FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako od sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne očekuje spektakularne rezultate vezane za rasvjetljavanje slučaja ispisa telefonskih poziva, a po njemu je ključno presjeći situaciju u kojoj kriminalni milje ima tajne informacije o istragama. "Neke spektakularne rezultate vjerojatno ne treba očekivati ali je važan doprinos koji će Odbor dati u rasvjetljavanju cijele te priče", rekao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". "Trebamo se fokusirati na bit - kod jedne je osobe, vezane uz kriminalni milje, pronađeno 50 kilograma povjerljivog materijala. Ključ je da moramo presjeći situaciju u kojoj kriminalni milje ima informacije o istragama i o postupcima nadležnih državnih tijela", rekao je predsjednik dodajući kako očekuje da će se otkriti i presjeći ti kanali. Očekuje kako će se kroz rasprave vidjeti postoje li bolja zakonska rješenja za samo izlistavanje poziva, te da li je potreban civilni ili stručni nadzor, malo drugačije profiliran.

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ustvrdio je danas da slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara manipulira javnošću te istaknuo da on osobno nikad nije rekao da zagađenje zraka u tom gradu nije problem ili da njegovi građani udišu čisti zrak. Zmajlović je, na konferenciji za novinare u ministarstvu, ustvrdio da je riječ o grubim manipulacijama grada i širenju panike jer je po Zakonu o zaštiti zraka, kako je objasnio, upravo obveza grada obavijestiti i uputiti građane kako se trebaju ponašati kad se prekorače propisane granične vrijednosti zagađenja. S obzirom na to da nije bilo prekoračenja graničnih vrijednosti koncentracije dušikovog dioksida, sumporovog dioksida i ozona, nije bilo razloga za postupanje, ocijenio je Zmajlović. "Poduzeti su koraci za rješavanje problema", istaknuo je Zmajlović i zaključio da trenutačno stanje nije najbolje, no "ne utječe izravno i značajno na zdravlje građana".

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zaključio je danas kako će, vezano uz aferu nadzora izlista telefonskih poziva, razgovarati s čelnicima svih institucija čija je izvješća pribavio o toj aferi (Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Operativno-tehnički centar i Ravnateljstvo policije), te nakon toga obaviti i neposredni nadzor u tim institucijama. "Raspravili smo izvješća, zaključili smo da ćemo razgovarati sa svim čelnicima ovih institucija, od Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, OTC-a i Ravnateljstva policije. Nakon tih razgovora izvršit ćemo i neposredni nadzor", izjavio je novinarima predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ), nakon trosatne zatvorene sjednice. Najavio je da će se Odbor ponovno sastati sutra u 10 sati, a potvrdno je odgovorio na novinarski upit je li još preuranjeno govoriti da je u spomenutoj aferi bilo nezakonitosti.

PAZIN - Vijećnici skupštine Istarske županije na večerašnjoj su tematskoj sjednici u Pazinu na kojoj se raspravljalo o izgradnji Termoelektrane Plomin C jednoglasno prihvatili zaključke koje je predložio župan Ivan Jakovčić kojima se poziva Vlada da poštuje županijski Prostorni plan koji predviđa da energent TE bude plin te da o Plominu C raspiše referendum Izražavajući žaljenje što se večerašnjoj sjednici županijske skupštine nisu odazvali predstavnici ministarstava zaštite okoliša i gospodarstva, istarski župan Jakovčić izvijestio je vijećnike kako je 25. listopada na Upravnom sudu u Rijeci u ime Istarske županije tužio Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Naime, po njegovim riječima Istarska županija je utvrdila da je to ministarstvo učinilo niz propusta te kako je rekao "pogrešno utvrdila činjenična stanja, povrijedila pravila postupka te povrijedila materijalna prava."

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je danas da će Grad Zagreb i ove godine na blagdan Svih svetih za građane osigurati besplatan prijevoz do groblja. Upitan hoće li Grad Zagreb i ove godine, kao i prošle, platiti ZET-u kako bi se građanima omogućio besplatan prijevoz do groblja, gradonačelnik Bandić je odgovorio da potvrdno. "Apsolutno ćemo to učiniti i na blagdan Svih svetih će se Zagrepčani voziti besplatno da posjete grobove svojih najmilijih", rekao je. Ustvrdio je da će to Grad koštati "manje od milijun kuna, odnosno pedeset posto manje nego prošle godine budući da blagdan Svih svetih pada na radni dan, u četvrtak". "Lani je besplatan prijevoz Zagrepčana na groblja Grad stajao milijun i pol kuna", kazao je Bandić novinarima u Gradskoj skupštini gdje je bio na XII. međunarodnom simpoziju gospodarenja otpadom.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine i kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba Davor Bernardić izjavio je danas kako će zagrebački SDP o mogućoj koaliciji za predstojeće lokalne izbore razgovarati sa svim političkim strankama kojima je interes grada i njegovih građana na prvom mjestu. Na upit novinara postoji li mogućnost da SDP u Zagrebu na izbore izađe u koaliciji s HNS-om, Bernardić je odgovorio da o tome odlučuje gradska organizacija stranke. "Razgovaramo s potencijalnim partnerima, u interesu građana ovoga grada i strategije razvoja ovoga grada koju SDP ima i koju je sažeo kroz dokument 'Strategija razvoja Zagreba do 2020. godine'", rekao je novinarima nakon otvorenja XII. međunarodnog simpozija gospodarenja otpadom.

ZAGREB - Bivši zapovjednik tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić danas je, kao i njegovi suoptuženici, u svojoj obrani odbacio sve optužbe za brutalni ratni zločin u tom logoru, ali i potvrdio da je za ispitivanja zarobljenika bio zadužen SIS. Kazao je da su djelatnici SIS-a zarobljenike ispitivali u tzv. "crnoj sobi", no u njoj nije bilo nikakvih zlostavljanja ili sprava za mučenje, već samo jedne švedske ljestve i dva kožna remena za vježbanje. Bivši čelnik SIS-a Josip Perković, koji je posvjedočio da nitko iz SIS-a nije ispitivao zarobljenike u Kerestincu, kazao je da su u "crnoj sobi", nakon prigovora Međunarodnog crvenog križa, pronađene sprave kojima su zatvorenici brutalno zlostavljani, često i seksualno. Klarić je pak ustvrdio da su mnogi svjedoci koji su kao žrtve ispitani u ovom postupku iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja.

ZAGREB - Jedanaest podmitljivih policajaca uhićenih danas u antikorupcijskoj akciji, USKOK tereti da su za novac i druge darove vlasnicima autoprijevozničkih tvrtki i obrta dojavljivali kada će biti provođeni nadzori vozila te sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari. Osim protiv 11 policajaca, kriminalističko istraživanje je provedeno i protiv 26 zaposlenika, odgovornih osoba i vlasnika prijevozničkih tvrtki i obrta koji su također uhićeni, izvijestio je DORH. Tereti ih se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, primanja i davanja mita, te protuzakonitog posredovanja. USKOK sumnja da je 10 policajaca iz bjelovarsko-bilogorske i jedan iz koprivničko-križevačke policije tijekom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima, ostalim osumnjičenicima za novčanu nagradu i druge poklone dojavljivalo kad će biti provođene kontrole vozila i prometa.

ZAGREB - Zvonimir Balov kojega se teretilo da je poznaniku ponudio 100 tisuća eura da mu ubije oca, kojega ranije nije uspio likvidirati sjekirom, ali i majku te psa nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 15 godina zatvora. Na zločinački pothvat on se odlučio kako bi naslijedio roditeljsku imovinu, no slučaj je otkriven prije kobnih posljedica, jer je naručeni ubojica umjesto da obavi "posao" sve prijavio policiji. Prije presude Balov se pokajao, kazao je da mu je žao zbog svega, ali da je bio stjeran u kut. Svemu je, kazao je u svojoj obrani, kumovao i alkohol. Zločin je priznao nakon što su na sudu preslušane tajne snimke na kojima Nikolu Starčevića nagovara da mu ubije roditelje i njihova njemačkog ovčara.

ZAGREB - Kazališno vijeće zagrebačkog HNK za novu intendanticu ponovno će predložiti Anu Lederer, odlučili su danas većinom glasova članovi Vijeća nakon četvrtog natječaja na koji se, uz aktualnu intendanticu, prijavio još i leksikograf, pisac i urednik Velimir Visković. Sedmeročlano vijeće zagrebačkog HNK sa četiri glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim odlučilo je Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu ponovno predložiti Anu Lederer za intendanticu koja bi nacionalnu kazališnu kuću vodila od 2013. do 2017., doznaje se od predsjednika Vijeća Duška Ljuštine. Ana Lederer dobila je potporu Kazališnog vijeća i na prethodnom trećem natječaju, održanom ovoga ljeta i poništenom nakon što Ministarstvo kulture nije prihvatilo njezin program. O prijedlogu novog intendanta odlučivali su Duško Ljuština i Matko Raguž kao predstavnici Grada, Vladimir Stojsavljević i Krešimir Seletković od strane Ministarstva kulture, te Mihaela Devald, Luka Dragić i Danijel Martinović, članovi Baleta, Drame i Opere HNK.

ZAGREB - Odlukom Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara na danas održanoj sjednici novim intendantom toga festivala imenovan je redatelj Krešimir Dolenčić, koji će na tu dužnost stupiti 17. prosinca, nakon isteka posljednjeg mandata sadašnjeg ravnatelja Ivice Prlendera, priopćeno je danas na tiskovnoj konferenciji u ministarstvu kulture. "Izbor Krešimira Dolenčića čini se vrlo razložnim i legitimnim, ne samo zato što je svoju profesionalnu karijeru od svojih kazališnih početaka vezao uz grad Dubrovnik, nego i zbog toga što je u svome dosadašnjem radu pokazao da ima hrabrosti za otvaranje prema novom tipu projekata, organizacijsku sposobnost vođenja projekata velikog opsega i kreiranja velikih događaja, a istovremeno i kontinuiranu 30-godišnju umjetničku djelatnost", kazala je ministrica kulture Andreja Zlatar Violić.

ZAGREB - Na predstavljanju projekta "Akupunktura grada/City Acupunture" danas je u Društvu arhitekata Zagreb (DAZ) upućen otvoreni poziv vijećima gradskih četvrti da sudjeluju u tome projektu, a spremnost za suradnju već su i iskazali nazočni predstavnici vijeća četiriju zagrebačkih gradskih četvrti: Trešnjevka-sjever, Novi Zagreb-zapad, Podsljeme i Gornji grad-Medveščak. Što se zapravo 'krije' iza projekta "Akupunktura grada" novinari su mogli u kraćim crtama saznati na za njih priređenoj konferenciji, potankosti na predstavljenu samoga projekta, a raznolika stajališta o problemima gradskog urbanizma i njihovim rješenjima na okruglom stolu kojim je i završeno današnje događanje. Osnovne podatke o projektu sažeo je predsjednik DAZ-a Damir Ljutić rekavši da projekt s 235 tisuća eura financira Europska unija u sklopu projekta "Culture 2007-2013.", provodit će se od lipnja ove godine do svibnja 2014. u pet gradova: Skoplju, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Splitu, koji dijele zajedničko povijesno nasljeđe i traže slične intervencije u svojoj strukturi.

ZAGREB - "Zelena knjiga izvornih pasmina Hrvatske", djelo grupe autora o postojećem stanju izvornih pasmina i stanju prirodnih staništa te analize njihove uloge i utjecaja na očuvanje ukupne biološke raznolikosti kao i ugroženosti pasmina domaćih životinja Hrvatske, predstavljena je večeras u Izložbenom paviljonu Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu. Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je kako tu knjigu vidi ne samo kao sjajan izdavački pothvat već misli da ovakva izdanja poput te sjajne knjige imaju i još jednu dalekosežnu poruku - "zelena knjiga za zelenu Hrvatsku". "Mislim da je taj zeleni pristup, uvažavanje naše prirode i okoliša, jedno od najvažnijih razvojnih odrednica Hrvatske, ne samo radi poljoprivrede i turizma, nego i iz kulturnih i civilizacijskih razloga. Hrvatsku zaista vidim kao zelenu Hrvatsku i vidim da je to njeno osobno fokusiranje", istaknuo je predsjednik Josipović.

KARLOVAC - U Karlovcu je večeras u 18,40 uz upotrebu hladnog oružja počinjeno razbojstvo, priopćila je policija. U Centru 192 se doznaje da je počinitelj iz kladionice u gradskoj četvrti Grabrik otuđio novac te pobjegao. U tijeku je potjera za razbojnikom.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙