FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 24. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američka diplomacija se u utorak založila za novu vladinu koaliciju u Libanonu, dok traje politička kriza u toj zemlji nakon atentata u kojem je 19. listopada u Bejrutu ubijen šef policijske obavještajne službe. "Podržavamo napore libanonskog predsjednika Michela Sleimana i drugih libanonskih dužnosnika u izgradnji učinkovite vlade i poduzimanju mjera nakon terorističkog atentata 19. listopada", rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Na pitanje jesu li SAD sklone promjeni vlade u Libanonu, Nuland je odgovorila da je predsjednik Sleimane pokrenuo razgovore sa svim strankama radi osnivanja nove vlade, te da SAD podržavaju taj proces. Dodala je da Washington ne želi političku prazninu u Libanonu.

GAZA - U napadu izraelskog zrakoplovstva u utorak na sjeverni dio pojasa Gaze ubijena su tri pripadnika Hamasa. Izraelska vojska tvrdi da su naoružani pripadnici Hamasa ubijeni dok su se spremali ispaliti rakete na jug Izraela. Hamas je objavio da su trojica njegovih pripadnika ubijena i još trojica ranjena u dva zračna napada izraelske vojske. Izraelska odmazda uslijedila je nakon što je u utorak ujutro jedan izraelski časnik ranjen u eksploziji na granici između Izraela i pojasa Gaze. Nakon toga još je šest raketa ispaljeno iz pojasa Gaze na Izrael, ali u eksplozijama nitko nije stradao. Izraelska vojska krenula je u akciju tek nakon što je pojas Gaze napustio državni poglavar Katara šeik Hamad bin Khalifa al-Thani. Katarski emir je prvi državni poglavar koji je posjetio pojas Gaze, kojim vlada radikalni palestinski politički pokret Hamas.

BERLIN - Velika većina Nijemaca, njih 96 posto, drži da kriza u eurozoni nije završena, prema ispitivanju instituta Forsa za časopis Stern. Samo 3 posto ispitanih misli da su riješeni problemi eurozone, prema tom istraživanju provedenom 18. i 19. listopada na uzorku od 1000 ispitanika. Za 2012. godinu njemačka vlada predviđa rast od 0,8 posto.

NANCY - Prošlog tjedna je u operaciji na istoku Francuske u Mulhouseu u kojoj je sudjelovalo blizu 250 francuskih, švicarskih i njemačkih policajca privedeno 43 osumnjičenih, od kojih je 20 ostalo u pritvoru zbog trgovine drogom, objavila je u utorak francuska policija. Posljednjih godina albanska mafija je počela aktivnije djelovati u Francuskoj, objasnio je na konferenciji za novinare policijski dužnosnik zadužen za istragu Remi Coutin. U Mulhouseu i u regiji tri granice je 16. listopada izvedena racija tijekom koje je zaplijenjeno desetak kilograma heroina, novac i ručno oružje. Osumnjičeni, stari između 25 i 35 godina, uglavnom su albanski i državljani Kosova, koji su drogu dopremali s Balkana, kaže francuska policija.

LOS ANGELES - Na popularnoj surferskoj plaži blizu kalifornijske Santa Barbare u utorak je poginuo muškarac kojeg je napao morski pas. Nesreća se dogodila na Surf Beachu, blizu američke zrakoplovne baze Vandenberg, a stradali muškarac bio je surfer. Nesretnog surfera iz vode je izvukao njegov prijatelj, a na poziv u pomoć prvi su se odazvali djelatnici zrakoplovne baze Vandenberg. No, pokušaji da ožive stradalog surfera bili su neuspješni. Vlasti su odmah zatvorile plažu, a zasad nije poznato o kojoj se vrsti morskog psa radi, niti koliko je bio velik. Iako su napadi morskih pasa sa smrtnim posljedicama na zapadnoj obali SAD-a vrlo rijetki, ovo je drugi smrtni slučaj na istoj plaži. Prije dvije godine u napadu morskog psa stradao je 19-godišnji mladić.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙