FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9:30 sati

Autor: dhai
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9:30 sati.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Hillary Clinton boravit idućeg tjedna u posjetu Alžiru i zemljama jugoistočne Europe, a na kraju te turneje posjetit će i Hrvatsku, najavio je u srijedu State Department. "Državna tajnica Hillary Clinton posjetiti će Alžir, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku od 29. listopada do 2. studenoga", navodi se u priopćenju američkog Državnog tajništva. U Zagrebu će državna tajnica Clinton s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o "ulozi Hrvatske kao saveznika u NATO-u, njezinom predstojećem ulasku u Europsku uniju 2013. i o hrvatskoj gospodarskoj situaciji", ističe State Department. Clinton će u Alžiru razgovarati o krizi u susjednom Maliju, a BiH, Srbiju i Kosovo će posjetiti zajedno s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton radi promicanje euroatlantskih integracija, najavila je američka diplomacija. Državna tajnica Clinton, koja je te tri zemlje posjetila u listopadu 2010., ponovno će "pokazati trajni interes, angažman i potporu SAD-a europskoj i euro-atlantskoj budućnosti zemalja na Balkanu", ističe State Department. U Sarajevu će Clinton i Ashton inzistirati na "nepromjenjivu angažmanu međunarodne zajednice oko sporazuma iz Daytona", dogovorenih 1995. pod pokroviteljstvom Washingtona. Također će istaknuti "hitnu potrebu da stranački čelnici služe interesima naroda BiH i provedu nužne reforme". U Beogradu i Prištini, dvije šefice diplomacije ponovit će odlučnost SAD-a i EU da Srbija i Kosovo nastave "dijalog" na temelju ranijih sporazuma i "ohrabriti ih na putu napretka prema članstvu u EU".

BEOGRAD

Srbijanski politički vrh nije na svom prvom zajedničkom sastanku u srijedu napravio iskorak u pripremi strategije za pregovore s Prištinom, a beogradski mediji spekuliraju da će pregovaračka polazišta i pozicije biti izvjesnije i preciznije tek nakon posjeta američke državne tajnice Hillary Clinton Beogradu 31. listopada. Dolazak Hillary Clinton u Beograd potvrdio je u srijedu srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću veleposlanik SAD-a u Srbiji Michael Kirby, a izvori u Bruxellesu navijestili su i dolazak visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Beogradski „Blic” tvrdi kako su obje već zatražile zajednički sastanak s premijerom i predsjednikom Srbije Ivicom Dačićem i Tomislavom Nikolićem pa je za očekivati njihov izravniji utjecaj na daljnji tijek priprema Beograda za dijalog s Prištinom. Kako list navodi, zasad nitko pouzdano ne može potvrditi niti opovrgnuti da li će jedan od zahtjeva Washingtona i Bruxellesa biti i da se u pregovore, osim premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hashima Thacija, uključe i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić te predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

SEUL

Južnokorejska vojska počela je u četvrtak velike godišnje vojne vježbe u cilju pripreme svojih oružanih snaga za hipotetički napad komunističkog Sjevera, u vrijeme pojačane napetosti između dviju zemalja. U tim manevrima koji bi trebali trajati tjedan dana sudjeluje 240.000 vojnika zračnih, kopnenih i mornaričkih snaga, kao i policijske snage, objavio je združeni stožer u Seulu. Pridruženo je i približno 500 američkih vojnika, od 28.500 koliko ih je još stacionirano u Južnoj Koreji u okviru sporazuma o obrani koji su Washington i Seul sklopili nakon Korejskog rata (1950-53.). Vježbe su namijenjene "pripremi zemlje na provokacije Sj. Koreje te na sveopći rat, s obzirom na najnoviji sigurnosni kontekst", istaknuo je združeni stožer.

TOKIO

Četiri kineska vladina broda uplovila su u četvrtak ujutro u teritorijalne vode pod upravom Japana na koje pravo polaže Kina, objavila je japanska Obalna straža.

Prva tri broda za pomorski nadzor ušla su u tu zonu od 22 km koja okružuje Minamikojimu, jedan od otoka Senkaku u Istočnokineskom moru (otočje Diaoyu prema Pekingu), objavila je Obalna straža. Četvrti brod pridružio im se sat vremena kasnije, dodaje isti izvor.

Još su dva kineska ribarska broda uočena na granici tih teritorijalnih voda preko puta drugog otoka u tom arhipelagu. Napetost je narasla početkom rujna kad je japanska vlada odlučila nacionalizirati te otoke, kupujući ih od privatnog japanskog vlasnika. Krajem rujna Kina je otkazala proslavu koja je trebala obilježiti 40. obljetnicu normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja.

LJUBLJANA

Prvostupanjski sud u Ljubljani na kojemu se sudi i optuženima u korupcijskoj aferi Patria obznanio je da je zbog vladinih mjera štednje postao nelikvidan, te da bi za normalno poslovanje trebao dodatnih 790.000 eura. "Zbog propisanih strogih mjera štednje i smanjenih sredstava sud više nije likvidan. Zato predviđamo da će će dolaziti do kašnjenja pri isplati troškova sudskih postupaka, a stranke molimo za razumijevanje", objavio je sud na svojoj internet stranici. Kako su prenijeli slovenski mediji, predsjednica suda Vesna Pavlič Pivk izjavila je da bi za normalno poslovanje trebali dodatnih 790.000 eura jer manevarskog prostora za štednju više nemaju nakon što su lani troškove smanjili za 12, a ove za još dva posto. Jedan od najvećih procesa koji se vode pred prvostupanjskim ("okrajnim") sudom u Ljubljani je i suđenje petorici suoptuženih u korupcijskoj aferi "Patria". Među njima je i sadašnji premijer Janez Janša, koji kao i ostali suoptuženici niječe sumnje iz optužnice da je na bilo koji način posredovao u poslu kojim je finska tvrtka "Patria" u vrijeme njegova prvog premijerskog mandata 2006. dobila velik posao nabave oklopnih transportera za slovensku vojsku. Janša se zadnjih mjeseci ne odaziva na rasprave, ispričavajući se svojim premijerskim obvezama.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙