FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osiguravatelji pritisnuli europske dionice, čeka se uragan Sandy

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 29. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak budući da je osiguravatelje pogodila izloženost uraganu Sandy koji bi tijekom dana trebao pogoditi sjeveroistok SAD-a, a pritišću ih i dalje i razočaravajući poslovni rezultati.

Londonski FTSE pao je 0,7 posto na 5.767 bodova a na istom je postotnom gubitku bio i frankfurtski DAX, kliznuvši na 7.180 bodova. Pariški CAC bio je u još većem minusu, od 1,1 posto, i iznosio je 3.396 bodova.

Približavanje uragana Sandy sjeveroistočnom dijelu SAD-a pogodilo je dionice osiguravatelja koje su u prosjeku oslabile 1,5 posto temeljem straha od potencijalnih potraživanja u vezi sa štetom.

"Mislim da je prilično prirodno da tržište strahuje zbog potencijalne izloženosti", rekao je analitičar Eamonn Flanagan iz tvrtke Shore Capital.

Tom trendu pada prkosila je švicarska banka UBS koja je dobila na vrijednosti 4,9 posto nakon medijskih izvješća da će najaviti ukidanje do 10.000 radnih mjesta. Analitičari tumače da bi rezanje troškova moglo pomoći banci da isplati veće dividende dioničarima i poveća povrat investitorima.

Trgovci napominju i da se ulagači klade na daljni pad europskih tržišta dionica s obzirom na slabe poslovne rezultate kompanija u trećem tromjesečju.

Prema podacima Thomson Reuters Starmine, poslovni rezultati 47 posto tvrtki uvrštenih u STOXX 600 indeks nisu ispunili očekivanja.

Tržište pritišće i neizvjesnost oko Španjolske odnosno pitanje kada će zatražiti financijsku pomoć koja bi pokrenula ECB-ov plan kupnje obveznica. Nije poznato ni kako namjerava riješiti svoje dužničke probleme.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošlog tjedna, na 8.929 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙