FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 8. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

STOCKHOLM - Nobelova nagrada za medicinu za 2012. dodijeljena je u ponedjeljak britanskom biologu Johnu B. Gurdonu i japanskom liječniku i znanstveniku Shinyji Yamanaki za njihova otkrića na matičnim stanicama, priopćio je Nobelov odbor za dodjelu nagrade. "Njihova su otkrića stubokom promijenila naše shvaćanje razvoja stanica i organizama", istaknuo je odbor. Dvojica dobitnika nagrađena su "zbog otkrića da se odrasle stanice mogu preprogramirati kako bi bile 'pluripotentne' (iz njih mogu nastati različite vrste stanica)", dodaje odbor. Iz matičnih stanica nastaju sve ostale stanice u ljudskom tijelu. Godine 1962. Britanac John Gurdon, rođen 1933., otkrio je da DNK u stanici odrasle žabe sadrži sve informacije potrebne da se iz nje razviju sve ostale vrste stanica. Godine 2006. Japanac Shinya Yamanaka (50) otkrio je da se odrasle stanice miša mogu "preprogramirati" i ponovo postati mlade. Nagrada za medicinu prva je Nobelova nagrada koja se dodjeljuje ove godine.

BRUXELLES - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u ponedjeljak venezuelskog predsjednika Huga Chaveza da iskoristi svoj novi šestogodišnji mandat te da "pruži ruku svim sektorima društva" i "promiče temeljne slobode". "Obaviještena sam o pobjedi Huga Chaveza na predsjedničkim izborima i htjela bih mu čestitati na ponovnom izboru", rekla je Ashton u priopćenju. "S pobjedom dolazi i odgovornost", dodala je. "U svom novom mandatu predsjednik Chavez treba pružiti ruku svim sektorima venezuelskog društva radi jačanja institucija u zemlji i promicanja temeljnih sloboda", poručila je. Venezuelski predsjednik Hugo Chavez, izabran u nedjelju na još jedan šestogodišnji mandat, obećao je da će u idućem mandatu od 2013. do 2019. biti "još bolji predsjednik" i pozvao je oporbu na nacionalno jedinstvo, "posebno" joj zahvalivši što je priznala poraz.

WASHINGTON - Sjedinjene su Države u ponedjeljak su priopćile da se glas šest milijuna venezuelanskih birača koji su na predsjedničkim izborima odlučili za oporbenog kandidata ubuduće mora čuti. "Vjerujemo da se glas šest milijuna Venezuelanaca u budućnosti mora uzeti u obzir", kazao je jedan od glasnogovornika State Departmenta William Ostick, u prvoj američkoj reakciji na pobjedu Huga Chaveza na predsjedničkim izborima. Chavez (58), uz kubanski režim najveći 'trn u američkom oku' u Latinskoj Americi, u nedjelju je izabran na treći šestogodišnji mandat. No, bio je na dosad najvećoj kušnji otkako je preuzeo vlast. Kandidat ujedinjene oporbe Henrique Capriles osvojio je 44,73 posto glasova, što je najbolji rezultat od svih Chavezovih protukandidata dosad. SAD prima na znanje rezultate, a Venezueli čestita na visokom odazivu (oko 80 posto) i mirnoj provedbi izbora, kazao je Ostick.

TBILISI - Bivši gruzijski nogometaš Kaka Kaladze, dugogodišnji reprezentativac i član AC Milana, bit će ministar regionalnog razvoja u novoj vladi Bidzine Ivanišvilija, javlja BBC. Gruzijski milijarder Ivanišvili sa svojom koalicijom Gruzijski san pobijedio je na nedavnim parlamentarnim izborima dosad vladajuću stranku predsjednika države Mihaila Sakašvilija. Ivanišvili je u ponedjeljak objavio sastav svoje vlade, u kojoj će sam biti premijer, i koja predstavlja kombinaciju liberala i radikalnih nacionalista, ujedinjenih u suprostavljanju Sakašvilijevoj vlasti, javlja BBC. Gruzijski san ima 83 mjesta u parlamentu, a Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret 67. Očekuje se da će nova vlada stupiti na dužnost kasnije u listopadu nakon potvrde u parlamentu. Ivanišviliju i Sakašviliju slijedi kohabitacija duga najmanje godinu dana, koliko još Sakašviliju traje predsjednički mandat.

CAPE CANAVERAL - Raketa Falcon 9 s kapsulom Dragon bez posade, privatne tvrtke SpaceX, lansirana je u nedjelju iz svemirskog centra Cape Canaverala s teretom za Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) koja je ostala bez opskrbe iz SAD-a nakon umirovljenja svojih raketoplana. Raketa duga 48 metara koju je izgradila kompanija Space Exploration Technologies (SpaceX) lansirana je iz Cape Canaverala u nedjelju navečer po mjesnom vremenu prema ISS-u koji kruži na oko 400 kilmetara iznad Zemlje. "To je ključan događaj za NASA-u i ovu zemlju", rekao je ravnatelj NASA-e Charles Bolden. Prošlo je samo nešto više od godine dana od umirovljenja 'space shuttleova', a već smo se vratili lansiranjima s američkog teritorija, kazao je Bolden.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙