FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12:30 sati.

BERLIN

Hrvatski premijer Zoran Milanović u sklopu dvodnevnog radnog posjeta Berlinu trebao bi se u petak sastati s predsjednikom njemačkog parlamenta Norbertom Lammertom, političarem koji je prvi pokrenuo lavinu kritika na račun hrvatske spremnosti za ulazak u Europsku uniju. Milanović dolazi u Berlin u četvrtak kako bi sudjelovao na proslavi 60. obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju s istočnom Europom na koju je pozvano oko 250 gostiju, kojima će se na svečanoj večeri pridružiti i njemačka kancelarka Angela Merkel. Prije toga šef hrvatske vlade trebao bi se sastati s njemačkim socijaldemokratima, među kojima s njihovim kandidatom za kancelara na izborima 2013. Peerom Steinbruckom. Najvažnijim dijelom posjeta, uz mogući susret s kancelarkom Merkel na svečanoj večeri, s kojom se premijer Milanović susreo u Berlinu 19. rujna u vrlo pozitivnom ozračju, ipak se smatra njegov sastanak s Lammertom. On je prije desetak dana, nakon izvješća Europske komisije o monitoringu, ocijenio da Hrvatska nije spremna za ulazak u EU, čime je pokrenuo val kritika na račun Zagreba, kako među parlamentarcima tako i u medijima.

LJUBLJANA

Pitanje Ljubljanske banke treba riješiti na ekspertnoj razini, izjavio je u četvrtak Milan Zver, jedan od trojice kandidata koji nastupaju na slovenskim predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. idućeg mjeseca. Odnosi s Hrvatskom inače nisu fokusu kampanje kojom za sada dominiraju ekonomske i socijalne teme, te domaća politika. Zver je kandidat kojega podržava premijer Janez Janša, a o odnosima s Hrvatskom marginalno je odgovarao u razgovoru za portal "Politikis", blizak strankama desnog centra. Na pitanje treba li Slovenija i dalje uvjetovati ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om rješenjem pitanja Ljubljanske banke kakvo predlaže Slovenija, Zver je rekao da je to "teško pitanje", ali da se slaže kako eksperti za to područje France Arhar i Zdravko Rogić moraju nastaviti započeti posao. "Obje su vlade to pitanje prebacile na ekspertnu razinu, pa mislim da je korektno da se ono tako i riješi", rekao je Zver koji je izrazio želju da Hrvatska "što prije" uđe u EU. "Želim da Hrvatska što prije uđe u EU jer bi i to bio jedan oblik kontrole da se mora ponašati po europskim normama i standardima", izjavio je Zver za portal "Politikis".

SARAJEVO

Postignu li ključne političke stranke u Bosni i Hercegovini dogovor o uspostavi nove vladajuće većine, ta bi zemlja novo vijeće ministara mogla dobiti najranije za dvadesetak dana, ocjena je koju u četvrtak prenose mediji u BiH analizirajući moguće izlaze iz sadašnje krize vlasti koja potresa tu državu. Taj idealni scenarij temeljen je na očekivanjima da će se intenzivni razgovori čelnika političkih stranaka ubrzano nastaviti idućega tjedna, a ukoliko se postigne čvrsti dogovor potvrda imenovanja novih ministara obrane i sigurnosti mogla bi se naći pred parlamentom BiH do polovice studenoga.Ključeve uspostave nove vlasti za sada drže Socijaldemokratska partija BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika čiji bi se čelnici trebali sastati u Sarajevu početkom idućeg tjedna. U isto vrijeme u Sarajevo bi trebao stići i europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, a nakon njega i američka državna tajnica Hillary Clinton te europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Kako je najavljeno iz State Departmenta, Clinton i Ashton će u Sarajevu inzistirati na "nepromjenjivom angažmanu međunarodne zajednice na provedbi sporazuma iz Daytona" te istaknuti "hitnu potrebu da stranački čelnici služe interesima naroda BiH i provedu nužne reforme".

NEW YORK

Američka veleposlanica u UN-u Susan Rice pokazala se skeptičnom u srijedu oko plana mirovnog posrednika Lahdara Brahimija o prekidu vare u Siriji tijekom muslimanskog blagdana Kurban bajrama, ukazujući na nedosljednosti sirijskog režima. "Mnogi su s pravom skeptični oko izgleda prekida vatre, pa makar samo privremenog, u Siriji, s obzirom na dugu listu obećanja koje Bašar al-Asad nije ispoštovao", izjavila je Rice nakon izvješća pred Vijećem sigurnosti posrednika Lahdara Brahimija.

"Užasi koje je počinio režim gomilaju se u Siriji i prijete sigurnosti u čitavoj regiji", dodala je ona. SAD "čvrsto podržava" napore Brahimija oko postizanja primirja ali "sirijska vlada mora učiniti prvi korak", istaknula je Rice.

AMAN

Snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u četvrtak su raketama i tenkovskim granatama bombardirale grad u okolici Damaska pri čemu je ubijeno pet osoba, rekli su aktivisti dan prije no što na snagu treba stupiti primirje ugovoreno posredovanjem UN-a. Borbe u Harasti sjeveroistočno od Damaska izbile su nakon što su pobunjenici zauzeli dvije vojne nadzorne točke na rubu grada koji se nalazi na glavnoj auto-cesti koja povezuje sirijsku prijestolnicu sa sjeverom zemlje. "Harastu se tuče iz tenkova i raketama razmještenim na autocestima. Pobunjenici se suprotstavljaju i ne izgleda da će vojska moći ući u grad", rekao je telefonom jedan od stanovnika Damaska. Drugi stanovnici Damska su rekli da se granatiranje Haraste i obližnje četvrti Zamalke može čuti iz središta prijestolnice. Kasnije se očekuje priopćenje sirijskih vlasti o primirju ali oporbeni aktivist iz Damaska Moaz al-Šami je rekao da "primirje nitko ne uzima ozbiljno".

JERUZALEM

Primirje koje je proglašeno u srijedu navečer između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Egipta, nakon nasilja u kojem su poginule četiri osobe u Pojasu Gaze a dvije teško ranjene u Izraelu, u četvrtak poštuju obje strane, objavila je izraelska vojska. "Nema ispaljivanja raketa prema Izraelu niti izraelskih napada u Pojasu Gaze od srijede navečer", kazala je glasnogovornica vojske. Nastava u školama izraelskih mjesta blizu Pojasa Gaze nastavljena je normalno u četvrtak nakon što je prekinuta u srijedu, objavio je državni radio.

WASHINGTON

Osumnjičenog islamističkog militanta koji se nalazi u zatvoru u Tunisu, Sjedinjene Države ispituju u vezi s napadima 11. rujna na konzulat SAD-a u Bengaziju u Libiji, rekli su izvori iz vlade SAD-a. Osumnjičeni, za kojega je ranije internetska stranica Daily Beast napisala da se zove Ali Ani al Harzi, jedan je od dvojice Tunišana koje su vlasti u Turskoj privele početkom listopada. U tadašnjim izvješćima navedeno je da su njih dvojica privedena u istanbulskoj zračnoj luci kada su pokušali ući u zemlju s lažnim putovnicama. Izvori iz vlade SAD-a su agenciji Reuters rekli da je samo jedan od dvojice, al Harzi, pod istragom u vezi s napadima u Bengaziju u kojima su ubijeni veleposlanik SAD-a Christoper Stevens i još tri ameirčka dužnosnika. Jedan od izvora je rekao da su turske vlasti potom al Harzija poslale u Tunis.

WASHINGTON

Republikanski kandidat Mitt Romney prešao je u minimalno vodstvo ispred američkog predsjednika Baracka Obame u dnevnoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u srijedu, u mrtvoj utrci manje od dva tjedna prije predsjedničkih izbora 6. studenoga. Za razliku od rezultata u utorak kada je bilo obrnuto, Romney je u srijedu u anketi vodio pred Obamom među vjerojatnim biračima sa 47 posto prema 46 posto glasova, što je statistički beznačajna razlika. Romney je zadržao zamjetno vodstvo među neovisnim biračima, koji čine oko trećine biračkog tijela i bit će ključni za pobjedu na izborima. Kada bi se izbori održavali danas 37 posto njih je reklo da bi podržalo Romneya, a 31 posto Obamu.

Obama je, po drugoj strani, vodi s 53 prema 42 posto glasova među 17 posto ispitanih registriranih glasača, koji kažu da su iskoristili mogućnost ranijeg glasovanja.

DAVENPORT

Američki predsjednik Barack Obama očekuje da će se tijekom njegova drugog predsjedničkog mandata usvojiti novi zakon o imigrantima i postići dogovor o smanjenju proračunskog deficita, a novinarima lista Des Moines Register otkrio je i kako vjeruje da će važnu ulogu u njegovoj pobjedi nad republikanskim protukandidatom igrati činjenica da je Republikanska stranka od sebe odbila jednu od najbrže rastućih etničkih skupina u SAD-u - hispanike. "S obzirom da ovo nije za objavljivanje bit ću vrlo izravan. Ukoliko osvojim drugi mandat veliki razlog bit će to što su republikanski kandidat i Republikanska stranka odbili od sebe najbrže rastuću demografsku skupinu u zemlji - latinoameričku skupinu", kazao je Obama u intervjuu vođenom u završnici kampanje za američke predsjedničke izbore koji se održavaju 6. studenoga. Republikanski kandidat Mitt Romney zauzeo je u kampanji oštro stajalište prema ilegalnoj imigraciji što je omogućilo Obami značajnu prednost u anketema među hispanicima koji danas čine 16 posto američkog stanovništva i mogli bi odrediti pobjednike u izborno ključnim saveznim državama poput Nevade, Kolorada, Floride, Virginije i Ohia. Njegov razgovor s urednicima lista nije bio predviđen za objavljivanje no nakon što se uredništvo lista požalilo na nametnuto ograničenje, Bijela kuća objavila je njegov transkript. Obama je kazao da je uvjeren da će se sljedeće godine donijeti sveobuhvatna imigracijska reforma i da će unutar šest mjeseci postići dogovor s republikancima u Kongresu oko smanjenja proračunskog deficita.

BURBANK

Predsjednik SAD-a Barack Obama u srijedu navečer gostovao je u emisiji Jaya Lenoa "The Tonight Show" televizijske mreže NBC u kojoj je pored ozbiljnih tema poput gospodarstva i začeća u opuštenijem tonu odgovorio američkom milijunaša Donaldu Trumpu koji ustrajno tvrdi da Obama nije rođen u SAD-u, izvijestile su agencije i američki mediji u četvrtak.

Izjava republikanskog kandidata za senat Richarda Mourdocka da je začeće pri silovanju "nešto što je Bog odlučio da se dogodi" uzburkala je političke krugove uoči predsjedničkih izbora 6. studenog. "Ne znam odakle tim momcima te ideje. Dopustite mi da iznesem vrlo jednostavan prijedlog: silovanje je silovanje. To je zločin", rekao je Obama. "Upravo je to razlog zašto ne želite da grupa političara, većinom muškaraca, odlučuje o zdravlju žena". U ležernom razgovoru s mnogo šala o braku, Noći vještica i drugim temama, Obama je dao nekoliko ozbiljnih odgovora, većinom o središnjem pitanju gospodarstva. Obama je izrazio nadu da će do kraja godine biti usvojen plan rezanja potrošnje uz povećanje poreza za one koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje, a glede gospodarske krize u Europskoj uniji američki je predsjednik ocijenio da "oni nisu na nju odgovorili brzo koliko su mogli".

UJEDINJENI NARODI

Rusija je napala 'curenje' informacija sa sastanka Vijeće sigurnosti o Siriji održanog u srijedu iza zatvorenih vrata pozivajući na oduzimanje akreditacija za kretanje po zgradi UN-a kako diplomatima tako i novinarima koji su objavili povjerljive podatke.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin razljutio se što su neki diplomati prenijeli Reutersu da je posrednik UN-a i Arapske lige Lahdar Brahimi kazao članicama Vijeća sigurnosti da je sirijski predsjednik Bašar al Asad prihvatio Brahimijev plan za prekid vatre tijekom islamskog blagdana Kurban bajrama. "Sramota je što netko prenosi informacije ili dezinformacije Reutersu iz prostora Vijeća sigurnosti. To je skandalozno i već smo to i ranije viđali. Nadam se da su dobro plaćeni", kazao je Čurkin novinarima. Čurkin je kazao kako je Rusija od tajništva UN-a tražila istragu slučaja.

HAVANA

Uragan Sandy, koji je ojačao nakon što je zahvatio Jamajku, pogodio je u noći sa srijede na četvrtak jugoistočnu obalu Kube, uz vjetar jačine 175 km/h, javlja Kubanski meteorološki institut. Krećući se prema sjeveru, Sandy, koja je prešla iz kategorije 1 u 2 od pet mogućih na Saffir-Simpson ljestvici, "ne prestaje jačati, približavajući se kategoriji 3", te je dosegla Kubu "u pokrajini Santiago de Cuba, na plaži Mar Verde", kazao je glavni meteorolog Instituta Jose Rubiera. Obilna kiša i vjetar jačine 135 km/h sručili su se u srijedu navečer na jugoistok Kube prije prolaza Sandy. U pokrajini Santiago de Cuba evakuirano je preventivno približno 1700 osoba.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙