FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska Vlada rasterećuje gospodarstvo i izvoznike kako bi ih učinila konkurentnijim zbog čega sada uglavnom trpe građani, rekao je ministar financija Slavko Linić na današnjem skupu udruge Hrvatski izvoznici o ekonomskim politikama Vlade i očekivanja za 2013. Napomenuo je kako je Vlada zatekla 20 milijardi kuna skrivenog deficita. Kako su porezi u Hrvatskoj za građane i privredu previsoki, smanjenje deficita novim porezima nije rješenje, pa je Vlada prionula smanjenju rashoda, što nailazi na oštre otpore sindikata. Linić najavljuje da Vlada za iduću godinu planira dodatna smanjenja materijalnih rashoda za jednu milijardu kuna, a za 600 milijuna kuna smanjenje izdataka za plaće u javnom sektoru, ali da se unatoč tim smanjenjima bolji rezultati mogu očekivati tek dostizanjem rasta od 1,7 posto. Istovremeno, kaže Linić, Vlada gospodarstvu pomaže smanjenjem zdravstvenog doprinosa te ukidanjem ili smanjenjem neporeznih davanja, a u planu je i zamjena komunalnih naknada porezom na nekretnine. Gubitak prihoda zbog smanjenja zdravstvenog doprinosa nadoknađen je povećanjem PDV-a, što su prije svih osjetili građani, a manje privreda i izvoznici, dodaje. Govoreći o rješavanju problema nelikvidnosti, podsjetio je da ja Ministarstvo financija omogućilo poreznim dužnicima reprogram duga, a zajedno s HBOR-om, HNB-om i poslovnim bankama osiguralo osam milijardi kuna po povoljnim uvjetima, za otplatu duga i nove projekte. Istovremeno, kaže Linić. Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Vlada želi osposobiti posrnule tvrtke za normalno poslovanje. Riječ je o 60 tisuća takvih tvrtki među kojima 650 'ozbiljnih', kaže Linić.

ZAGREB - Najnovije prognoze MMF-a u pogledu kretanja hrvatskog BDP-a nemaju izravni utjecaj na proračun i predviđeni deficit niti izravni značajni utjecaj na fiskalno pravilo koje za ovu godinu iznosi 1,3 posto ušteda, rekao je danas ministar financija Slavko Linić u izjavi nakon skupa udruge Hrvatskih izvoznika o Vladinoj politici poticanja izvoza. Za Linića problematično ostaje to što nema radnih mjesta ni investicija te se, kako je rekao, moramo boriti da to u idućoj godini promijenimo. Hrvatsko gospodarstvo će prema danas objavljenim procjenama MMF-a ove godine pasti oštrije nego što se ranije predviđalo i to po stopi od 1,1 posto, dok je u travnju MMF procjenjivao da će pad iznositi 0,5 posto. Za iduću godinu MMF predviđa rast od 1,0 posto. Upitan hoće li biti rebalansa proračuna, Linić je rekao je da će rebalansa biti u dijelu zatvaranja pojedinih pozicija, ali neće biti rasta rashoda ili prihoda tako da će manjak biti deset milijardi kuna, kako je i planirano. Na pitanje kako će hrvatska delegacija nastupiti na godišnjem zasjedanju MMF-a i Skupštini Svjetske banke u Tokiju, rekao je da će iskoristiti priliku za razgovor o tome da Svjetska banka prati Hrvatsku u strukturnim promjenama i pojedinim privatnim projektima kao i projektima države. S MMF-om ćemo porazgovarati o tome kako ćemo završiti godinu i projekcijama za 2013. godinu, rekao je Linić te dodao da će ujedno iskoristit vrijeme za obilazak investitora kako bi uspješno pripremio izdanje obveznica za 2013. godinu.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je redovitoj sjednici razmatrao najnovija gospodarska i novčana kretanja te usvojio projekciju monetarne politike za zadnje ovogodišnje tromjesečje, priopćeno je iz HNB-a. Uz to, članovi Savjeta HNB-a obaviješteni su i o pobližim pokazateljima kreditne aktivnosti banaka u proteklom dijelu godine, koje je obilježeno uglavnom stagnacijom plasmana. Krajem kolovoza krediti banaka poduzećima (kad se isključi utjecaj tečaja i prijenosa zaduženja brodogradilišta na državu) bili su za 0,3 posto manji nego na kraju prošle godine, a krediti stanovništvu za 1,1 posto manji. Savjet je dobio i izvješće o stanju i problemima u sustavu kreditnih unija, u kojem su sredinom ove godine djelovale 24 takve financijske institucije, iskazujući bilančnu sumu od ukupno 579 milijuna kuna, odnosno 0,13 posto udjela u ukupnoj imovini kreditnih institucija.

ZAGREB - Hrvatska će 2014. biti zemlja-partner muenchenskog međunarodnog turističkog sajma F.re.e, što će iskoristiti za sveobuhvatnu promociju hrvatskog turizma i još bolje pozicioniranje na njemačkom, posebno bavarskom tržištu očekujući ne samo nastavak dosadašnjih pozitivnih trendova nego i velike pomake i u dolascima turista i u prihodima s tog tržišta. Ugovor za to partnerstvo potpisali su danas u Zagrebu ministar turizma Veljko Ostojić i direktor muenchenskog sajma Reinhard Pfeiffer prilikom čega su obojica naglasili važnost takve turističke suradnje i za hrvatski turizam i bavarsku turističku publiku. Turistički sajam F.re.e (ili bivši CBR) održava se u Muenchenu tradicionalno u veljači te predstavlja najširi mogući aspekt turističke ponude iz cijelog svijeta. Ove je godine na tom sajmu bilo 1.200 izlagača iz 50 zemalja svijeta, dok je posjetitelja bilo oko 120 tisuća, od kojih više od 70 posto imaju mjesečni prihod kućanstva veći od dvije tisuće eura. U prvih devet ovogodišnjih mjeseci u Hrvatskoj je ostvareno 13,6 posto više noćenja njemačkih turista, što je Ostojić ocijenio odličnim rezultatima uz napomenu da hrvatski turizam s tog tržišta može i mora ostvariti više.

ZAGREB - Najuređenija mjesta primorske Hrvatske ove su godine po ocjeni Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Dubrovnik, Vodice, Brela i Veli Lošinj, dok su to u kontinentalnoj Hrvatskoj Varaždin, Virovitica, Gospić i Prelog, objavili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a, dodajući da će ta mjesta dobiti ovogodišnje nagrade Plavi odnosno Zeleni cvijet. Te nagrade HTZ već godinama dodjeljuje temeljem ocjenjivanja u sklopu svoje ekološko-edukativne akcije "Volim Hrvatsku", a dobitnicima će biti uručene na posebnoj svečanosti idućeg tjedna u sklopu Dana hrvatskog turizma u Dubrovniku. Nagrade Plavi i Zeleni cvijet dodjeluju se u četiri kategorije mjesta u primorskoj i kontinentalnoj Hrvatskoj, ovisno o broju stanovnika. HTZ je danas objavio i pobjednike odnosno ovogodišnje dobitnike oznake kvalitete u kulturnom turizmu "Doživi Hrvatsku-Experience Croatia", što su u kategoriji destinacija kulture Zagreb, kulturna ustanova Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca iz Pule, kulturno događanje Sinjska alka, a za kulturni itinerer Barun Trenk u Tvrđavi Brod u Slavonskom Brodu. Objavljena su imena i 24 dobitnika priznanja "Djelatnik godine - Čovjek ključ uspjeha u turizmu 2012",

ZAGREB - U sklopu Hrvatskog dana na sajmu EXPO REAL u Muenchenu, Hrvatska gospodarska komora je u sklopu projekta 'Be CROative' potencijalnim ulagačima ponudila 19 investicijskih projekata iz područja turizma, infrastrukture, obnovljivih izvora energije, znanosti i tehnologije te nekretnina, izvijestili su iz HGK. Govoreći o izložbi Be CROative te važnosti prisutnosti Hrvatske na tom važnom sajmu potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop Tanta je naglasila kako je HGK pokrenula projekt 'Be CROative' kako bi diljem svijeta promovirala kvalitetne proizvode te Hrvatsku kroz njene komparativne prednosti. Direktorica Centra za investicije HGK Silva Stipić Kobali naglasila je kako su jedinstveni geostrateški položaj koji Hrvatska zauzima, moderna prometna i telekomunikacijska infrastruktura, dobra povezanost s glavnim europskim prometnim pravcima, politička i ekonomska stabilnost te skori ulazak u članstvo EU samo neke od prednosti koje Hrvatska ima. EXPO REAL je jedan od najvećih sajmova za nekretnine i investicije u Europi, a održava se od 8. do 10. listopada u Muenchenu.

ZAGREB - Zagrebačka tvrtka King ICT u konzorciju sa svojom tvrtkom iz Skopja i tvrtkom Aktivis sklopili su ugovor s makedonskim Ministarstvom informatičkog društva i administracije za nadogradnju, održavanje i podršku Sustavu za upravljanje dokumentima, a vrijednost ugovora je 2,9 milijuna eura, izvijestili su danas iz King ICT-a. Konzorcij u kojem su tvrtke King ICT i Aktivis pobijedio je na javnom natječaju i sklopio četverogodišnji ugovor sa spomenutim makedonskim ministarstvom, koje će time automatizirati i modernizirati svoje radne procese. To će rješenje ujedno koristiti i dvadesetak državnih institucija, ministarstava i agencija, odnosno oko 10 tisuća korisnika u Makedoniji. U sklopu tog posla King ICT će uz rješenje za elektronsko upravljanje dokumentima omogućiti makedonskim korisnicima da prerastu u efikasne i transparentne institucije.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze ovotjedno su trgovanje počeli padom vrijednosti, pa je tako Crobex pao 0,40 posto, na 1.747,83 boda, a Crobex10 za 0,66 posto, na 972,70 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 10,4 milijuna kuna, pri čemu su samo tri dionice ostvarile promete iznad milijun kuna.

HT-ova je dionica uz porast cijene od 0,92 posto, na 207,40 kuna, ostvarila 1,8 milijuna kuna prometa. Promet povlaštenom dionicom Adris Grupe iznosio je 1,16 milijuna kuna, a cijena toj dionici je pala za 2,50 posto, na 234 kune. I dionici Atlantske plovidbe cijena je pala, za 0,80 posto, na 255,96 kuna, a ostvarila je 1,13 milijuna kuna prometa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙