FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

CARACAS - Posljednjeg dana kampanje uoči venezuelanskih predsjedničkih izbora u nedjelju, šef države Hugo Chavez, koji priželjkuje novi šestogodišnji mandat, okupio je u četvrtak stotine tisuća svojih pobornika u Caracasu, dok mu je protukandidat Henrique Capriles okončao uspješnu maratonsku višemjesečnu turneju po zemlji. Chavez je u glavnom gradu okupio nekoliko stotina tisuća ljudi na završnom skupu unatoč prolomu oblaka, prenosi AFP. U kratkom govoru zbog loših vremenskih okolnosti, aktualni predsjednik pozdravio je vjerne pristaše koji su uzvikivali "Chavez ne odlazi" i podsjetio da 7. listopada svi moraju zaokružiti njegovo ime. "Chavez neće iznevjeriti venezuelanski narod", uzviknuo je Chavez, 'pokisao do kože'. "Znate da me moja odanost narodu skoro odvela do smrti. To je moj put", poručio je. Kandidat ujedinjene oporbe Capriles (40) pozvao je stanovnike Venezuele na skupu u San Carlosu da ostave po strani podjele i sukobe dok je zemlja razdijeljena na Chavezove protivnike i pristaše i podsjetio ih da će u nedjelju morati odlučiti jesu li zadovoljni životom ili žele bolji. Glasovanje u nedjelju bit će Chavezovo najveće izborno iskušenje u 14 godina na vlasti, piše Reuters. Capriles je vodio maratonsku osmomjesečnu kampanju 'od vrata do vrata' koja je galvanizirala povijesno podijeljenu venezuelansku oporbu i stvorila najbolju prigodu za pobjedu nad Chavezom od 1998. godine.

DENVER - Dan nakon lošeg nastupa u televizijskoj debati, američki predsjednik Barack Obama uzvratio je udarac svom republikanskom protukandidatu Mittu Romneyju, a njegov izborni stožer najavio je da će naučiti lekciju iz poraza u sučeljavanju u srijedu. Borbeni Obama je na skupu u Madisonu, u Wisconsinu, poručio da Romney tijekom sučeljavanja nije govorio istinu. "Kad sam izašao na pozornicu, sreo sam srčanog momka koji je tvrdio da je Mitt Romney", kazao je Obama. "Ali nije to mogao biti Mitt Romney, jer pravi Mitt Romney juri ovom zemljom posljednjih godinu dana obećavajući pet bilijuna dolara poreznih olakšica u korist najbogatijih. Momak na pozornici je rekao da ne zna ništa o tome", kazao je aktualni američki predsjednik. Često kritiziranom da je 'drven', Romneyju je agresivan nastup tijekom debate napokon donio pozitivne rezultate u kampanji i anketama nakon niza koraka unatrag posljednjih tjedana.

NEW YORK - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je oštro osudilo napad Sirije na turski pogranični grad pri kojem je poginulo pet osoba i zatražilo da "takvo kršenja međunarodnog prava odmah prestane i da se ne ponovi". "Članovi Vijeća sigurnosti naglasili su da taj incident pokazuje ozbiljan utjecaj krize u Siriji na sigurnost u susjednim zemljama te na regionalni mir i stabilnost", priopćilo je 15-člano Vijeće. Vijeće je "pozvalo sirijsku vladu da u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih susjeda". Napad minobacačem dogodio se u srijedu, a Turska je isti dan odgovorila napadom na ciljeve u Siriji.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙