FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tmurne prognoze o poslovnim rezultatima pritisnule europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u srijedu pod pritiskom očekivanjima slabih poslovnih rezultata kompanija koji bi idućeg mjeseca mogli biti uteg za tržišta a sumorno raspoloženje dodatno podupiru i slabe prognoze za gospodarstvo i viši talijanski troškovi zaduživanja.

Londonski FTSE pao je 0,4 posto na 5.785 bodova, frankfurtski DAX 0,3 posto na 7.210 bodova a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 3.374 boda.

Talijanski troškovi zaduživanja na godinu dana porasli su na aukciji trezorskih zapisa, što su trgovci protumačili kao znak da investitori ne vjeruju u skorašnje stišavanje dužničke krize u eurozoni.

Tržišta dionica bilježe uzlazni trend od srpnja kada su monetarne vlasti širom svijeta, uključujući Europsku središnju banku, obećale snažne nove mjere za poboljšanje stanja u gospodarstvu.

Novčane injekcije središnjih banaka za financijski sustav nisu spriječile slabljenje globalnog rasta i to će vjerojatno potkopati rezultate kompanija.

"Ne očekujem puno pozitivnih vijesti u europskoj sezoni poslovnih izvješća kompanija“, rekao je Edward Smyth iz tvrtke JN Financial.

Cijene dionica danskog proizvođača luksuzne televizijske i audio opreme Bang & Olufsena pale su za 4,4 posto nakon što je izvijestio o većem gubitku prije oporezivanja.

Francuska banka BNP Paribas također je upozorila da treće tromjesečje u francuskoj oglašivačkoj grupi Publicis možda neće biti tako snažno kao što se očekuje, što je dovelo do pada cijene dionica Publicisa za 2,7 posto.

Međunarodni monetarni fond upozorio je pak na slabe gospodarske izglede, istaknuvši da je zbog dužničke krize u eurozoni povjerenje u svjetski financijski sustav "vrlo krhko".

Grčka se bori s uvjetima paketa pomoći, a dalje je prisutna i neizvjesnost vezana za eventualni španjolski zahtjev za paketom spasa povrh već dogovorene potpore za španjolske banke. Raspoloženje je dodatno prigušio rast troškova talijanskog zaduživanja na godinu dana.

„Prinosi su porasli na talijanskoj aukciji i svi to prate jer pokazuje da u Europi ponovo jača averzija prema riziku", tumači David Thebault iz tvrtke Global Equities.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,98 posto na 8.596 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙