FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 6. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

VATIKAN - Paolo Gabriele, nekadašnji sobar pape Benedikta XVI., osuđen za krađu povjerljivih dokumenata, kaznu će služiti u kućnom pritvoru u svojem vatikanskom stanu i čekati da mu Papa eventualno oprosti, rekla je u subotu njegova odvjetnica. Cristiana Arru kaže da je vatikanski tužitelj pristao na te uvjete pošto je sud odlučio kazniti Gabrielea s 18 mjeseci zatvora. Da nije, Gabriele bi morao u talijanski zatvor jer Vatikan vlastiti nema.

MOSTAR - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je u subotu građane BiH da izađu na lokalne izbore koji se u nedjelju održavaju u toj temlji očekujući da bi mogli označiti zaokret prema političkoj krizi koja traje duže vremena. "Očekujem da će se izborima stvoriti novi prostor za politički konsenzus i da će nam pomoći da izađemo iz političke slijepe ulice u kojoj se nalazimo još od svibnja", stoji u pisanoj izjavi austrijskog diplomata Inzka dostavljenoj medijima. Dodao je da ne postoji valjan razlog građana da ne glasuju i istaknuo da umjestu političkih stranaka mogu birati osobe na izbornim listama. Samo na taj način mogu utjecati na put kojim će se Bosna i Hercegovina kretati, pojasnio je Inzko. Posebni europski predstavnik u BiH Peter Sorensen u izjavi za lokalne medije ocijenio je da su općine jedan od glavnih temelja vlasti te je pozvao građane da u što većem broju sutra izađu na birališta. Nešto više od tri milijuna i 140 tisuća registriranih birača će na 5100 glasačkih mjesta u nedjelju odlučivati o sastavu lokalnih vlasti u 139 općina, skupštini grada Banje Luke te skupštini distrikta Brčko.

TEHERAN - Vlasnici mjenjačnica u Teheranu odbili su u subotu primjenjivati niži tečaj za dolar koji je odredila vlada pokušavajući ublažiti nagli pad vrijednosti iranske valute, dok i dalje traje nered na deviznom tržištu, po iskazima samih vlasnika mjenjačnica koje je prikupila agencija France Presse. "Primili smo naputak od Udruge mjenjača novca (pod nadzorom središnje banke) da kupujemo dolar po 25.000 riala i prodajemo ga po 26.000, ali nitko ne želi primjenjivati taj tečaj i ne vršimo transakcije", rekao je jedan mjenjač za AFP. Rial je u zadnjih tjedan dana izgubio gotovo 40 posto vrijednosti u odnosu na glavne valute, a u srijedu je pao na oko 36.000 za dolar, što je potaknulo nerede u središtu Teherana gdje službene mjenjačnice i prodavači na tržnici dva dana nisu radili. Mjenjačnice su se u subotu opet otvorile, ali većinom nisu htjele prodavati ni kupovati dolare, izvijestio je AFP. I tržište zlata bilo je jednako blokirano. Iran već nekoliko mjeseci osjeća sve veću oskudicu deviza, pa središnja banka ne može podupirati rial na slobodnom tržištu, zbog sve oštrijih bankovnih i naftnih sankcija koje je Zapad uveo Teheranu zbog njegova spornog nuklearnog programa.

NEW YORK - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon najavio je Vijeću sigurnosti da namjerava imenovati bivšeg predsjednika Europske komisije i bivšeg talijanskog premijera Romana Prodija izaslanikom UN-a za Sahel, priopćeno je iz diplomatskih izvora. Prodijevo imenovanje formalno treba prihvatiti Vijeće sigurnosti, a ono će u utorak objaviti da se niti jedna od 15 članica tome ne protivi, kažu diplomatski izvori. Načelna odluka o imenovanju posebnog izaslanika za Sahel donijeta je na sastanku na visokoj razini o stanju u regiji i Maliju, čiji sjever nadziru islamistički ekstremisti, održanom na marginama Opće skupštine UN-a krajem rujna. Tada, međutim, nije rečeno tko će biti izaslanik. Romano Prodi, star 72 godine, bio je na čelu talijanske vlade od 1996. do 1998. i 2006. do 2008. godine. Također je predsjedao Europskom komisijom od 1999. do 2004. godine. Sahel prijelazna zona iz Sahare u afričke savane i obuhvaća dijelove Senegala, Mauritanije, Malija, Nigera, Čada, Sudana, Južnog Sudana i Eritreje.

ALŽIR - Nekadašnji alžirski predsjednik Šadli Bendžedid umro je u subotu u Alžiru u 83. godini, objavila je alžirska agencija APS. Bendžedid je bio jedan od dugogodišnjih alžirskih predsjednika, vladao je od veljače 1979. do siječnja 1992. Umro je od raka, objavila je agencija, a u vojnu je bolnicu primljen prije više od tjedan dana. Bendžedid je bio kreator demokratizacije alžirskih institucija, piše France Presse. On je u veljači 1989. uveo višestranačje, a 1991. se odrekao vodstva nad nekadašnjom vladajućom strankom Nacionalnom oslobodilačkom frontom (FLN).

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙