FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Recesijske brige u Španjolskoj pritisnule europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu, pritisnute padom španjolskog tržišta nakon što je tamošnja središnja banka ocijenila da se recesija u četvrtom po veličini gospodarstvu eurozone produbljuje.

Londonski FTSE oslabio je 1,2 posto na 5.790 bodova, frankfurtski DAX za 1,7 posto na 7.295 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 2,3 posto i iznosio 3.432 boda.

Najveći je pad zabilježio španjolski burzovni indeks IBEX, koji je oslabio tri posto nakon što je središnja banka objavila da je BDP pao i u trećem tromjesečju, i to 'značajnim tempom'.

"Tržišta su shvatila da, unatoč smanjenju velikog broja sekundarnih rizika, ECB-ov program kupnje obveznica neće riješiti sve probleme u eurozoni", kazao je analitičar Philip Shaw iz tvrtke Investec.

Najveći su gubitnici u srijedu bile dionice kojima su ulagači skloni kada tržište raste a postaju uteg kada bilježi silazni trend, poput onih banaka i rudarskih kompanija.

Neredi na ulicama Atene i Madrida protiv predloženih mjera štednje uzrokovali su pak veću zabrinutost za izglede zarada kompanija.

Cijene dionica francuskog lanca supermarketa Carrefour pale su 4,5 posto nakon što su prosvjedi u Španjolskoj potaknuli zabrinutost zbog njegove izloženosti u toj prezaduženoj zemlji. "Carrefour ima jaku izloženost u Španjolskoj, a dionice reagiraju na zabrinutost vezanu za dug zemlje i demonstracije", kazao je analitičar iz Pariza.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je dva posto, na 8.906 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙