blago su u srijedu porasle nakon što su ohrabrujući podaci iz Kine neutralizirali slabe njemačke gospodarske pokazatelje i zabrinutost zbog slabih poslovnih rezultata kompanija u trećem tromjesečju.

Londonski FTSE porastao je 0,2 posto na 5.811 bodova, frankfurtski DAX za 0,3 posto na 7.197 bodova, a parički CAC za 0,6 posto na 3.425 bodova.

Indeks menadžera nabave (PMI) za Kinu kojeg izrađuje britanska banka HSBC popeo se u listopadu na najvišu razinu u tri mjeseca, od 49,1 bod, a porasle su i nove narudžbe i industrijska proizvodnja, što ukazuje na oporavak gospodarstva. On će vjerojatno biti spor budući da je PMI i dalje ispod 50 bodova, granice koja razdvaja rast od pada aktivnosti.

"Podaci iz Kine bili su poticajni. Ne smatram da će Kina izvući globalno gospodarstvo iz gliba u kojem se nalazi, ali bi mogla navesti na oprez pri donošenju odluke o prodaji dionica", kazao je Michael Hewson, analitičar iz tvrtke CMC Markets.

U tim okolnostima rudarske dionice bile su najveći dobitnici, ojačavši u prosjeku 0,6 posto. Cijene dionica kompanije Antofagasta skočile su dva posto, kompanije Eurasian Natural Resources 1,9 posto, a Kazakhmysa tri posto.

Rast dionica ograničili su podaci instituta Ifo o neočekivanom pogoršanju njemačke poslovne klime u listopadu, te podaci o padu aktivnosti u privatnim kompanijama u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone u listopadu.

Ulagači su ostali na oprezu i zbog slabih poslovnih rezultata kompanija u trećem tromjesečju.

Tako je cijena dionica Volva potonula 3,6 posto nakon što je taj proizvođač kamiona izvijestio o neočekivano velikom padu dobiti u trećem tromjesečju i upozorio da iduće godine očekuje stagnaciju na ključnim tržištima.

"Zapanjujuća je količina objavljenih upozorenja o dobiti, tako da je teško očekivati veliki napredak na tržištu dok ne stigne vijest o pomoći Španjolskoj", tumači Lex van Dam, menadžer u tvrtki Hampstead Capital.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,7 posto, na 8.954 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙