FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske kompanije poduprle europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Ojačale rudarske kompanije poduprle su u četvrtak europska tržišta dionica, pri čemu su ulagače ohrabrila očekivanja da bi Kina mogla usvojiti dodatne poticaje, iako je primjetna i nervoza zbog napetosti u eurozoni.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 5.784 boda, frankfurtski DAX za 0,5 posto na 7.311 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 0,9 posto i iznosio 3.446 bodova.

Među dobitnicima izdvajale su se u četvrtak rudarske dionice, ovisne o potražnji iz Kine, najvećeg potrošača metala u svijetu. U prosjeku ojačali su 1,3 posto, temeljem spekulacija da bi Peking mogao poduzeti mjere potpore za tržišta dionica.

Trgovci tvrde da je kineska središnja banka ubrizgala ovaj tjedan neto 365 milijardi juana (57,92 milijarde dolara) u tržišta novca, što je rekordan iznos za samo jedan tjedan.

Cijene dionica kompanija BHP Billiton, Antofagasta, Eurasian Natural Resources, Anglo American i Rio Tinto porasle su u rasponu od 0,8 do 1,9 posto.

Fokus tržišta usmjeren je ipak u prvom redu na Španjolsku odnosno njezin prijedlog proračuna za 2013., budući da bi mogao gurnuti Madrid prema programu pomoći i omogućiti Europskoj središnjoj banci da pokrene novi plan kupnje obveznica.

Detalji proračuna bit će popodne objavljeni na konferenciji za novinare, nakon sastanka vladina kabineta.

"Čak i ako Španjolska zatraži paket pomoći - što bi tržišta očito željela – pitanje je koliko će novca zatražiti, hoće li to biti dovoljno i koji će biti uvjeti. To znači da se ne nazire kraj neizvjesnosti", kazao je David Morrison, strateg u tvrtki GFT Global.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 0,5 posto na 8.949 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙