FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: djan
ZAGREB, 14. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Britanski ministar obrane Philip Hamond u nedjelju je izjavio da planira povući tisuće britanskih vojnika iz Afganistana iduće godine, a po pisanju njemačkih medija znatno smanjenje broja vojnika u Afganistanu planira i Berlin. Britanija ove godine iz Afganistana povlači oko 500 vojnika te će ih u toj zemlji ostati oko 9.000. Svi britanski vojnici u domovinu bi trebali biti povučeni do 2014. godine, navodi Reuters. Njemački tjednik Der Spiegel u nedjelju je najavio da će i Njemačka znatno smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu o čemu će u siječnju odlučiti parlament. Njemačka je treća zemlja po broju vojnika u sastavu međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) s 4.900 vojnika, što je najveći broj njemačkih vojnika u toj zemlji od početka intervencije. Cilj je, piše Spiegel, svesti broj vojnika "ispod 4.000". Afganistan bi do kraja godine trebalo napustiti i 500 njemačkih vojnika. Njemačko ministarstvo obrane nije željelo komentirati navode njemačkog tjednika rekavši da o broju vojnika i trajanju njihova mandata još nije odlučeno.

TEHERAN - Teheran je u nedjelju priopćio da nedavni upad Hezbolahove bespilotne letjelice u izraelski zračni prostor pokazuje vojne kapacitete Irana. Libanonska militantna organizacija Hezbolah, koju Iran podržava, u četvrtak je preuzela odgovornost za slanje bespilotne letjelice koju je Izrael oborio prošlog vikenda nakon što je preletjela 40 kilometara njegovim teritorijem i objavila da su dijelovi letjelice proizvedeni u Iranu, a sastavljeni u Libanonu. "Iran ima velike kapacitete i naše su sposobnosti na raspolaganju islamskoj naciji", rekao je državnoj televiziji iranski ministar obrane Ahmad Vahidi. "Cionistički režim (Izrael) u tom je smislu poražen i više ne može zastrašivati islamsku naciju". Vahidi je rekao da Iran vjeruje da je Hezbolah imao pravo poslati letjelicu u izraleski zračni prostor jer izraelski ratni zrakoplovi "stalno narušavaju libanonski zračni prostzor". Iran je rekao da je upad izložio slabost izraelske protuzračne obrane i ukazao da protuzračni obrambeni sustav "ne djeluje i nema potreben kapacitete".

WASHINGTON - Savjetnici predizborne kampanje predsjednika SAD-a Baracka Obame u nedjelju su obećali da će Obama biti agresivniji i energičniji u drugoj debati s republikanskim izazivačem Mittom Romneyjem nakon pasivnog i oštro kritiziranog nastupa u prvom sučeljavanju. Od njihove prve debate 3. listopada ispitivanja javnog mišljenja ukazuju da je uoči izbora 6. studenoga Romney poništio Obaminu prendost. Obama i i Romney ponovno će se sučeliti u utorak na sveučilištu Hofstra u Hempsteadu u državi New York. Treća i konačna debata održat će se 22. listopada na Floridi. "Predsjednik je, očito, bio razočaran svojim nastupom. Nije ispunio svoja očekivanja", rekao je savjetnik Obamine kampanje Robert Gibbs za CNN-ovu emsiju "State of the Union". "Znao je to kada je silazio s pozornice, a vidio je i dok je gledao snimku rasprave da mora biti energičniji. Mislim da ćete u drugoj debati vidjeti nekog tko je vrlo strastven u pogledu izbora s kojime se zemlja suočava i da će taj izbor iznijeti pred birače", dodao je Gibbs. Ne izgleda da je ta najava impresioniorala Romneyjev tim. "Predsjednik može promijeniti svoj stil. Može promijeniti svoju taktiku. Ali ne može promijeniti svoje rezultate i ne može promijeniti svoju politiku. A o tome se radi na izborima", rekao je CNN-u savjetnik Romneyjeve kampanje Ed Gillespie.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande bio bi izjednačen s konzervativcem Nicolasom Sarkozyjem kada bi se danas sučelili na izborima, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u nedjelju i ukazali na brz pad popularnosti socijalističkog čelnika. Hollande je Sarkozyja s vlasti smijenio na izborima u svibnju, osvojivši 51,6 posto glasova spram 48,4 posto, velikim dijelom zahvaljujući ljutnji birača što Sarkozy nije uspio smanjiti nezaposlenost dok je istovremeno njegovo ponašanje iritiralo mnoge birače. Istraživanje agencije Ifop objavljeno u tjedniku Journal du Dimanche pokazalo je da bi Sarkozy danas za 1,5 posto nadmašio Hollandea u prvom krugu predsjedničkih izbora koji bi se sada održali te da bi u drugom krugu bili izjednačeni. Podrška Hollandeu otkako je preuzeo vlast pala je sa 60 posto na tek 41 posto, što je najbrži pad popularnosti bilo kojeg novijeg predsjednika, a nezaposlenost je nastavila rasti i prešla deset posto, što je najviša stopa u posljednjih 13 godina. Socijalist Hollande je sebi postavio rok od dvije godine da pokrene posustalo gospodarstvo i izokrene trend rasta nezaposlenosti, no njegov pad popularnosti ukazuje da mnogi Francuzi gube vjeru da bi mogao ispuniti viziju za koju su glasovali.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙