FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

JERUZALEM - Izraelski parlament glasovao je rano u utorak za vlastito raspuštanje i odredio da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati 22. siječnja. Odluka je donijeta sa sto glasova i nijednim protiv, nakon osmosatne rasprave. Redovni izbori trebali bi se održati u listopadu 2013., ali u Izraelu nije neuobičajeno da si vladajuća većina skrati mandat zbog neslaganja oko proračuna, vjerske politike ili nacionalnih sukobima s arapskim i drugim susjedima. Očekuje se da će Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua lako pobijediti na izborima i da će ponovo oformiti koaliciju s nacionalističkim i vjerskim strankama. Netanyahu je članove parlamenta pozvao da podrže odluku vlade da se izbori održe 22. siječnja, kazavši da poteškoće u usuglašavanju proračuna ne ostavljaju drugu mogućnost. Netanyahu je u govoru pred parlamentom već počeo kampanju, naglasivši sve mjere koje je poduzeo kako bi ojačao sigurnost Izraelaca, poput gradnje pogranične ograde na Sinaju i razmještaja raketnog štita od napada projektilima iz Gaze. Kazao je i da Izrael sada ima mogućnosti djelovati protiv Irana i njegovih satelita kakve nije imao prije, ali nije kazao na što misli.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama ima dva posto prednosti nad republikanskim protukandidatom Mittom Romneyjem u dnevnoj nacionalnoj anketi Reutersa i Ipsosa, uoči njihove druge televizijske debate u utorak. Za Obamu bi u ponedjeljak glasovalo 47, a za Romneyja 45 posto ispitanih registriranih birača. Dan prije Obama je za jedan posto vratio vodstvo u dnevnoj anketi Reutersa i Ipsosa nakon što ga je Romney pretekao nakon vrlo uspješne debate 3. listopada. Za Obamu je posebno dobar znak to što ga podržava većina od 10 posto registriranih birača koji su već glasovali za predsjedničke izbore 6. studenoga. Njih 55 posto je reklo da je glasovalo za Obamu, a 43 posto za Romneyja. Druga predsjednička debata održat će se na sveučilištu Hofstra u New Yorku. Početak je u tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, a predviđeno trajanje je 90 minuta. Obama je najavio da će u drugoj debati biti agresivniji i energičniji i tako pokušati popraviti loš i mlak dojam iz prve.

NEW YORK - Palestinski zahtjev da unaprijedi svoj status u Ujedinjenim narodima na razinu suverene zemlje ugrozio bi mirovni proces s Izraelom i otežao povratak dviju strana na razgovore o rješenju koje bi se temeljilo na principu dviju država, objavile su ponedjeljak Sjedinjene Države. Palestinski predsjednik Mahmud Abas lani nije uspio dobiti puno priznanje od UN-a, a u rujnu je najavio da će zatražiti manje ambiciozno unapređenje statusa kako bi Palestina postala 'nečlanica' poput Vatikana. Predsjednik Opće skupštine sa 193 članice Vuk Jeremić rekao je kako će se o toj temi vjerojatno raspravljati sredinom studenoga, nakon američkih predsjedničkih izbora. Washington drži kako bi palestinsku državu trebalo stvoriti isključivo izravnim pregovorima. "Jednostrani postupci, u kakve se ubraja i inicijativa da Palestinci dobiju promatrački status nečlanice u UN-u samo bi ugrozio mirovi proces i zakomplicirao pokušaj da se strane vrate izravnim razgovorima", rekla je američka veleposlanica u UN-u Rusan Rice pred Vijećem sigurnosti tijekom rasprave o stanju na Bliskome istoku.

KOPENHAGEN - Danska obavještajna agencija (PET) odbila je u ponedjeljak komentirati izjave svog bivšeg agenta koji je rekao da mu je CIA bila platila da pošalje ženu radikalnom američko-jemenskom imamu Anwaru al-Aulaqiju kako bi ga locirala i likvidirala. Danski dnevnik Jyllands-Posten prenio je u nedjelju izjave tog bivšeg agenta Mortena Storma koji je rekao da je dobio 250.000 dolara u gotovu novcu kako bi organizirao putovanje jedne muslimanke iz Hrvatske u Jemen gdje je trebala postati treća žena tog imama povezanog s Al Kaidom. "Zadatak je bio pronaći nekog slična njemu, s istom ideologijom i istog mentaliteta", rekao je Storm. Tu tridesetšestogodišnju ženu, obraćenicu na islam, pronašao je preko Facebooka i u travnju 2010. sastao se s njom u Beču. Dva mjeseca poslije, rekao je Storm, odletjela je u Sanu, glavni grad Jemena, ne znajući da joj je u prtljazi uređaj za praćenje koji će, kada dođe do Aulaqija, omogućiti CIA-i da locira i likvidira ekstremističkog imama. Storm je još rekao da plan nije uspio zbog toga što je buduća supruga otišla iz Sane Aulaqiju ostavivši prtljagu u jemenskoj prijestolnici. Odgovarajući na upit AFP, PET je rekao da ne može "javno potvrditi jesu li neke osobe korištene kao izvori". Anwara al-Aulaqija ubila je CIA-ina bespilotna letjelica u rujnu 2011.

SARAJEVO - Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagudmžija suglasili su se u ponedjeljak kako će zajednički raditi na uspostavi novih vladajućih koalicija na svim razinama vlasti koje će činiti ista skupina stranaka. Čović i Lagumdžija sastali su se u Sarajevu u okviru bilateralnih razgovora stranačkih čelnika započetih nakon provedbe lokalnih izbora čiji je cilj rješiti krizu vlasti na državnoj i na razini Federacije BiH. Lagumdžija je novinarima izjavio kako je cilj u Federaciji BiH uspostaviti koaliciju u kojoj će uz HDZ BiH i HDZ 1990. biti SDP te Savez za bolju budućnost (SBB) a te bi četiri stranke onda uz stranke iz Republike Srpske uspostavile većinu u parlamentu BiH odnosno u Vijeću ministara BiH. Lagumdžija je ponovo otklonio svaku mogućnost suradnje SDP-a sa Strankom demokratske akcije (SDA). "Ukoliko SDA ima kapacitet da sa nekim napravi parlamentarnu većinu mi to nećemo nijekati", izjavio je Lagumdžija. Predsjednik HDZ BiH Čović potvrdio je načelnu spremnost na suradnju sa SDP-om kao i sa drugim strankama ukoliko će to dovesti do stabiliziranja stanja i uspostave učinkovite vlasti no izbjegao je izrijekom kazati kako će se njegova stranka postaviti kada se u parlamentu BiH bude odlučivalo o zahtjevu stranaka iz RS za smjenu Lagumdžije sa pozicije ministra vanjskih poslova BiH.

ATENA - Grčkoj, pogođenoj gospodarskom recesijom, potrebna je nada, dakle, međunarodne pozajmice kako bi se borila s "ekstremizmom i populizmom" koji prijete samom društvenom tkivu, ocijenio je u ponedjeljak grčki premijer Antonis Samaras. "Nijedan program gospodarskog razvoja ne može uspjeti ako društvo propada", rekao je Samaras koji je održao govor na gospodarskoj konferenciji koju je u Ateni organizirao International Herald Tribune. "Jedina stvar koja čuva društveno jedinstvo jest nada, nada nam je potrebna kako bismo otklonili brojne opasnosti koje svakodnevno vidimo oko sebe", opasnosti "populizma i ekstremizma", upozorio je premijer. Grčka će "uskoro dobiti sljedeću tranšu međunarodnog zajma", dodao je, "što je presudno jer znači da će Grčka ostati na nogama i da doista više nema opasnosti od napuštanja eura".

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙