FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Američka državna tajnica Hillary Clinton pružila je u srijedu u Zagrebu snažnu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU 1. srpnja iduće godine, ali i upozorila Zagreb da nastavi s gospodarskim reformama i poboljša investicijsku klimu za američke i druge ulagače. "Jedva čekam ulazak Hrvatske u EU i to vrlo skoro", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem na Pantovčaku. Upitana očekuje li da će se to, unatoč problemima sa Slovenijom, dogoditi kako je i planirano 1. srpnja 2013., državna tajnica je rekla da su je Josipović i premijer Zoran Milanović uvjerili da će Hrvatska biti spremna za čanstvo. "Mi kao i dosad podupiremo put Hrvatske u Europu", rekla je Clinton i dodala da je Hrvatska "sidro"u regiji", prosperitetna zemlja koja može biti primjer susjedima. Govoreći o odnosima dviju zemalja, Clinton je rekla da dvije zemlje veže prijateljstvo i pripadnost istom kulturnom krugu, snažno partnerstvo u Afganistanu i u regiji te da SAD već 20 godina podupire hrvatski narod na putu u euroatlanske integracije. No, bila je prilično kritična o ulagačkoj klimi u Hrvatskoj. "Vi ste odlična zemlja za investicije, imate sjajan zemljopisni položaj i obrazovanu radnu snagu. Ali podupiremo vas da smanjite birokraciju, nastavite s privatizacijom i olakšate otvaranje novih tvrtki", istaknula je američka državna tajnica. Po njezinim riječima, SAD to ne čini zbog sebe nego zbog Hrvatske koja mora nastaviti s gospodarskim reformama i postati konkurentna na tržištu Balkana i Europe. "Ako se te reforme primjene, američki investitori će to prepoznati", istaknula je.

ZAGREB - Hrvatska ima golem potencijal i Sjedinjene Države su optimistične glede njezine budućnosti, rekla je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton na sastanku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, te istaknula veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku, priopćeno je iz vlade RH. "Hrvatska ima golem potencijal i optimistični smo u pogledu vaše budućnosti", naglasila je Clinton, prema priopćenju. Državna tajnica je čestitala hrvatskoj vladi na poduzetim mjerama u smjeru stabilizacije proračuna. Također je istaknula da postoji veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku te da je američka strana spremna pomoći svojim iskustvima kako bi se uspješno uklonile prepreke. Milanović i Clinton razgovarali su o skorom hrvatskom ulasku u Europsku uniju i o situaciji u regiji pri čemu je premijer istaknuo nedvojbenu potporu RH euroatlantskim aspiracijama svojih susjeda, navodi se u priopćenju. "U hrvatskom je interesu da naši susjedi postanu dio Europske unije", kazao je premijer i dodao da Europska unija znači stabilnost. Također je izrazio je sućut američkoj državnoj tajnici zbog žrtava uragana Sandy, koji je pogodio istočnu obalu SAD-a, stoji u priopćenju.

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je donijelo odluku o prihvaćanju ugovora s Hrvatskom kojim se omogućuje uzajamno izručenje državljana dvije zemlje koji su pod istragom ili je protiv njih podignuta optužnica zbog počinjenih kaznenih djela, priopćeno je u Sarajevu nakon žurne sjednice bosanskohercegovačkog državnog vrha. Prijedlog ovog ugovora ranije je prihvatilo Vijeće ministara BiH, a on se odnosi na izručenje počinitelja svih kaznenih djela osim ratnih zločina. Ovakvim će se ugovorom izbjeći praksa po kojoj su počinitelji različitih kaznenih djela s dvojnim državljanstvom bježali iz jedne u drugu državu i tako izbjegavali kazneni i sudski progon s obzirom na činjenicu da ustavi i zakoni Hrvatske i BiH priječe izručenje vlastitih državljana. Između Hrvatske i BiH do sada je postojao tek sporazum o uzajamnom priznavanju i provedbi pravomoćnih sudskih presuda. Po toj su osnovi na izdržavanje zatvorske kazne, pravomoćno izrečene u Hrvatskoj, u BiH upućeni Branimir Glavaš i liječnik Ognjen Šimić, koji je u međuvremenu preminuo, a u tijeku je postupak priznavanja presude izrečene Miroslavu Kutli.

SARAJEVO - Vodstva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođena Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom dogovorili su se u srijedu o programskoj suradnji u razdoblju od 2012. do 2014. godine, što bi trebalo poslužiti kao temelj za uspostavu nove vladajuće koalicije u BiH. Nakon sastanka u Sarajevu, koji je trajao više od šest sati, Dodik je novinarima izjavio kako je sada jasno da će novu vladajuću koaliciju u BiH uz SDP i SNSD činiti i HDZ BiH te HDZ 1990, Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez za bolju budućnost (SBB) kao zamjena za Stranku demokratske akcije (SDA) koja definitivno odlazi u oporbu, za sada na državnoj razini. Tim će strankama biti upućen prijedlog dokumenta o programskoj suradnji kojega su dogovorili SNSD i SDP kako bi se o njemu očitovali i koji bi predstavljao temelj za rad vijeća ministara BiH u novom sazivu.

ATLANTIC CITY - Američki predsjednik Barack Obama i republikanski guverner New Jerseyja Chris Christie u srijedu su ostavili po strani stranačke razlike i zajedno su posjetili dijelove te savezne države pogođene olujom Sandy i nadgledali humanitarne napore u tom gradu. Obama i Christie iz helikoptera su gledali pogođena područja, a s njima je bio i čelnik Savezne agencije za upravljanje krizama Craig Fugate. Christie, obično oštar kritičar predsjednika, u utorak je pohvalio Obamu za organiziranje potpore savezne vlade tijekom oluje. Oluja Sandy i Obamin odgovor na nju za 180 stupnjeva promijenili su Christiejevu retoriku o predsjedniku. Guverner New Jerseyja oštro je kritizirao Obamu na republikanskoj konvenciji u kolovozu.

NEW YORK - Njujorški sustav podzemne željeznice počet će ograničeno prometovati u četvrtak, četiri dana nakon što je zatvoren zbog dolaska oluje Sandy koja je svjetskoj financijskoj prijestolnici donijela poplavu bez presedana, objavio je njujorški guverner guverner Andrew Cuomo. Cuomo je rekao da će uvesti i "autobusni most" između Manhattana i Brooklyna budući da su četiri od sedam tunela koji povezuju dvije te četvrti ispod East Rivera i dalje poplavljena. Na Manhattanu neće prometovati podzemna željeznica južno od 34. ulice, dodao je. Njujorškom podzemnom željeznicom radnim danom vozi se 5,3 milijuna ljudi. Sustav ima 21 liniju, 468 postaja i 1062 kilometra tračnica. Gradska je žila kucavica. Cuomo je rekao da gradski i državni dužnosnici nisu suočeni s velikim zadatkom obnove prometnih usluga, nego i s osposobljavanjem druge infrastrukture oštećene u oluji koja je donijela vodeni val visok 4,3 metra na južni Manhattan i druge niske četvrti uz obalu. "Bilo je užasavajuće. Užasavajuće. Izgledalo je apokaliptično", kazao je Coumo opisujući poplavu kojoj je svjedočio u ponedjeljak navečer.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je turskome premijeru Tayyipu Erdoganu rekla kako će EU nastaviti pristupne pregovore s njegovom zemljom u dobroj vjeri, unatoč nekim upornim nesuglasjima. Erdogan je u utorak izjavio kako će EU izgubiti Tursku ako toj državi ne zajamči članstvo u toj instituciji do 2023. To je prvi put da je jasno kazao koliko bi dugo Ankara mogla nastaviti čekati na ulaz u EU. Pregovori te zemlje u pridruženju bloku pokrenuti su 2005., a svima je poznato da postoje velike nesuglasice u pogledu podijeljenog Cipra, čiji je grčki dio članica EU-a, kao i protivljenje ulasku Turske u EU važnih zemalja članica - Francuske i Njemačke. No Merkel je na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Erdoganom nakon razgovora u Berlinu izjavila kako je EU "pošten partner u pregovorima". "Ovi će pregovori biti nastavljeni bez obzira na pitanja i probleme koje još trebamo raščistiti", rekla je Merkel.

ZAGREB - Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavila je u srijedu u Zagrebu kako je došlo vrijeme za temeljitu rekonstrukciju sirijske oporbe koju ne bi trebalo predstavljati samo Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), nego bi trebala uključivati i one koji se "svakodnevno bore i umiru na bojišnici". "Dali smo jasno do znanja da se SNC više ne može smatrati predvodnikom oporbe. Oni mogu biti dio šire oporbe, ali ta oporba mora uključivati ljude unutar same Sirije i druge", odgovorila je Clinton na pitanje novinara na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Ivom Josipovićem. Američka državna tajnica dodala je da bi sastanak sirijske oporbe idućega tjedna u Kataru trebao rezultirati širom koalicijom koja bi se odlučnije suprotstavila "naporima ekstremista da zaustave sirijsku revoluciju".

LONDON - Novi navodi o seksualnom zlostavljanju koje je provodio pokojni BBC-jev voditelj Jimmy Savile pojavili su se u srijedu i mogli bi još više naštetiti ugledu BBC-a i pojačati pritisak na njegovu upravu. Glavni direktor BBC-a George Entwistle i njegov prethodnik Mark Thompson, novi direktor The New York Times co., suočeni su s pitanjima o tome kako su postupili u svezi sa sumnjama glede Savilea. U tijeku su dvije neovisne istrage i jedna policijska istraga. Policija istražuje stotine navoda, većinom iz sedamdesetih i osamdesetih godina, o seksualnim zlostavljanjima u koje je bio umiješan Savile i ranije ovoga tjedna uhitila je popularnu glazbenu zvijezdu iz sedamdesetih Garyja Glittera (68). Očekuje se da će biti još uhićenja. Glitter, bivša glam rock zvijezda, registrirani je seksualni prijestupnik. Osuđen je i odslužio je manje zatvorske kazne zbog pedofilije u Britaniji i Vijetnamu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙