FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon pojačanih španjolskih rezova

Autor: mkuz
LONDON, 28. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte u petak je na londonskom tržištu porasla iznad razine od 113 dolara za barel nakon objave planova za gospodarsku reformu u Španjolskoj koja je privremeno ublažila zabrinutost ulagača zbog dužničke krize u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte porasla je u Londonu 1,23 dolara, na 113,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 92,5 dolara.

Španjolska je najavila krizni proračun za 2013. godinu, temeljen uglavnom na smanjenju potrošnje, što je popravilo raspoloženje ulagača na na azijskim i europskim tržištima i potaknulo rast cijena osnovnih kovina i zlata.

Madrid je najavio smanjivanje proračunskog manjka s prošlogodišnjih 8,9 na ovogodišnjih 6,3 posto, te zamrzavanje plaća u javnim službama treću godinu zaredom.

Ulagači i trgovci smatraju da su rezovi u Španjolskoj potez u pravom smjeru da su u pitanju bar pripremila da ispuni uvjete Europske središnje banke za kupnju njenih obveznica.

"Dobici su se osjetili na gotovo svim tržištima. Okidač je bilo jučerašnje odobrenje španjolskih mjera štednje koje je privremeno donekle ublažilo zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni", kazao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Victor Shum iz savjetodavne tvrtke IHS Purvin & Gertz dodao je da su cijene nafte poduprli i rizici vezani za opskrbu s Bliskog istoka i geopolitičke brige.

U govoru u četvrtak na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda izraelski premijer Benjamin Netanyahu ustvrdio je da će Teheran za manje od godinu dana biti u stanju proizvesti nuklearno oružje.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 108,21 dolar, što znači da je bila 1,37 viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙