FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta čekaju španjolsku odluku o zahtjevu za međunarodnom pomoći

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 3. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Ulagače na europskim tržištima dionica pokolebale su u srijedu sumnje da Španjolska možda neće uskoro zatražiti paket međunarodne pomoći a ohrabrio ih je neočekivani rast prometa u maloprodaji eurozone.

Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 5.825 bodova, frankfurtski DAX za 0,4 posto na 7.333 boda a pariški CAC za blagih 0,1 posto, na 3.415 bodova.

U utorak navečer španjolski premijer Mariano Rajoy kazao je da zahtjev za pomoći neće biti upućen tako skoro, opovrgavajući pisanje medija da će Madrid službeno zatražiti pomoć već ovog vikenda.

Njegova je izjava pritisnula španjolske dionice, pa je cijena dionice španjolske banke BBVA oslabila jedan posto a Banco Santandera 0,9 posto.

Neki analitičari upozoravaju pak da međunarodna pomoć nije čarobni štapić koji će riješiti sve probleme.

"Čini se da su ulagači uvjereni da će paket ublažiti napetosti. Moje je mišljenje upravo suprotno - bit će to pravi Damoklov mač. Mogao bi potaknuti nemire u Španjolskoj a možda i u drugim zemljama. Zato preporučujem da se svaki rast vrijednosti dionica iskoristi kao prilika za prodaje", tumači analitičar tvrke FXCM Nicolas Cheron.

Iako objava o klizanju Markitovog indeksa menadžera nabave za privatni sektor eurozone u rujnu na 46,1 bod nije bitno poboljšala raspoloženje na europskim tržištima, njegova je vrijednost ipak nešto viša no što su u Markitu prvotno predvidjeli. Ipak, i dalje ukazuje na pad aktivnosti u privatnom sektoru.

Ugodno je iznenađenje bio i blagi rast prometa u maloprodaji eurozone u kolovozu, budući da je većina analitičara očekivala njegov pad.

Među dobitnicima izdvajale su se rudarske kompanije, pa je Eurasian Natural Resources ojačao 1,4 posto, ArcelorMittal jedan posto a Xstrata 0,4 posto.

Energetski sektor bio je pak među najvećim gubitnicima, oslabivši u prosjeku 0,6 posto temeljem pojačane zabrinutosti za globalnu potražnju za naftom. Cijene dionica španjolskog Repsola pale su 0,8 posto.

"Kineski izvoz trpi a domaća je potražnja relativno slaba. Sva ta gospodarstva u nastajanju koja su nekada predvodila globalno gospodarstvo sada posustaju", kazao je Alexandre Baradez iz Saxo Banque.

"Tržište je zaglibilo u fazi konsolidacije i za izlazak nam treba katalizator", dodao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,5 posto, na 8.746 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙