FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama i njegov republikanski izazivač Mitt Romney u ponedjeljak, 15 dana prije izbora, ulaze potpuno izjednačeni u anketama u svoju treću i posljednju TV-debatu, posvećenu vanjskoj politici. U anketi TV mreže NBC i lista Wall Street Journal objavljenoj u nedjelju, Obama i Romney imaju po 47 posto glasova među vjerojatnim biračima, što označava povratak republikanskog kandidata nakon niza krivih koraka, uključujući objavu tajno snimljenog videa u kojem je rekao da je gotovo polovica birača ovisna o državnim davanjima. Anketa Reuters/Ipsos u subotu je pokazala da Obama ima minimalnu prednost od 46 prema 45 posto glasova, dok je u petak ta prednost iznosila tri postotna boda. Krajnje izjednačena utrka nosi nepredvidivost sve do posljednjeg, intenzivnog kruga kampanje i povećava važnost izravnog ogleda dvojice kandidata za Bijelu kuću u ponedjeljak navečer u Boca Ratonu, na Floridi.

BILBAO

Španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy dobio je potporu za svoj program štednje na lokalnim izborima u nedjelju u svojoj rodnoj regiji Galiciji, dok bi se glatka pobjeda nacionalista u Baskiji uskoro mogla pokazati velikim problemom za njegovu vladu. Dvostruko glasovanje predstavljalo je opasno iskušenje za Rajoya: u Galiciji gdje je prijetilo da se glasovanje pretvori u referendum o strogoj politici štednje njegove vlade, te u Baskiji gdje nacionalističke stranke napreduju na račun prekida nasilja, koji je prije godinu dana objavila ETA. Iako je Rajoyeva Narodna stranka zadržala apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu Galicije, put kojim prolazi Rajoy, na vlasti manje od godinu dana, i dalje je posut zamkama. U Baskiji nacionalisti konzervativci iz Baskijske nacionalističke stranke drže prvo mjesto u regionalnom parlamentu s 27 zastupnika na 75, slijede pristaše neovisnosti (Bildu) koji su iznenadili osvojivši 21 mjesto, socijalisti (16), te Narodna stranka Mariana Rajoya (10).

SYDNEY

Australski vojnik ubijen je u Afganistanu u eksploziji bombe ručne izrade tijekom zadatka protiv ustanika čime je broj poginulih među australskim postrojbama od početka sukoba porastao na 39, objavila je u ponedjeljak vojska. "Vojnik je čistio logor kad je eksplodirala bomba usmrtivši ga na licu mjesta", kazao je australski general David Hurley, ističući da nije bilo drugih žrtava. Mladić je imao 24 godine. To je 39. australski vojnik ubijen od početka raspoređivanja postrojbi te zemlje u Afganistanu 2001. Australija, vjerni saveznik SAD-a, ima približno 1500 vojnika u Afganistanu, koncentriranih u pokrajini Oruzgan, blizu talibanskog uporišta Kandahara.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙