FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Povjerenik EK za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani pokrenuo je u petak informacijsku kampanju u 27 zemalja članica i Hrvatskoj kako bi što prije u svoja nacionalna zakonodavstva unijele direktivu o rokovima plaćanja budući da zbog neplaćanja na vrijeme mnoga mala i srednja poduzeća odlaze u stečaj. Odlučni smo okončati tu pogubnu kulturu kašnjenja u plaćanjima računa u Europi. Zemlje članice moraju što je moguće hitnije u svoja zakonodavstva prenijeti direktivu o rokovima plaćanja. To će biti ključna potpora malim i srednjim poduzećima u sadašnjoj ekonomskoj krizi, kada je otežan pristup kreditima, izjavio je Tajani. Komisija želi da se direktiva o rokovima plaćanja počne primjenjivati i prije krajnjeg roka 16. ožujka 2013. Nesolventnost je dovela do gubitka 450.000 radnih mjesta u EU-u i otvorenog godišnjeg duga od 23,6 milijardi eura. Više od polovice, 57 posto poduzeća u Europi tvrdi da ima problema s likvidnošću. Prema direktivi o rokovima plaćanja, javne vlasti moraju platiti račune za robe i usluge u roku od 30 dana, iznimno od 60 dana, ili će plaćati kamatu od osam posto. U transakcijama između poduzeća, rok plaćanja ograničen je na 60 dana, osim u u slučaju da se obje strane slažu s duljim. Procjenjuje se da bi ova mjera trebala poslovanju poduzeća donijeti 180 milijardi eura dodatnih likvidnih sredstava.

WASHINGTON - Američki su poslodavci u rujnu otvorili neto 114 tisuća novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti spustila se na 7,8 posto, najnižu razinu u gotovo četiri godine, izvijestilo je u petak američko ministarstvo rada. U privatnom sektoru neto su otvorene 104 tisuće novih radnih mjesta. Gotovo sva su radna mjesta otvorena u uslužnim sektorima, u prvom redu u sektorima zdravstvene skrbi, transporta i skladištenja. Nakon višemjesečnog razdoblja neto zatvaranja radnih mjesta u javnom sektoru, u rujnu ih je otvoreno 10 tisuća. Ministarstvo je ujedno naviše revidiralo podatke za srpanj i kolovoz, koji sada ukupno pokazuju neto 86 tisuća novootvorenih radnih mjesta više no što je prvobitno procijenjeno. Stopa nezaposlenosti kliznula je u rujnu na 7,8 posto, što je njezina najniža vrijednost od siječnja 2009. U kolovozu iznosila je 8,1 posto. Bez posla je u rujnu bio 12,1 milijun Amerikanaca.

ATENA - Podvodna nalazišta prirodnog plina mogla bi dramatično promijeniti budućnost Grčke potvrde li se prve procjene o njihovoj vrijednosti od 464 milijardi eura, po istraživanju predstavljenom grčkom premijeru Antonisu Samarasu. Nalazišta plina u ekonomskim zonama Izraela, Cipra i Libanona potaknula su velika istraživanja u toj regiji i već postoje planovi za zajednički izvoz plina Europi. Ukupne rezerve plina u istočnom Sredozemnom moru procjenjuju se na više od 10 bilijuna kubičnih metara, po procjenama američke znanstvene agencije US Geological Survey koje ne uključuju područje južno od Krete, što bi bilo dovoljno za europske potrebe više od 15 godina. Premda će joj za istraživanje i razvoj 'offshore' plinskog sektora trebati godine, Grčka je već raspisala natječaj za licence za iskorištavanje podvodnih plinskih nalazišta i angažirala tvrtku za seizmička istraživanja da procijeni ugljikovodične depozite. Rezultati se očekuju sredinom 2013. Grčka trenutačno troši pet posto BDP-a za uvoz energenata.

LODNON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali nakon ohrabrujućeg izvješća s američkog tržišta rada a optimizam je dopirao i iz Španjolske koja je poručila da zasada ne treba pomoć. Londonski FTSE indeks bio je na dobitku 0,65 posto, popevši se na 5.865 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je još i više, za 0,95 posto na 7.374 boda, a pariški CAC za čak 1,41 posto, dosegnuvši 3.449 bodova. Od najvećih sektora dobitnika u petak su se izdvajali automobilski i rudarski sektor. Divovi njemačke automobilske industrije Volkswagen, BMW i Daimler bili su u prosjeku na dobitku 1,5 posto. U rudarskom sektoru ojačale su dionice Eurasian Natural Resourcesa, nešto više od pet posto, dok su dionice tvrtki Kazakhmys i Vedanta ojačale oko četiri posto. Dobitnika je bilo i u bankarskom sektoru, pri čemu su dionice francuskih bankarskih divova Societe Generale i BNP Paribas ojačale oko 2,5 posto, dok su njemačke banke bile na manjem dobitku. Od pojedinačnih dobitnika isticala se francuska tvrtka za naftne usluge Technip, s rastom cijene dionica od 2,5 posto, a uz vijest da je taj konzorcij na čelu s francuskom tvrtkom dobio u Meksiku posao vrijedan 2,7 milijardi dolara.

LONDON/NEW YORK - Euro je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dodatno ojačao, dosegnuvši najvišu razinu u dva tjedna prema dolaru i jenu, nakon boljih od očekivanja vijesti s američkog tržišta rada. Tečaj eura nakratko je tako dosegnuo 1,3050 dolara, najvišu razinu od 21. rujna. Potom se njime trgovalo po 1,3047 dolara, što znači da je na dobitku 0,2 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Prema jenu je ojačao 0,6 posto, na 102,80 jena, također najvišu razinu u dva tjedna. Dolar je bio na dobitku i prema jenu, popevši se na 78,78 jena, da bi se stabilizirao na 78,72 jena, u plusu 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙