FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost popodne je iza zatvorenih vrata počeo sjednicu s jedinom točkom dnevnog reda - "Medijski napisi o zloporabi sustava tajnog prikupljanja podataka - rasprava o zaprimljenim izvješćima". Uoči sjednice, predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) novinarima je, na njihov upit hoće li Odbor danas donijeti zaključke na temelju zaprimljenih izvješća u vezi s aferom nadzora izlista telefonskih poziva, rekao kako ne može procijeniti koliko će trajati sjednica, ali ne vjeruje da će danas završiti. "Ne mogu procijeniti, ali ne vjerujem da će se to danas završiti", kazao je Tuđman.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas da je na investitoru odluka o tome hoće li termoelektrana Plomin C biti na ugljen ili na plin. "Investitor je Hrvatska elektroprivreda (HEP), resorno ministarstvo je Ministarstvo gospodarstva. Što se tiče Ministarstva zaštite okoliša, unazad dvije godine proveden je postupak ocjene utjecaja na okoliš i stručno savjetodavno povjerenstvo je dalo svoju ocjenu. Na temelju toga je izdano i rješenje o prihvatljivosti zahvata uz, naglašavam, implementaciju najstrožih mjera zaštite i očuvanja okoliša", izjavio je ministar Zmajlović novinarima nakon otvorenja XII. međunarodnog simpozija gospodarenja otpadom.

RIJEKA - Predstavnici udruga Zelena akcija i Zelena Istra danas su na Upravnom sudu u Rijeci podnijeli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektranu Plomin C, u kojoj su zatražili odgodu gradnje te termoelektrane do donošenja pravomoćne presude. U priopćenju iz Zelene akcije i Zelene Istre, navodi se da je tužba danas predana uz potporu nekoliko građana Labinštine. "Vjerujemo da će Upravni sud ustanoviti opravdanost naših argumenata te presudom zaustaviti ovaj ekološki i ekonomski štetan projekt", naglasili su. Navodeći najvažnije razloge zbog kojih je, smatraju, potrebno spriječiti izgradnju termoelektrane Plomin C, iz udruga tvrde da je ona u suprotnosti s prostornim planom Istarske županije, da će u slučaju njene izgradnje trebati plaćati troškove emisija ugljičnog dioksida i da će negativno utjecati na zdravlje stanovnika Labinštine i okolice.

SLAVONSKI BROD - Predstavnici sedam udruga i gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara poslali su ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću prosvjedno pismo zbog izjave da onečišćenja zraka koja stižu iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu nisu štetna za zdravlje građana te od njega traže da se ispriča. "Najoštrije osuđujemo izjavu ministra Mihaela Zmajlovića koji nije samo potpuno zanemario najveći ekološki problem u Republici Hrvatskoj, nego je pokazao i nepoznavanje hrvatskih propisa i zakona. Ministar bi morao znati da građani Slavonskoga Broda udišu zrak druge kategorije i da je dokazano kako dugotrajna izloženost štetnim utjecajima onečišćenoga zraka utječe na zdravlje ljudi, a ne samo na kvalitetu života, kako gospodin Zmajlović licemjerno zaključuje", ističu, uz ostalo, u pismu.

ZAGREB - Dvodnevni XII. međunarodni simpozij "Gospodarenje otpadom Zagreb 2012." otvoren je danas u Gradskoj skupštini gdje više od 300 stručnjaka iz Hrvatske i europskih zemalja proširuje znanje i razmjenjuje iskustva radi uspostave što kvalitetnijeg sustava u svim segmentima gospodarenja otpadom. Simpozij je otvorio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je rekao kako o njemu i mnogim njegovim kolegama ovisi koliko će biti sposobni i brzi primijeniti najnovije spoznaje iz struke i osigurati građanima vidljivo i mjerljivo poboljšanje kvalitete života. Dometnuo je kako ih ništa ne sprječava da već danas isplaniraju kako u Zagrebu i u drugim gradovima pokrenuti odvojeno prikupljanje komunalnog otpada i tome prilagoditi naplatu. "Gradske uprave ništa nije sprječavalo ni da to naprave prije nekoliko godina, dapače, zakon ih je na to i obvezivao", rekao je Zmajlović. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ocijenio je da je Zagreb lučonoša u ekološkom osvješćivanju, uzor svima u Hrvatskoj u onome što je napravio, a nije napravljeno više od pola posla. Rekao je i da se 2018. planira zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec te termička obrada otpada, a predviđeno mjesto je u Resničkom rukavcu. Gradonačelnik je dodao kako se računa na novac iz pristupnih fondova Europske unije.

RIJEKA - Nastavak ulaganja Primorsko-goranske županije (PGŽ) u pomorsku infrastrukturu s ukupno 40 milijuna kuna najavio je danas na konferenciji za novinare obnašatelja dužnosti župana Vidoje Vujić. Od 40 milijuna kuna, oko 24 milijuna kuna udruženo je kroz Investicijski fond u županijskim lučkim upravama, a oko 16 milijuna kuna osigurava se dijelom iz županijskog proračuna te iz potpora države, prije svega Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Od predviđenih radova vrijednih oko 40 milijuna kuna, do kraja godine planira se da će financijski biti ostvareni projekti vrijedni oko 24 milijuna kuna. Sve županijske lučke uprave, osim crikveničke, dostavile su zahtjeve za investicije, a Lempl je izdvojio projekt proširenja trajektnog pristaništa u Valbiski vrijedan 16 milijuna kuna, produženje mula u luci Martinščica vrijedan 8 milijuna kuna te uređenje luke Valun s 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Dvadesetak posto djevojčica i dječaka prilikom upisa u prvi razred osnovne škole ima prekomjernu tjelesnu težinu, a djeca u toj dobi u prosjeku su 2,5 centimetra viša i 2,5 kilograma teža nego prije 30 godina. Ti su podaci izneseni na skupu pod nazivom "Pravilna prehrana djece u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te ustanovama koje skrbe za djecu - gdje smo danas?" koji je održan u Zagrebu u organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. "Nacionalnim planom aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine i Akcijskim planom za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine, za razdoblje od 2010. do 2012., predviđene su mjere za osiguranje zdrave i kvalitetne prehrane djece", rekla je, uz ostalo, Jelavić. Dodala je da postoje velike razlike u korištenju prehrane u osnovnim školama među hrvatskim regijama te da nema sustavnog pristupa organizaciji prehrani djece u srednjim školama. Sanja Musić Milanović iz Odjela za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasila je da se djeca danas debljaju jer unose više energije nego što potroše.

RIJEKA - Hrvatska i slovenska policija u zajedničkoj akciji provode složeno kriminalističko istraživanje nad više osoba u vezi krijumčarenja droge iz Slovenije u Hrvatsku, potvrđeno je danas iz Policijske uprave primorsko-goranske koja ne navodi koliko je osoba u Hrvatskoj obuhvaćeno akcijom. U priopćenju stoji da se istraga provodi u suradnji s MUP-om Republike Slovenije te u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja javnost će biti pravovremeno obaviještena, dodaje se. Slovenska policija ranije je objavila da je u suradnji s hrvatskom policijom rano ujutro izvela završnu akciju protiv organizirane skupine preprodavača droga. U priopćenju slovenske policije navodi se da se provode kućne pretrage kod 18 osumnjičenih na području Postojne, Sežane, Logateca i Ljubljane, te da sličnu akciju u Hrvatskoj provodi policija Primorsko-goranske županije kod 15 osumnjičenika. Slovenska policija navela je u akciji pritvoren i jedan slovenski policajac za kojega se sumnja da je surađivao sa spomenutom kriminalnom skupinom.

ZAGREB - Predavanjem "Umjetnost i politika" na bečkom Sveučilištu za glazbu i primijenjenu umjetnost hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorit će u ponedjeljak, 5. studenog Festival hrvatske glazbe u Beču, u okviru kojega će se do 6. prosinca na trinaest koncerata i brojnim popratnim događanjima predstaviti istaknuti hrvatski glazbenici. U najprestižnijim koncertnim prostorima jedne od najvećih kulturnih metropola svijeta, osobito kada je riječ o glazbi, dosad je na Festivalu nastupilo skoro tisuću hrvatskih umjetnika, što je mnogima od njih bila i odskočna daska za karijeru, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare Davor Merkaš, voditelj Muzičkog informativnog centra (MIC) Koncertne direkcije Zagreb. Posljednji koncert ovogodišnjeg, osmog izdanja festivala, bit će 97. u nizu koji su se dosad tamo održali, rekao je Merkaš. Postoji veliki interes austrijskih medija za festival, a s obzirom na to da je okrenut mladima i široj publici, za većinu koncerata ulaz biti besplatan, dodao je. Najavio je da će predsjednik Josipović, osim što će održati predavanje, na festivalu biti zastupljen i svojom "duhovitom, komunikativnom i efektnom" skladbom Dernek za gudački orkestar, dva glasovira i udaraljke, koju će izvesti Gudački orkestar zagrebačke Muzičke akademije. Na istom, prvom koncertu festivala izvodit će se i Mozartova te Papandopulova djela.

ZAGREB - Konstituirajuća sjednica novoga saziva Odbora za medije pri Tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije, na kojoj se razgovaralo o obilježavanju Godine vjere i programu njezina obilježavanja te radu institucija i ureda, održana je danas u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Pročelnik Tiskovnoga ureda Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak na sjednici istaknuo da je Odbor za medije savjetodavno tijelo čija je zadaća pomaganje Tiskovnom uredu u njegovu radu kao što su skrb o svim vidicima medijskog djelovanja unutar Zagrebačke nadbiskupije, a najavio je i preoblikovanje postojeće internetske stranice Zagrebačke nadbiskupije u multimedijski portal te nastavak inicijative koja se odnosi na razvijanje suradničke mreže župnih suradnika i njihovu edukaciju.

ZAGREB - Outlet knjižara, prva knjižara koja nudi više od 2,5 tisuće naslova tridesetak nakladnika po povoljnijim cijenama, otvorena je danas u Zagrebu, a namijenjena je ljubiteljima knjiga svih uzrasta. "Ideja o outlet knjižari koja bi na jednom mjestu nudila velik broj knjiga širokog raspona žanrova svih zainteresiranih izdavača rodila se iz želje da se knjigu približi što široj publici po pristupačnim cijenama", kazala je Snježana Sremić, direktorica nakladničke kuće Miš iz Zagreba, idejnog pokretača projekta. Osim u knjižari, sve naslove u ponudi moguće je kupiti i putem interneta te su tako one dostupne svugdje u Hrvatskoj, dodala je Sremić. U projektu sudjeluje veći broj izdavača, a ponuda obuhvaća starija i novija izdanja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙