FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 21. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Sjedinjene Države opovrgnule su izvješće New York Timesa o tome da su SAD i Iran pristali izravno pregovarati o iranskome nuklearnom programu, dodavši da ostaju predane suradnji s drugim silama u rješavanju tog problema. "Nije točno da su SAD i Iran pristali na bilateralne pregovore niti na bilo kakav susret nakon američkih izbora", ističe se u priopćenju glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Tommyja Vietora. New York Times je pozivajući se na anonimnog dužnosnika Obamine administracije u subotu objavio da su dvije strane pristale na bilateralne pregovore nakon tajnih sastanaka američkih i iranskih dužnosnika. Iran je, kako je prenio New York Times, inzistirao na tome da razgovori ne počnu prije američkih izbora 6. studenoga jer želi znati s kojim će predsjednikom pregovarati. Bijela kuća je vrlo brzo opovrgnula izvješće koje je objavljeno dva dana prije debate predsjednika Obame i njegova protukandidata Mitta Romneya koja bi trebala biti usredotočena na vanjsku politiku. SAD, dodao je Vietor u priopćenju, nastavlja surađivati s Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i Njemačkom u pronalaženju diplomatskoga rješenja i "od samoga je početka izražavao spremnost na bilateralne pregovore".

WASHINGTON - Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney imao je financijsku prednost pred predsjednikom Barackom Obamom ulazeći u listopad jer je njegova Republikanska stranka prikupila velika sredstva što će mu omogućiti da potroši više u zadnjim danima pred izbore 6. studenoga. Objavljeni podaci kampanje pokazuju da su Romney, Republikanski nacionalni odbor i fond kojega zajednički koriste imali 183,1 milijuna dolara krajem rujna, više nego Obama i Demokratska stranka koji su imali 149,1 milijuna dolara. Romney će tako imati više za trošenje na promidžbu i poticanje pristaša na izlazak na birališta dok kampanja ulazi u svoju završnicu, a dvojica suparnika su izjednačeni u istraživanjima javnoga mišljenja. Suočen s neizvjesnim pokušajem ponovnog izbora Obama će idućeg tjedna pokrenuti dvodnevni pohod kroz šest još neodlučnih američkih saveznih država u pokušaju da odbije izazov Mitta Romneya. Njih dvojica su praktički izjednačeni u većini istraživanja dok Amerikanci ostaju podvojeni između davanja Obami više vremena da oporavi gospodarstvo ili izabiranja bivšeg poslovnog čovjeka koji tvrdi da najbolje zna kako stvoriti nova radna mjesta.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u subotu je u telefonskom razgovoru s libanonskim premijerom Najibom Mikatijem izrazio svoju veliku solidarnost s libanonskim narodom, nakon napada u Bejrutu, izvijestio je UN. Ban je uputio izraze sućuti i pozdravio način na koji su premijer, vlada i libanonski predsjednik reagirali na napad koji se dogodio u petak, a koji je stajao života šefa tajne libanonske službe Wissama al Hassana i još sedmero ljudi. Ban je telefonom razgovarao i s libanonskim predsjednikom Michelom Suleiman kojemu je poručio kako je iznimno važno nastaviti i dalje štititi Libanon od negativnih utjecaja i događaja u regiji te je spomenuo angažman međunarodne zajednice na suverenosti i stabilnosti u zemlji. Glavni tajnik smatra kako Libanon treba čvrstu upravu u ovome kritičnom razdoblju, a obećao je i pomoć predsjedniku i premijeru, stoji u priopćenju UN-a.

TRIPOLI - Libijske milicije uhvatile su u subotu bivšeg glavnog glasnogovornika Muammara Gaddafija, ustvrdila je vlada, ali audiosnimka na Facebooku na kojoj se tvrdi da je glas Mousse Ibrahima zanijekala je njegovo uhićenje. Nema neovisne potvrde autentičnosti ili vremena snimke na Facebooku datirane 20. listopada, godinu dana nakon smrti diktatora. Priopćenje iz premijerova ureda reklo je kako je Ibrahim, glasnogovornik Gaddafijeva režima tijekom prošlogodišnjeg rata, uhvaćen u gradu Tarhounu, 70 km južno od Tripolija. "Prebacujemo ga u Tripoli na ispitivanje", stoji u priopćenju. Libijska vlada i ranije je krivo tvrdila kako je hvatala Gaddafijeve pristaše, a u subotu nije objavila nikakve fotografije koje bi pokazale Ibrahima u pritvoru. Ne zna se gdje se on nalazi od pada glavnog grada Tripolija u kolovozu 2011. Vlada je tvrdila da ga je uhvatila prošloga listopada ali je on nazvao agenciju Reuters kako bi to zanijekao. U snimci na Facebooku glas koji zvuči kao Ibrahim je rekao: "Glede vijesti o mojem uhićenju...i širenju tih vijesti u medijima, to je samo kako bi se odvratila pozornost sa zločina koje čine NATO saveznici". Glas kaže kako Ibrahim, koji je držao redovite konferencije za novinare u luksuznom hotelu u Tripoliju gdje su boravili novinari tijekom prošlogodišnjeg rata, nije više u Libiji.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙