FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

LABIN - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je u Labinu nakon sastanka s istarskim i dužnosnicima Labinštine o izgradnji TE Plomin C snage 500 MW ocijenio kako se u dogovoru s lokalnom zajednicom iskreno i otvoreno razgovaralo o realizaciji jednog velikog i iznimno važnog projekta za Hrvatsku i Istarsku županiju, kazavši da će Plomin raditi s manje prljavštine i čišćom tehnologijom od sadašnje. Osim premijera Milanovića prvom susretu s istarskim dužnosnicima o ovom trenutno jednom od najvećih državnih projekata, koji je upriličen upravo na dan zaključenja natječaja za prikupljanje ponuda za HEP-ovog strateškog partnera, nazočili su i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević. "Nažalost zbog industrije, ovom području je onemogućeno da se razvije kao veći dio Istre. Labinština je zadana prije nekoliko desetljeća, tu su određene vrste industrije te je ovaj prostor naprosto obezvrijeđen tom činjenicom", kazao je Milanović. Upravo iz tog razloga, smatra on, ljudima treba platiti i u tome treba sudjelovati hrvatska država. Po njegovim riječima, ukoliko se u projekt bude išlo, a on je energetski iznimno značajan za Hrvatsku koja "godišnje uvozi za 15 milijardi kuna električne energije, što predstavlja rasipanje novca", ideja je da se ide prema naprednijoj i manje prljavoj tehnologiji. Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorom, ocijenivši ga iskrenim, otvorenim i konstruktivnim.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević izjavio je danas kako je sedam kompanija iskazalo interes za partnersku suradnju s HEP-om na izgradnji i upravljanju Termoelektranom Plomin C te da je riječ o najjačim i najsnažnijim svjetskim kompanijama. Rok potencijalnim partnerima za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo HEP-u u izgradnji TE Plomin C istekao je danas u podne, a iz HEP-a su najprije objavili da je interes iskazalo šest tvrtki, no stigla je još jedna ponuda i interes je, kaže Koračević, iskazalo sedam tvrtki. Napominjući kako je TE Plomin C najveća investicija, vrijedna 800 milijuna eura, predsjednik Uprave HEP-a je rekao kako je samu dokumentaciju preuzelo 70 zainteresiranih, ali i kako je, s obzirom na vrijednost i kompleksnost projekta, bilo nerealno očekivati toliki broj ponuda. "Interes je iskazalo sedam tvrtki i svih sedam ponuđača najjače su i najsnažnije svjetske kompanije", kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Koračević. Nije želio govoriti tko su mogući ponuđači, napominjući kako će HEP konačna imena objaviti krajem rujna, 28. rujna kada će HEP formirati popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda.

ZAGREB - Predsjednik koordinacije podružnica Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić upozorio je danas na konferenciji za novinare ispred ulaza u brodogradilište da bi 3. maj mogao ostati bez posla. Članovi sindikata apelirali su na Upravu brodogradilišta i Vladu da počnu sklapati nove poslove za 3. maj i osiguraju sredstva za isplate plaća u sljedećim mjesecima, jer ako to ne učine uskoro više neće imati što staviti na navoze. Upozorili su da je stanje krajnje ozbiljno, poslova je sve manje, a plaće su upitne. Šoljić je istaknuo da će pogon predmontaže uskoro ostati bez posla, a radnici predobrade već su preraspoređeni.

PULA - U brodogradilištu Uljanik danas je kompaniji Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Republike Azerbajdžan isporučen brod "Barda". Riječ je o prvom od zasad dva ugovorena broda nosivosti 5.000 tona za prijevoz vagona Kaspijskim morem. Brod je dužine 154,80 metara i širine 17,5 metara, a ukupno će moći prevoziti 54 vagona. Današnjom isporukom suradnja između trenutno vodećih ljudi Azerbaijan State Caspian Shipping Company i Uljanika, koja je započeta prije 28 godina, na svojevrstan je način opet potvrđena i produbljena te čini čvrstu osnovu za buduće poslove i povratak Uljanika na tržište Kaspijskog mora.Ugovor za gradnju "Barde" potpisan je u svibnju 2011. godine, a brod je u more porinut 10. svibnja ove godine. Uskoro nakon isporuke "Barde", Uljanik će azerbajdžanskoj kompaniji isporučiti "Balakena", drugi brod za prijevoz vagona koji je trenutno u završnoj fazi opremanja pred pokusnu plovidbu.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) objavila je danas javni poziv za dodjelu digitalne dividende ili oslobođenog radiofrekvencijskog spektra nakon prelaska s analognog na digitalno TV emitiranje u Hrvatskoj, za što se zahtjevi mogu podnijeti do 15. listopada do 10 sati, izvijestili su danas iz HAKOM-a napomenuvši da bi se tom dodjelom još ove godine prihodi državnog proračuna mogli povećati za nekoliko stotina milijuna kuna. Iz HAKOM-a podsjećaju da je Hrvatska među prvima u regiji, ali i šire u Europi, još u listopadu 2010. uspješno obavila prelazak na digitalno odašiljanje TV signala i gašenje analogne televizije, čime se oslobodio spomenuti frekvencijski pojas (od 790 do 862 MHz, što je još zove i digitalnom dividendom), a koji se može koristiti za potrebe drugih sustava. U skladu s trendovima u komunikacijama na svjetskom i europskom tržištu, Hrvatska će taj spektar koristiti za širokopojasne pokretne komunikacije, koji je planom dodjele predviđen za brze LTE ili tehnologije četvrte generacije mobilnih komunikacija.

ZAGREB - Za postizanje veće konkurentnosti hrvatske drvne industrije krajnji je trenutak za jače povezivanje sa šumarskom industrijom i drugim proizvođačima te državnim i znanstvenim institucijama, kao i za primjenu sustava sektorskih potpora i ravnomjernog natjecanja u javnoj nabavi, poručili su danas predstavnici strukovnog udruženja Hrvatski drvni klaster. Na izbornoj skupštini održanoj u zagrebačkom Hotelu Westin usvojene su smjernice daljeg rada koje trebaju pridonijeti što kvalitetnijem razvoju, ali i opstanku drvne industrije. Označivši ovu godinu sudbonosnom za tu industriju, jer je u prvih šest mjeseci, nakon gotovo desetogodišnjeg razdoblja porasta, zabilježila pad izvoza, direktor Klastera Marijan Kavran istaknuo je kako je vrijeme za nove saveze koji će dati potporu toj važnoj industriji.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex i zadnji radni dan ovog tjedana završava s rastom, danas za 0,70 posto, na 1.716,39 bodova, a specijalizirani indeks Crobex10 s rastom za 0,57 posto, na 937,83 boda. Redovni promet iznosio je 11,1 milijun kuna, pri čemu je najviše, 2,04 milijuna kuna, ostvareno trgovanjem povlaštenim dionicama Adris grupe. Cijena te dionice je porasla za 1,38 posto, na 221 kunu. Dionica HT-a prodano je za 1,9 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,58 posto, na 199,15 kuna. Dionica varaždinskog MIV-a protrgovano je za 1,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za 1,67 posto, na 3.050 kuna. Promet nešto veći od 1,1 milijun kuna imale su i dionice Luke Ploče čija cijena je porasla za 4,63 posto, na 627,77 kuna. Kod dionica s većim prometom, cijena je danas porasla i dionicama Ine za 0,36 posto, Dalekovoda 0,86 posto, Ericssona Nikole Tesle 0,89 posto, Diokija 1,50 posto, AD Plastika 3,53 posto, Valamar Adria Holdinga 3,65 posto, itd. Među rijetkim pak gubitnicima danas su dionice Uljanik plovidbe kojima je cijena pala za 0,52 posto te dionice Petrokemije s padom za 1,24 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙