FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

MOSTAR - Predstavnici više parlamentarnih političkih stranaka su u utorak nakon susreta s visokim međunarodnim predstavnikom Valentinom Inzkom i veleposlanicima zemalja članica Vijeća za provedbu mira izrazili uvjerenje da će se postići dogovor o promjenama pravila koje je osporio Ustavni sud BiH kako bi se u Mostaru održali lokalni izbori i izabrao novi saziv gradskog vijeća. Inzko je nakon sastanka pozvao političare na postizanje kompromisa u interesu građana Mostara. Izbori za lokalna tijela vlasti u Mostaru nisu održani zajedno s drugim sredinama u BiH početkom listopada nakon što je Središnje izborno povjerenstvo te zemlje ocijenilo da ne postoje pravila po kojima bi se proveli jer je Ustavni sud BiH ranije ukinuo nekoliko članaka Izbornoga zakona BiH o održavanju izbora.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. "odlučio je poslati ovih dana izaslanstvo u Damask kako bi izrazio bratsku solidarnost s čitavim narodom", rekao je u utorak državni tajnik Svete Stolice, kardinal Tarcisio Bertone, a prenio je Radio Vatikan. "Ne možemo biti tek puki promatrači tragedije kao što je ova koja se događa u Siriji: o čemu svjedoči više govora koje smo čuli u ovoj dvorani", rekao je Bertone na Sinodi o novoj evangelizaciji, istaknuvši da Papinu inicijativu snažno podupiru biskupi okupljeni na sinodi. Izaslanstvo će prenijeti poruku sinodskih otaca i Svete Stolice u kojoj će također izraziti "svoju duhovnu blizinu sa svom kršćanskom braćom i sestrama" u Siriji i dati "ohrabrenje svima koji sudjeluju u traženju odgovora koji će poštovati prava i obveze svih, osobito pazeći na ono što predviđa humanitarno pravo".

JUBA - Južnosudanski parlament ratificirao je u utorak granicu sa Sudanom i ugovor o nafti ne bi li riješio pitanja zbog kojih su dvije zemlje bile na granici obnove dvodesetljetna građanskog rata. Južni Sudan kani obnoviti izvoz sirove nafte, a ugovorom o kojem parlament još raspravlja, ublažavaju se neka pitanja neriješena nakon lanjske sudanske podjele na Sudan i Južni Sudan. U ugovoru ratificiranom uvjerljivom većinom predviđa se desetkilometarska demilitarizirana zona uz granicu te u nekim spornim područjima. To je pitanje koje je već izazvalo prosvjede u mjestima uz granicu jer se ljudi boje da će im Sudan preoteti zemlju.

HAVANA - Kuba od siječnja 2013. odustaje od ograničenja putovanja pa će nakon prve reforme tih propisa u pedeset godina Kubanci moći odlaziti sa svoga otoka, a Sjedinjene Države odmah su pozdravile tu odluku kubanskih vlasti, javljaju u utorak agencije. Stroga ograničenja uvedena su 1961. kad su vlasti odlučile obuzdati masovno bježanje koje je počelo 1959. s revolucijom kojom je na vlast došao Fidel Castro. Kubanska je vlada u utorak objavila kako ukida pravilo da se s Kube smije samo uz vizu i uz garantno pismo osobe iz odredišne države. Taj je proces bio dugotrajan i veoma skup za Kubance, a nije bilo ni jamstava da će dozvolu za odlazak i dobiti. Sjedinjene Države u utorak su pozdravile novu odluku jer je sloboda kretanja jedno od ljudskih prava. "Pozdravljamo sve reforme koje Kubancima omogućuju da odu iz države i slobodno se vrate", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland, a prenosi France Presse.

ZAGREB/LONDON - Ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker, jedne od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu, britanska je spisateljica Hilary Mantel za roman “Bring up the Bodies” , priopćeno je večeras na stranici Man Bookera na društvenoj mreži Facebook. Mantel, koja je bila jedan od favorita za tu prestižnu nagradu, time je postala prva britanska književnica koja je dva puta dobila tu vrijednu nagradu – prvog je Bookera dobila 2009. za roman “Wolf Hall”. Ta dva romana - “Bring up the Bodies” i “Wolf Hall" prvi su dijelovi autoričine trilogije o Thomasu Cromwellu, savjetniku i ministru engleskog kralja Henrika VIII. Za titulu najboljeg romana objavljenog u protekloj godini na engleskom jeziku natjecali su se još “Umbrella” Britanca Willa Selfa, debitantski roman indijskog pjesnika Jeeta Thayila "Narcopolis", "The Garden of Evening Mists" Malezijca Tana Twana Enga, te "The Lighthouse" Alison Moore.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙