FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas na zatvorenoj sjednici saslušava predstavnike institucija koje su mu, u povodu afere izlista telefonskih brojeva, poslale svoja izvješća, a predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) rekao je kako članovi Odbora neće javno istupati sve dok ne završe sve planirane aktivnosti vezane uz taj slučaj. Prvi su pred članove Odbora došli predstavnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, među kojima i bivši predstojnik tog ureda Petar Mišević kojega su nedavno, nakon izbijanja afere u medijima, smijenili predsjednici Republike i Vlade Ivo Josipović i Zoran Milanović. Nakon njih članovi Odbora razgovarali su s Matom Boticom, vršiteljem dužnosti ravnatelja Operativno-tehničkog centra (OTC). Poslijepodne su na zatvorenu sjednicu Odbora došli i predstavnici Ravnateljstva policije i MUP-a, među kojima i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić te načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić. Nitko od članova Odbora nije davao nikakve izjave, a predsjednik Odbora Miroslav Tuđman novinarima je, pozivajući se na visok stupanj tajnosti tog slučaja, tek poručio kako neće davati nikakve komentare sve dok Odbor ne završi s radom.

ZAGREB - Bivša glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba danas je nepravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora jer je 2008. na ljetovanje u policijsko odmaralište u Dramlju, na trošak MUP-a, povela prijateljicu i njezino dvoje djece. No, kako je riječ o uvjetnoj kazni ona neće u zatvor ako u iduće dvije godine ne počini novo kazneno djelo. Ljubu se teretilo da je na zlouporabu položaja i ovlasti poticala bivšeg šefa Odjela uslužnih djelatnosti MUP-a Miju Vadžića koji je također osuđen uvjetno nakon što je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om. Obrazlažući presudu sudac Željko Horvatović je kazao da Ljuba tijekom suđenja nije dokazala da je na Vadžićevu sugestiju prijateljicu u MUP-ovoj evidenciji upisala kao sestru. Ljuba koja je obrazloženje presude saslušala u suzama odluku suda nije željela komentirati, a njena je obrana najavila da će podnijeti žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

PAZIN - Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin rekao je danas u izjavi za Hinu kako ne isključuje mogućnost da se kandidira za istarskog župana na idućim lokalnim izborima premda će IDS, kako je već najavio, poduprijeti kandidaturu buzetskoga gradonačelnika Valtera Flege. "Poznato mi je kako kotiram kod građana i zato ne isključujem tu mogućnost. Uostalom, ako to učinim, izaći ću na izbore zajedno s građanima", izjavio je Kajin za Hinu nakon današnje konferencije za novinare u Pazinu. Kajin je na konferenciji za novinare rekao da je 22 godine cijelog sebe "ulagao u IDS i od IDS-a je dobio mnogo, a drugi još i više". Govoreći o TE Plomin C na ugljen, Kajin je rekao da će "vlada vjerojatno prije raspisati referendum o financijsko-političkoj autonomiji Istre nego o toj termoelektrani".

ZAGREB - Sporazum o suradnji u provedbi projekta "Zdrav za 5" kojem je cilj prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću kod djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva unutarnjih poslova. Sporazum su potpisali ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar zdravlja Rajko Ostojić i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Zajedničkim projektom tih ministarstva, koji će se u studenom početi provoditi na području 20 županija i Grada Zagreba tijekom cijele školske godine 2012./2013., želi se podići razina javno-zdravstvene svijesti te očuvanje i zaštita okoliša i prirode kod učenika 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola. Ministar zdravlja Rajko Ostojić upozorio je da su, po rezultatima Europskog istraživanje o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta. "Kada vidite te podatke, čovjek se zbilja prepadne. Stoga je zdravlje na prvom mjestu u svim politikama i cijeloj vladi", kazao je dodavši da će se njegovo ministarstvo maksimalno uključiti u borbu protiv svih ovisnosti.

DUBROVNIK - Na Općinskome sudu u Dubrovniku danas je održano prvo ročište u postupku koji je protiv Republike Hrvatske radi naknade štete od 2,2 milijarde kuna u ime 29 bivših vlasnika poljoprivrednog zemljišta na poluotoku Prevlaci pokrenuo njihov pravni zastupnik odvjetnik Vladimir Gredelj. Odgovornost Republike Hrvatske, smatra Gredelj, postoji zbog nezakonitoga i nepravilnoga, čak i kriminalnog ponašanja mnogih službenika i pravosudnih dužnosnika, koji su svojim odlukama njegovim strankama onemogućili povrat nekretnina, iako su za njihov povrat ili za naknadu oduzetih nekretnina postojale sve zakonske pretpostavke. "Tužbeni zahtjev za novčani iznos od 2,2 milijarde kuna podnijeli smo zbog nezakonitog rada sudaca i drugih državnih službenika", rekao je Gredelj. Dodao je da će u postupku dokazati kako su sva tijela koja su sudjelovala u upravnom postupku bila dio organizirane ekipe koja je dobila zadaću spriječiti vlasnike u njihovu nastojanju da im se vrati zemlja oduzeta za vrijeme bivše Jugoslavije 1955. godine.

ŠIBENIK - Šibensko-kninski župan Goran Pauk ustvrdio je danas na konferenciji za novinare u Šibeniku da je ministar prostornog uređenja Ivan Vrdoljak iskoristio svoju dužnost kako bi za "političke svrhe izvrnuo podatke o rješavanju predmeta legalizacije bespravnih objekata" te je poručio ministru da mu službe bolje računaju podatke. "Tragičan je predizborni istup ministra prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka, koji je svoju funkciju iskoristio kako bi za političke svrhe izvrnuo podatke", rekao je župan Pauk odgovarajući na tvrdnje koje je ministar Vrdoljak nedavno iznio za neke medije kritizirajući sporost županijskog Ureda za prostorno uređenje i gradnju pri rješavanju predmeta legalizacije bespravnih objekata. Najgorim uredima za prostorno uređenje ministar je prozvao županije gdje je HDZ na vlasti i svoj je istup sveo na najprizemniju političku predizbornu borbu, izjavio je župan Pauk. Opovrgnuo je navode ministra Vrdoljaka po kojima je na šibensko-kninskom području od 1469 zahtjeva za legalizaciju koje su podnijeli bespravni graditelji riješeno samo 3,27 posto. Od 1469 predmeta riješeno je njih 85, što je 5,8 posto, rekao je župan i poručio ministru da mu službe bolje računaju podatke.

PULA - Pulski gradonačelnik Boris Miletić na današnjoj je redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare izvijestio da je jučer zaprimio odluku Ministarstva kulture Republike Hrvatske kojim je potvrđeno prvotno rješenje po kojemu je područje Brijuni rivijere, odnosno Monumenti i otok Sv. Katarina te Hidrobaza, proglašeno kulturnim dobrom. Time je, kako je rečeno, onemogućeno bilo kakvo privatno investiranje na tom području jer se zakonskim odredbama o kulturnim dobrima ne podrazumijeva pravo građenja na 50 i više godina. Izrazivši nezadovoljstvo ovim rješenjem, Miletić je kazao da ovom odlukom, unatoč ekonomskoj krizi, kako je rekao, "Hrvatskoj nisu potrebna nova ulaganja i otvaranje radnih mjesta". "Mi smo kao Grad na prvotno rješenje uputili žalbu jer smo u prostornim planovima namijenili to područje upravo turizmu, pa je sada apsurdno i nelogično da se kompletno područje proglašava kulturnim dobrom", kazao je gradonačelnik Boris Miletić dodavši da mu nije jasno zašto Ministarstvo kulture ne poštuje volju i plan lokalne uprave, čime se zapravo Puli onemogućuje gospodarski razvoj.

ZAGREB - U upravljanje vodama, gospodarenje otpadom i zaštitu zraka Hrvatska će do 2025. godine uložiti gotovo 10 milijardi eura, istaknuto je danas tijekom posjeta izaslanstva odbora za okoliš Europskog parlamenta Hrvatskom saboru. Najviše novca uložit će se u upravljanje vodama, oko 4,5 milijardi eura, te 3,5 milijarde za gospodarenje otpadom, dok će 2 milijarde eura biti uložene u zaštitu zraka, izjavio je nakon sastanka predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Branko Bačić pojasnivši da je riječ o usklađivanju hrvatskog s europskim zakonodavstvom. Izaslanstvo europskog Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI) zanimalo se za spremnost hrvatskog energetskog sustava za uvođenja strožih kriterija zaštite okoliša, a nakon sastanka voditelj izaslanstva Jo Leinen istaknuo je optimizam, uvjeren da će Hrvatska zadovoljiti europske standarde u kvaliteti namirnica, te zaštiti vode i zraka.

OSIJEK - Mladima u Hrvatskoj ne treba legalizacija marihuane i legalizacija prostitucije, nego besplatno školovanje, zdravstvo i pravo na rad, poručio je novoizabrani predsjednik Nacionalnog odbora mladeži HDZ-a Goran Soldo na danas održanoj konferenciji za novinare u Osijeku. Oštro je osudio prijedloge za legalizaciju lakih droga i prostitucije, ocjenjujući ih jeftinim populizmom Kukuriku koalicije. "Očito da dobru stranu takve mogućnosti ne shvaća nitko osim, možda, vlade", rekao je Soldo i dodao da bi provedbom toga "najnovijega gospodarskog plana Hrvatska mogla postati zanimljivo tržište za pružatelje seksualnih usluga". "Tako bi Hrvatska prvi put postala uvoznik radne snage, a državna bi se blagajna punila brže nego ikad", ironično je rekao predsjednik Nacionalnog odbora mladeži HDZ-a.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je izrazio zadovoljstvo uspješnim završetkom radova na Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu, kojeg će, uz prigodnu svečanost, večeras i simbolično otvoriti. "Nakon uspješnog dovršetka radova, večeras otvaramo obnovljeni Cvjetni trg", najavio je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi te dodao da su troškovi uređenja Cvjetnog trga i okolnih ulica oko 30 posto manji od predviđenih. Naglašavajući da voli svaku stopu ovog grada i da mu je teško izdvojiti najljepši trg, Bandić je naveo da mu je među najljepšima ipak 'Cvjetni'. Posebno je, kaže, ponosan na novo, prikladno osvjetljenje pravoslavne crkve, dok će uređenje pet vitraja pričekati dodatni dogovor.

ZAGREB - Na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) danas je potpisan Provedbeni sporazum o suradnji na poticanju konkurentnosti gospodarstva na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, s ciljem razvoja gospodarstva temeljenog na znanju, konkurentnosti i društvenoj odgovornosti. Sporazum su potpisali predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Obrtničke komore Zagreb, Područne službe Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) te Centra za transfer tehnologije. Potpisnici njime izražavaju spremnost poticati i podupirati programe i projekte od zajedničkog interesa te interesa pojedine strane u sporazumu s ciljem suradnje znanstvenog i gospodarskog sektora te regionalne samouprave, kao i razvoja gospodarstva na području grada Zagreba i Zagrebačke županije temeljenog na znanju, konkurentnosti i društvenoj odgovornosti, istaknuto je prilikom potpisivanja sporazuma na FSB-u.

ZAGREB - U Hrvatskoj su ukupno registrirane 123 političke stranke, od kojih 12 parlamentarnih te jedna koja ima zamrznut zastupnički mandat, podaci su Hrvatske informacijsko-dokumentacijske referalne agencije (HIDRA) objavljeni u publikaciji "Političke stranke u Republici Hrvatskoj". Publikacija nastoji kroz različite presjeke i prikaze oslikati aktualnu hrvatsku stranačku scenu, a sastoji se od tri cjeline. U prvoj se nalaze podaci o aktualnim političkim strankama koje djeluju u Hrvatskoj, kazalo skraćenica, kronologija osnivanja, kazalo sjedišta, članstvo stranaka u međunarodnim organizacijama te adrese političkih stranaka na internetu. U drugoj cjelini su političke stranke u Hrvatskom saboru s podacima o parlamentarnim strankama s brojem i postotkom te popisom stranačkih zastupnika i zastupnica u Saboru, abecedni popis svih aktualnih zastupnika i zastupnica te popis izvanparlamentarnih stranaka. U trećoj cjelini je abecedni popis svih predstavnika stranaka, odnosno nositelja stranačkih funkcija.

ZADAR - Na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje šibenskome vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca. Danas je svjedočio još jedan od sedmero vještaka koji su multidisciplinarno vještačili uzroke pogibije vatrogasaca na otoku Kornatu. Sudski vještak za požare i eksplozije Milan Carević, koji je vještačio izgorjelu opremu poginulih vatrogasaca, objasnio je kako se rastalio aluminij na vatrogasnim crijevima. Rekao je kako je utvrđeno da su se cijevi zapalile na vrlo visokoj temperaturi od 700 do 900 stupnjeva Celzijevih. "Međutim, te cijevi nisu bile izložene direktnome plamenu, već su kratkotrajno bile izložene djelovanju vrućeg zraka, otprilike oko deset sekunda", rekao je, dodajući da su se pritom zapalile, nakon čega su dugo gorjele, a samo gorenje oštetilo je i rastalilo aluminij.

SPLIT - Splitskoj bankarici Jasmini Bilonić (41), osumnjičenoj da je pomogla župniku fra Šimi Nimcu prikriti dva milijuna kuna od prodaje crkvenog zemljišta u Baškom polju, ukinut je danas istražni zatvor, doznaje se od suca i glasnogovornika Županijskoga suda u Splitu Nevena Cambija. Sudac Cambi rekao je da je izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Splitu uvažilo žalbu bankarice te joj ukinulo istražni zatvor uz određene mjere. "Njoj je zabranjeno napuštati boravište, uz to se jedanput na tjedan obavezno mora javljati u najbližu policijsku postaju, također joj je zabranjen bilo kakav kontakt s drugim osumnjičenima, a oduzeta joj je i putovnica", rekao je za Hinu sudac Cambi.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙