FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska će sigurno ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013. ako nastavi s napretkom kako je to utvrđeno u izvješću o monitoringu Europske komsije, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović u razgovoru za Jutarnji List od ponedjeljka. Predsjednik je za JL komentirao upozorenja visokih njemačkih političara po kojima je upitan ulazak Hrvatske u EU 2013. zbog neispunjenih obaveza. "Njemačka nas je, od samog početka našeg puta u EU, iznimno podržavala. Izjave na koje se pozivate razumijem kao načelnu skepsu prema proširenju nakon hrvatskog ulaska u EU s jedne, te poticaj da učinimo ono što još treba učiniti s druge strane", kazao je Josipović. Hrvatski je predsjednik podsjetio kako je izvješće o monitoringu "vrlo povoljno za Hrvatsku". "Preostale reforme koje su naznačene u deset točaka, kao one koje se očekuju od Hrvatske, nisu nikakvo iznenađenje i na njima se stalno radi", kazao je Josipović.

PODGORICA - Koalicija "Europska Crna Gora" predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića osvojila je 45,5 posto glasova na prijevremenim crnogorskim parlamentarnim izborima i neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, objavio je Centar za monitoring (CEMI) nakon 90 posto obrađenih biračkih mjesta. Koalicija koju uz DPS još čine i Socijaldemokratska partija (SDP) Ranka Krivokapića i po prvi put s njima Liberalna partija (LP) Andrije Popovića osvojila je 39 od 81 zastupničkog mjesta u parlamentu pa će joj za sastavljanje vlade biti potrebna pomoć manjinskih stranaka. Oporbena koalicija "Demokratski front" osvojila je 23,7 posto glasova, odnosno 20 mandata, Socijalistička narodna partija (SNP) 10,5 posto ili devet zastupničkih mjesta, a Pozitivna Crna Gora 8,9 posto i sedam mandata. Bošnjačka stranka (BS) osvojila je 4,5 posto glasova ili tri mandata, Hrvatska građanska inicijativa jedan, a tri albanske stranke svaka po jedan mandat.

VILNIUS - Oporbena Laburistička stranka osvojila je u nedjelju najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Litvi, pokazala je izlazna anketa čije je rezultate objavila državna televizija. Anketa agencije RAIT/BNS pokazala je da je Laburistička stranka osvojila je 19,8 posto glasova, a njezini vjerojatni koalicijski partneri socijaldemokrati 17,8 posto. Domovinska unija - Litavski kršćanski domokrati (desni centar) aktualnog premijera Andriusa Kubiliusa treća je s 16,7 posto. Konačni rezultati neće biti poznati do drugog kruga za dva tjedna, kada će se riješiti pitanje pobjednika u izbornim jedinicama u kojima nije bilo kandidata s natoplovičnom većinom. Čini se da nije vjerojatno da će premijer Kubilius ostati na vlasti jer ga birači drže odgovornim za nepopularne odluke koje je morao donijeti kako bi zemlju izvukao iz krize, a ni na prijašnjim izborima rezultati se nisu bitno mijenjali u drugom krugu. U Litvi se 70 od 141 zastupnika bira proporcionalnim, a 71 većinskim sustavom u dvama krugovima. Drugi krug će se održati 28. listopada.

MOSTAR - Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je u nedjelju održavanje unutarstranačkih izbora nakon što je njegova stranka na općinskim izborima, 7. listopada doživjela značajan pad potpore birača u Republici Srpskoj. Dodik je u stanci sjednice izvršnog odbora SNSD-a, koja je počela u nedjelju kasno poslijepodne istaknuo kako će unutarstranački izbori biti održani nakon objave službenih rezultata općinskih izbora u Bosni i Hercegovini. "SNSD smatra da je doživio gubitke na nekim mjestima, ali ovo ne smatramo dramatičnim porazom, već bitnim upozorenjem za popravljanje naše pozicije", ocijenio je Dodik, koji je najavio reorganizaciju stranke kako bi se pripremila za opće izbore 2014. Predsjednik izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da u SNSD-u neće biti velikih smjena. "Moramo popraviti situaciju koju je trebalo popraviti i prije izbora, ali nismo bili u poziciji to uraditi", rekao je Radmanović. Po nepotpunim podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, SNSD je izgubio 26 načelničkih mjesta dok je Srpska demokratska stranka (SDS) u Republici Srpskoj dobila načelnike u 40 općina a ranije ih je imala u 17.

TRIPOLI - Libijski parlament izabrao je u nedjelju Alija Zeidana na novog premijera i dao mu rok od dva tjedna da sastavi vladu. Zeidan je izabran na mjesto Mustafe Absušagura koji nije uspio sastaviti vladu koja bi dobila povjerenje parlamenta. Novi je premijer u parlamentu dobio 93 glasa, nasuprot 85 za islamističkog kandidata, dosadašnjeg ministra lokalne uprave Mohameda al-Hrarija. Glasovanje je izravno prenošeno na libijskoj televiziji, a Zeidan, bivši žestoki protivnik Moamera Gadafija, dobio je podršku liberalnog Saveza nacionalnih snaga. Taj bivši karijerni diplomat je proveo više od 30 godina u egzilu nakon što je prebjegao sa svoga položaja veleposlanika u Indiji 1980. godine.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙