FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Aktivnosti u privatnim kompanijama iz sektora proizvodnje i usluga u eurozoni u listopadu su smanjene po najvišoj stopi od lipnja 2009., primoravajući ih na daljnja otpuštanja radi smanjenja troškova poslovanja, pokazalo je izvješće ugledne istraživačke tvrtke Markit. Skupni indeks menadžera nabave (PMI), koji je izradila londonska tvrtka temeljem istraživanja provedenog među približno 5.000 kompanija u 17-članoj eurozoni, u listopadu je pao na 45,8 bodova, sa 46,1 boda u rujnu. Indeks PMI na najnižoj je razini od lipnja 2009. a u području pada aktivnosti je od ovogodišnje veljače. Analitičari iz Reutersove ankete očekivali su njegovo poboljšanje na 46,4 boda. Preliminarni podaci londonske tvrtke nadalje su pokazali da je indeks PMI za uslužni sektor u listopadu neznatno poboljšan, na 46,2 boda, sa 46,1 boda u prethodnom mjesecu, dok je PMI za sektor proizvodnje oštro smanjen, na 45,3 boda, u odnosu na 46,1 bod u prethodnom mjesecu. U Markitu ističu da su tvrtke u eurozoni nastavile smanjivati broj zaposlenih. Williamson je istaknuo kako najnoviji podatci sugeriraju da je gospodarstvo eurozone smanjeno po stopi od oko 0,5 posto u trećem tromjesečju, što je više nego dovoljno za ocjenu da je gospodarstvo zaglibilo u dubokoj recesiji.

BRUXELLES - Povjerenje europskih potrošača stabiliziralo se u listopadu na najnižoj razini u više od tri godine, izvijestila je Europska komisja u prvoj procjeni. Indeks povjerenja potrošača u Europskoj uniji kliznuo je u listopadu na minus 24,2 boda, s rujanska minus 24 boda, pokazuju preliminarne procjene EK, objavljene u utorak. To je njegova najniža razina u više od tri godine U eurozoni indeks je neznatno porastao, na minus 25,6 bodova, s rujanskih minus 25,9 bodova. Time se također stabilizirao na najnižoj razini u više od tri godine. Komisija će objaviti konačne podatke 31. listopada u sklopu cjelokupnog izvješća o gospodarskoj klimi u EU i eurozoni.

LUXEMBOURG - Europski ministri ribarstva postigli su u srijedu na sastanku u Luxembourgu dogovor o produljenju kontroverznih potpora za dekomisiju ili modernizaciju ribarskih brodova. Ciparski ministar ribarstva Sofoclis Aletraris izrazio je zadovoljstvo što su, nakon više od dva dana teških pregovora, gotovo sve države članice podržale dogovor koji bi trebao omogućiti da sektor ribarstva, u razdoblju od 2014. do 2020., bude održiviji i selektivniji. Samo tri države članice glasovale su protiv: Njemačka, Belgija i Malta, doznaje se iz diplomatskih izvora. Ukupna financijska omotnica za ribarstvo, koja bi trebala iznositi 6,5 milijarda eura, bit će predmet posebnog dogovora. Ministri su se sada dogovorili o njezinoj raspodjeli. Po kompromisu, države članice moći će izdvojiti oko 15 posto svojih nacionalnih omotnica za dekomisiju brodova, privremeni prekid djelatnosti ili modernizaciju brodova kako bi pomogle ribarima da nabave motore koji troše manje goriva. Potpore za dekomisiju moći će biti isplaćivane samo do 2019., rekao je jedan francuski diplomatski izvor.

BRUXELLES - Europska komisija predložila je u srijedu uspostavu fonda za pomoć siromašnima u Europskoj uniji koji bi do 2020. raspolagao s 2,5 milijarda eura. Fond, predložen u sklopu proračuna za razdoblje od 2014. do 2020. o kojem se još pregovara, moraju odobriti države članice EU-a i Europski parlament. Omogućio bi pomoć u hrani najsiromašnijima te odjeći i osnovnim potrepštinama beskućnicima i siromašnoj djeci. U sklopu nacionalnih programa, fond bi pokrivao 85 posto vrijednosti pomoći, a države članice 15 posto. Novi fond bio bi dio Kohezijskog fonda. Pomoć u hrani trenutačno je integrirana u proračun za poljoprivredu. Europski sud pravde ocijenio je da taj program nije u skladu s europskim zakonima i da ga treba reformirati do kraja 2013. Neke države članice poput Njemačke, Švedske i Velike Britanije protive se samoj ideji pomoći u hrani na europskoj razini, smatrajući da bi to trebala biti nacionalna nadležnost. Kompromisom Francuske i Njemačke program pomoći u hrani produljen je u 2012. i 2013., no Berlin je zauzvrat tražio njegovo ukidanje od 2014.

RUXELLES - Europski regulatori tržišne utakmice optužili su u srijedu Microsoft da je prekršio uredbu iz 2009. po kojoj je potrošačima trebao ponuditi mogućnost odabira programa za pregledavanje Interneta u operativnom sustavu Windows 7. Vodeći proizvođač softvera u svijetu dogovorio je prije tri godine s Europskom komisijom da će ponuditi opciju odabira preglednika kako bi ishodio obustavu istrage o narušavanju tržišne utakmice u EU i izbjegao novčanu kaznu u visini do 10 posto ukupnih prihoda. U srpnju je Europska komisija objavila da Microsoft nije postupio u skladu s uredbom iz veljače prošle godine. Kompanija je kao razlog navela tehnički problem. "Europska komisija je obavijestila Microsoft da je preliminarno zaključila da nije ispunio svoje obveze, odnosno da korisnicima nije ponudio opciju laganog odabira željenog programa za pregledavanje Intereta", navela je Komisija u priopćenju. Iz Bruxellesa poručuju da su Microsoftu poslali službeni prigovor odnosno popis povreda zahtjeva EK. Europski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquin Almunia naglasio je na današnjem brifingu za novinare da Microsoft ima rok od četiri tjedna da odgovori na optužbe.

BERLIN - Njemačka poslovna klima neočekivano se pogoršala u listopadu, pokazalo izvješće uglednog instituta Ifo, čiji se odgovarajući indeks spustio na najnižu razinu u dvije i pol godine. Institut za gospodarska istraživanja sa sjedištem u Muenchenu objavio je da je njegov pozorno praćeni indeks poslovne klime koji se temelji na mjesečnom anketiranju oko 7.000 kompanija pao u listopadu na 100 bodova, sa 101,4 boda u prethodnom mjesecu. To je njegova najniža vrijednost u dvije i pol godine a smanjuje se već šesti mjesec zaredom, zatirući nadu da će najveće europsko gospodarstvo možda ipak biti pošteđeno posljedica dužničke krize u eurozoni. Pad indeksa iznenadio je analitičare koji su očekivali njegov neznatni rast, na 101,5 bodova. Očekivanja su se kretala u rasponu od 100,4 do 102,5 bodova. "Oblaci koji se nadvijaju nad njemačkim gospodarstvom sve su tamniji", zaključio je predsjednik Ifoa Hans-Werner Sinn. Pokazatelj koji iskazuje ocjenu aktualnog stanja u njemačkom gospodarstvu također je pao više nego što se očekivalo, na 107,3 boda, sa 110,3 boda koliko je iznosio u rujnu.

PEKING - Industrijska aktivnost u Kini u listopadu je pokazala znakove oporavka, zabilježivši pad po nižoj stopi u odnosu na mjesec ranije. Budno praćeni indeks menadžera nabave (PMI), koji izrađuje banka HSBC, u listopadu je dosegnuo 49,1 bod, čime je značajno poboljšan u odnosu na rujanskih 47,9 bodova. PMI je sada na najvišoj razini u tri mjeseca, zahvaljujući jačanju novih narudžbi, ali i dalje u području pada aktivnosti. Indeks koji izrađuje britanska banka najnoviji je u nizu pokazatelja koji upućuju na poboljšanje stanja u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, prenosi BBC. O poboljšanju svjedoče i podaci o industrijskoj proizvodnji koja je u rujnu ojačala 9,2 posto na godišnjoj razini, što je više nego što se očekivalo. Riječ je o prvom rastu kineske industrijske proizvodnje u četiri mjeseca. Situacija je poboljšana i u sektorima izvoza i trgovine na malo, prenosi nadalje BBC. Službene podatke o PMI-ju za listopad kineska vlada će objaviti 1. studenoga. Istog dana banka HSBC će objaviti konačne podatke o indeksu PMI.

PARIZ - Francuska automobilska grupa PSA Peugeot Citroen izvijestila je u srijedu da su joj prihodi pali a dugovi porasli i odlučila je i da neće isplaćivati dividendu u zamjenu za državnu potporu. Tvrtka je izvijestila da su joj prihodi u trećem tromjesečju smanjeni 3,9 posto, na 12,9 milijardi eura, zbog sve oštrije konkurencije i slabljenja europskog tržišta. U cijeloj godini prodaja u Europi, glavnom Peugeotovom tržištu, trebala bi se smanjiti devet posto, umjesto dosada prognoziranih osam posto. Do kraja godine neto dug trebao bi porasti na tri milijardi eura, u odnosu na ranije prognozirane 2,4 milijarde, napominju iz Peugeota. Odlučili su također da neće isplaćivati dividende u iduće tri godine, koliko iznosi rok za sedam milijardi eura vrijedna državna jamstva za Peugeotov financijski ogranak BPF. Iz BPF-a su napomenuli da su od banaka dobili i kredite u iznosu od 11,5 milijardi eura, milijardu eura više no što je ranije najavljeno. Grupa je također izvijestila o zajedničkim ulaganjima sa strateškim partnerom General Motorsom.

GENK - Američki proizvođač automobila Ford Motor zatvorit će 2014. tvornicu u belgijskom gradu Genku koja zapošljava 4.300 radnika kako bi obuzdao gubitke u Europi i prilagodio kapacitete padu potražnje, objavili su sindikalni čelnici. "Uprava je odlučila zatvoriti pogon za montažu i prešanje u Genku 2014. godine, na kraju tekućeg proizvodnog ciklusa", kazao je Luc Prenen, čelnik sindikata ACV, radnicima okupljenim ispred tvornice. "To će rezultirati zatvaranjem tvornice u Genku i ukidanjem 4.300 radnih mjesta", dodao je. Belgijska tvornica proizvodi automobile srednje veličine marke Mondeo, te mini kombije Galaxy i S-MAX. Sva tri modela približavaju se kraju zacrtanih ciklusa proizvoda. Proizvodnja novih modela Mondea, S-MAX-a i Galaxyja bit će premještena u španjolsku Valenciju, rekao je Prenen. U rujnu se broj novoregistriranih automobila u Europi smanjio najbržim tempom u posljednjih 12 mjeseci. Gotovo svi glavni brandovi zabilježili su dvoznamenkasti pad.

MIDLAND - Američki kemijski div Dow Chemical najavio je da će otpustiti 2.400 radnika u pogonima širom svijeta i zatvoriti 20 tvornica kako bi smanjio troškove poslovanja u uvjetima usporavanja svjetskog gospodarstva. Kompanija očekuje da će na taj način uštedjeti 500 milijuna dolara godišnje do kraja 2014. Smanjit će i kapitalne investicije na programe koje više ne smatra prioritetnim, kako bi uštedjela dodatnih 50 milijuna dolara, navodi se u priopćenju. Plan obuhvaća i zatvaranje tvornica u belgijskom Tessenderlou, nizozemskom Delfzijlu, špajnolskoj Ribaforadi, britanskom Birch Valeu, zatim u japanskoj Kina Uri, i u američkim Midlandu i Solonu. "Realnost je da će se u bliskoj budućnosti raditi u usporenom gospodarskom okruženju", rekao je izvršni direktor Andrew Liveris. "Iako su teške, ove mjere pokazuju našu odlučnost da poslujemo štedljivo, osobito u Europi, i da time ublažimo utjecaj trenutne tržišne dinamike", kazao je Liveris. Kompanija će nastaviti financirati projekte na tržištima na kojima može izgraditi čvrstu poziciju i ulagati u Sadaru u Saudijskoj Arabiji i na ulaganja na američkoj obali Meksičkog zaljeva.

AMSTERDAM -Nizozemski proizvođač piva Heineken izvijestio je u srijedu o gotovo 10-postotnom skoku neto dobiti u trećem tromjesečju, na 577 milijuna eura, zahvaljujući povećanom apetitu za njegovim pivom širom svijeta, uz izuzetak zapadne Europe. Prodaju u Europi nagrizle su mjere štednje, objavila grupa u priopćenju. Prihodi su dosegnuli 4,97 milijardi eura, što je 7,1 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, i u skladu su s predviđanjima analitičara koje je anketirao Dow Jones Newswires. U azijsko-pacifičkoj regiji potražnja za Heinekenovim pivom porasla je 4,8 posto, u Sjevernoj i Južnoj Americi za 4,4 posto, a u Africi i na Bliskom istoku za 3,5 posto. U zapadnoj Europi je potražnja za pivom pala 2,1 posto, pritisnuta ponajprije dvoznamenkastim padom u Portugalu "zbog izazovnog gospodarskog okruženja", stoji u priopćenju Heinekena. "Zbog oprezne osobne potrošnje u ugostiteljskim objektima zabilježen je blagi, jednoznamenkasti pad u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Španjolskoj", dodao je proizvođač piva.

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima jer su kineski gospodarski podaci pokazali postupni oporavak industrije u drugom po veličini naftnom potrošaču u svijetu ali su ulagače 'prizemljili' slabi podaci iz Europe. Cijene barela sirove nafte na londonskom su tržištu porasle 40 centi i iznosile su 108,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo istoj cijeni kao i dan ranije, od 86,83 dolara. Ulagači sada čekaju izvješće američke vlade o stanju naftnih zaliha kako bi bolje procijenili potražnju u SAD-u. Očekuje se da će izvješće pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 1,9 milijuna barela. Rast očekuje svih 13 anketiranih analitičara. Prema izvješću Američkog instituta za naftu (API), komercijalne su nalihe nafte u prošlom tjednu porasle za 313.000 barela.

TOKYO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, zbog slabih poslovnih rezultata kompanija, ali je ulagače ponešto umirio podatak o usponu industrijske aktivnosti u Kini. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Šangaju ojačale između 0,1 i 0,3 posto. Međutim, u Južnoj Koreji i Australiji burzovni su indeksi pali između 0,3 i 06, posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,1 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednja četiri mjeseca zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, među kojima, DuPonta. Dow Jones indeks potonuo je 243 boda, ili 1,82 posto, na 13.102 boda, dok je S&P 500 oslabio 1,44 posto, na 1.413 bodova, a Nasdaq indeks 0,88 posto, na 2.990 bodova. Rudarski sektor je jučer bio najveći gubitnik. S&P indeks tog sektora pao je 3 posto.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙