FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice porasle u očekivanju ECB-ova plana

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice skočile su u četvrtak temeljem očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) tijekom dana objaviti pojedinosti novog plana za ublažavanje visokih troškova zaduživanja problematičnih zemalja eurozone.

Londonski FTSE skočio je 0,5 posto na 5.688 bodova, frankfurtski DAX za 1,2 posto na 7.048 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,3 posto i iznosio 3.448 bodova.

Rast tržišta dionica poduprle su izjave dužnosnika eurozone da je ECB spreman izdvojiti velike iznose za kupovinu kratkoročnih obveznica, uz stroge uvjete.

Dužnosnici su također kazali da je banka spremna odreći se svog statusa vjerovnika s prvenstvom naplate, što znači da bi u slučaju problema s otplatom imala isti tretman kao i privatni vjerovnici.

Mnogi tržišni akteri upozoravaju na moguće razočaranje ako ECB ne objavi sve pojedinosti.

"Ovaj je sastanak apsolutno presudan jer su očekivanja izuzetno visoka“, kazao je Gilles Moec iz Deutsche Banka.

Trgovci također upozoravaju na oprez zbog niza prepreka u provedbi ECB-ovog plana.

"Nema sumnje da bi mogućnost neograničene kupovine obveznica pomogle, kao i ECB-ovo odricanje od statusa vjerovnika s prvenstvom naplate. No, da bi ECB počeo s kupovinama, zemlje poput Španjolske i Italije moraju podnijeti službeni zahtjev za pomoć“, podsjeća Gerhard Schwarz iz Baader Banka.

Analitičari podsjećaju i na druge prepreke poput skorašnje odluke njemačkog ustavnog suda o stalnom europskom kriznom fondu, koja će biti objavljena 12. rujna.

Među dobitnicima izdvajale su se u četvrtak dionice rudarskih kompanija, pa su tako dionice kompanija Eurasian Natural Resources, Vedanta i Antofagasta poskupjele od 2,8 do četiri posto.

Na dobitku su bile i banke. Deutsche Bank skočio je 2,4 posto, a Credit Agricole 2,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu gotovo na razini prethodnog dana, od 8.680 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙