FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor raspravio je Izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu. U izvješću stoji kako je na zadnji dan prošle godine imovina Fonda iznosila 1,5 milijardi kuna (što je za 510 milijuna kuna manje nego godinu ranije), od čega se 1,3 milijarde kuna odnose na dionice HT-a. Ukupni prihodi Fonda lani su iznosili 134 milijuna kuna, a ukupni rashodi 4,1 milijun kuna. Dobit iz poslovanja Fonda namijenjena raspodjeli iznosila je 133 milijuna kuna, što je za 82 milijuna kuna manje nego u 2010. godini. Broj udjela na dan 31. prosinca 2011. godine iznosio je 2.248.632,3651 - to je smanjenje u odnosu na 2010. godinu za 257.973,6891 udjel. Tijekom prošle godine isplaćene su dvije trećine dobiti iz 2010. godine, odnosno oko 144 milijuna kuna, što se odnosi na raspodjelu udjeličarima, te za Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja i Zakladu hrvatskih branitelja. Isplaćena je i jedna trećina dobiti iz 2009. godine namijenjena isplati vlasnicima udjela (dividenda). Zastupnici su raspravili i Izvješće o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošenim sredstvima osiguranih u prošlogodišnjem državnom proračunu za potrebe nacionalnih manjina. U izvješću se navodi kako je, unatoč nepovoljnoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji te nekim drugim negativnim okolnostima, lani ostvaren zadovoljavajući napredak u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina osiguranih Ustavnim zakonom.

ZAGREB

Hrvatski sabor danas će zasjedanje nastaviti glasovanjem o ranije raspravljenim točkama dnevnog reda, te potom, kako se očekuje, zaključiti 5. sjednicu. Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić izvijestio je kako će se zastupnici na glasovanju okupiti u 10 sati, kada će i početi saborsko zasjedanje. Nakon glasovanja Sabor bi, prema najavama, trebao zaključiti 5. sjednicu, a iduću započeti nakon dvotjedne stanke.

ZAGREB

U okviru Plive, u Zagrebu se otvara Centar financijskih aktivnosti koji će pružati usluge za tvrtke Teva grupe u Europi, izvijestili su čelnici Plive i Teva Europe na večerašnjoj konferenciji za novinare. Centar u kojem će biti zaposleno više od sto djelatnika, uglavnom financijaša, trebao bi početi s radom u prvom polugodištu 2013. godine, a zapošljavanje bi trebalo započeti do kraja ove godine, rekao je predsjednik Uprave Plive Tihomir Orešković. Budući centar opsluživat će Tevine tvrtke u Europi koje za poslovodstvene procese upotrebljavaju softverski program SAP. Riječ je o prvom centru takve vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, kaže Tihomir Orešković koji napominje da je su Pliva i Hrvatska odabrani u konkurenciji zemalja s jakom tradicijom u financijskim djelatnostima i to zbog poslovnih znanja, profesionalnosti i znanja stranih jezika. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je važnost činjenice da Zagreb prvi put postaje financijski centar jedne velike kompanije za Europu. To je ujedno poruka i drugima da se u Zagrebu i Hrvatskoj takvo što može ostvariti, rekao je Čačić. Dodao je da je odabir Zagreba Vlada olakšala izmjenama Zakona o poticanju ulaganja.

PULA

Na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula sinoć je premijerno izvedena plesna predstava "Istovremeno drugi" autorice Jasne Žmak, u režiji i koreografiji Matije Ferlina. Eksperimentalni projekt Istovremeno drugi temelji se na istraživačkom sistemu kojeg je Matija Ferlin započeo u projektu Nastup, svojoj prvoj koreografiji za više plesača, a nastavio u Samicama, svojoj prvoj režiji temeljenoj na tekstualnom predlošku. U novoj koreografiji koja nastaje na granici dramskog i plesnog izričaja, Ferlin razvija plesački sistem baziran na kreaciji tijela lišenog prethodnog plesnog znanja i svoj interes za istraživanje odnosa pokreta i jezika. Materijal predstave djelomično se temelji na stvarnim situacijama tijekom kampiranja tima predstave na jugu Istre, navodi se u programskom tekstu. Uz Ferlina, na daskama pulskog kazališta bili su još Claudia Fancello, Liz Kinoshita, Roberta Milevoj i Tomislav Feller. "Istovremeno drugi" je druga ovosezonska premijera u produkciji Instituta Emanat iz Ljubljane uz koprodukciju Istarskog narodnog kazališta.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙