FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice porasle nakon objave rezultata revizije u španjolskim bankama

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice poskočile su u ponedjeljak nakon što su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska središnja banka (ECB) poduprli objavu neovisne revizije u španjolskim bankama, ocijenivši da će ojačati povjerenje u španjolski bankarski sektor.

Londonski FTSE porastao je 1,2 posto na 5.811 bodova, frankfurtski DAX za 1,3 posto na 7.311 bodova, a pariški CAC za 1,7 posto na 3.411 bodova.

MMF i ECB izrazili su u petak zadovoljstvo objavom neovisne revizije o stanju u španjolskim bankama. ECB je bio zastupljen u Strateškom koordinacijskom odboru i Stručnom koordinacijskom odboru koji su nadzirali i odobrili "striktnu" provjeru otpornosti banaka na nepovoljne uvjete poslovanja i "temeljitu" analizu kvalitete imovine.

"ECB snažno podupire planove španjolskih vlasti o pravodobnom ispunjavanju potreba za kapitalom", stoji u priopćenju ECB-a od petka.

Odvojeno je ugledni londonski institut Markit objavio da je njegov indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone u rujnu dosegnuo najvišu razinu u šest mjeseci od 46,1 boda.

U takvom su okruženju najveći dobitnici na početku tjedna bile farmaceutske kompanije Bayer i Evotec, čije su cijene porasle od tri do šest posto nakon što su dvije kompanije dogovorile petogodišnju suradnju s ciljem razvoja lijeka protiv endometrioze.

Proizvođač poslovnog softvera SAP ojačao je dva posto nakon što mu je američko ministarstvo pravosuđa odobrilo kupnju kompanije Ariba.

Cijene dionica Credit Agricolea skočile su 3,3 posto nakon što je ta francuska banka ušla u ekskluzivne pregovore o prodaji grčke banke Emporiki Alpha Banku.

BHP Billiton je dobio na vrijednosti 1,6 posto nakon što je prognozirao da će do kraja fiskalne 2015. njegova proizvodnja bakra porasti po složenoj godišnjoj stopi od 10 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,8 posto na 8.796 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙