FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Periferna tržišta predvodila rast vrijednosti europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u utorak, predvođene perifernim tržištima koja su crpila potporu iz očekivanja da bi Španjolska uskoro mogla zatražiti paket pomoći.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto, na 5.835 bodova, frankfurtski DAX za 0,5 posto, na 7.365 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,2 posto i iznosio 3.442 boda.

Izvori iz eurozone kazali su u ponedjeljak za Reuters da je Španjolska spremna zatražiti pomoć već sljedećeg vikenda, no njemački dužnosnici kazali su da bi Madrid trebao pričekati.

U takvom je okruženju španjolski burzovni indeks IBEX ojačao 1,4 posto, a među dobitnicima izdvajale su se Telefonica i Endesa, sa skokom dionica za 1,9 posto odnosno 2,3 posto. Prinosi na 10-godišnje španjolske državne obveznice kliznuli su na 5,78 posto.

"Da bi se aktualni skok dionica, započet u srpnju, nastavio, trebamo poboljšanu predvidivost u vezi Španjolske, a paket pomoći donio bi upravo to", kazao je trgovac iz Pariza.

Europske dionice bilježe snažan rast od kraja srpnja kada je čelnik Europske središnje banke Mario Draghi rekao da je spreman učiniti sve što je potrebno kako bi spasio euro. Kasnije je najavio program kupnje obveznica čiji je cilj smanjivanje troškova zaduživanja problematičnih zemalja.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,12 posto na 8.786 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙