FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 4. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

DENVER - U Denveru je održano prvo od tri televizijska sučeljavanja u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji u kojoj je kandidat Republikanske stranke Mitt Romney preuzeo inicijativu i optužio aktualnog predsjednika i kandidata Demokratske stranke Barracka Obamu za loše stanje u američkom gospodarstvu. Prije ovog sučeljavanja ankete su prednost davale Obami, pa je Romney bio prisiljen krenuti u napad kako bi preokrenuo situaciju. Glavna tema 90-minutnog sučeljavanja bili su porezi, zdravstvena skrb i uloga vlade u upravljanju gospodarstvom. Romney je optužio Obamu za poroznost vladine politike koja je dovela do toga da je stopa nezaposlenosti u SAD-u 8.1 posto. "Zabrinut sam jer smo na putu koji ne donosi uspjeh. Predsjednikovo viđenje situacije slično je onomu koje je imao prije četiri godine, a to znači veću potrošnju i veće poreze. Takvo curenje novca nije pravi odgovor za stanje u kojem se Amerika nalazi", rekao je Romney. Obama je kazao kako Romney predlaže jednake mjere za smanjenje poreza kakve je kongresu predstavljao George W. Bush 2001. i 2003. godine. Prva debata predsjedničkih kandidata protekla je bez bombastičnih izjava, već su oba sudionika ukazivala na razlike u svojim stajalištima putem statističkih pokazatelja i činjenica.

BEJRUT - Turska vojska u četvrtak je ponovo topničkom vatrom napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijskog teritorija, objavili su turski sigurnosni izvori. Turski topnički napadi počeli su u srijedu i bili su odgovor na minobacačku granatu ispaljenu sa sirijskog teritorija na turski pogranični grad Akcakale u kojem je poginulo pet turskih civila. Granata je ispaljena s područja Tel Abjada u kojem se nalaze snage odane Bašaru al-Asadu. U prvom valu turskih topničkih napada poginulo je nekoliko sirijskih vojnika, objavili su tamošnji izvori. U srijedu navečer održan je u Bruxellesu hitan sastanak veleposlanika NATO-a na turski zahtjev. "Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona", stoji u izjavi NATO-a nakon sastanka, održanog u skladu s člankom 4. Povelje NATO-a koji poziva na konzultacije kada zemlja članica smatra da je ugrožen njezin teritorijalni integritet i politička neovisnost. Turska je zatražila i da Vijeće sigurnosti "poduzme nužne korake" kako bi se zaustavila sirijska "agresija" na turski teritorij. Sirija je priopćila da istražuje tko stoji iza napada. Ministar informiranja Omran Zoabi izrazio je sućut turskom narodu i pozvao na suzdržanost, rekavši da njegova zemlja poštuje suverenitet susjednih zemalja. Ovo je dosad najveća eskalacija prekograničnih napetosti tijekom 18-mjesečna ustanka protiv sirijskog režima Bašara al-Asada.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u petak će u Bratislavi sudjelovati na drugom sastanku na vrhu "Prijatelja kohezije", neslužbene skupine od 15 zemalja članica Europske unije koje iz proračuna EU-a više dobivaju nego što u njega daju i protive se smanjenju sredstava namijenjenih kohezijskoj politici. Cilj sastanka predsjednika vlada ili visokih dužnosnika 15 zemalja članica EU-a i Hrvatske, koja bi punopravnom članicom trebala postati 1. srpnja 2013., stvaranje je pritiska kako se ne bi smanjivala sredstva za kohezijsku politiku EU-a (strukturni fondovi i Kohezijski fond) kojom se trebaju ukinuti razlike u razvijenosti pojedinih zemalja ili regija, a organiziran je u jeku pregovora o višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. Prvi sastanak na vrhu "Prijatelja kohezije" pod nazivom "Izazovi i mogućnosti budućeg proračuna Europske unije" održan je 1. lipnja u Bukureštu, uz sudjelovanje 10 predsjednika vlada, uključujući i hrvatskog premijera. Na sastanku u Bratislavi, na kojem je najavljeno i sudjelovanje predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, također bi trebala biti usuglašena zajednička izjava u kojoj bi se istaknulo da tijekom krize, čak i više nego inače, Europska unija mora mobilizirati sve instrumente koji će potaknuti ciljeve istaknute u Bukureštu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙