FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U kolovozu je inflacija u Hrvatskoj dosegnula 4,0 posto, što je njezina najviša razina u posljednje tri i pol godine i viša nego što se očekivalo, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema podacima DZS-a, u kolovozu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na srpanj za 0,5 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine porasle za 4,0 posto. To predstavlja ubrzanje inflacije, s obzirom da je u srpnju iznosila 3,4 posto na godišnjoj razini. Inflacija od 4 posto nije zabilježena još od od veljače 2009. godine, kada je iznosila 4,2 posto. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u kolovozu su na godišnjoj razini, najviše, 13,1 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva. S rastom od 4,7 posto na godišnjoj razini slijede cijene prehrane i bezalkoholnih pića.

ZAGREB - Članovi četiriju sindikata javnih službi na referendumu su se velikom većinom izjasnili protiv izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, tako da će sindikalni čelnici sutra na završetku postupka mirenja odbiti Vladinu ponudu da se uštede u javnim službama ostvare kroz smanjenje materijalnih prava, uz očuvanje plaća. Članovi sindikata osnovnih škola, srednjih škola, visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, koji su udruženi u Maticu hrvatskih sindikata, u protekla su se tri dana odazvala referendumu između 70 i 90 posto, a 90 posto izašlih bilo je protiv izmjena TKU-a kojim bi se morali odreći dviju božićnica i jednog regresa, te pristati na smanjenje jubilarnih nagrada, dnevnica i naknade za prijevoz. Rezultati referenduma potvrđuju da smo bili u pravu što smo odbili potpisati Vladin prijedlog dok se o njemu ne izjasne naši članovi, a također pokazuju da su čelnici ostalih četiriju sindikata bili nekorektni što nisu pitali svoje članove, poručio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić. Vlada je najavila da će u slučaju sindikalne "odbijenice" raskinuti TKU i zaposlenima u javnim službama smanjiti plaće za 10 posto. Čelnici četiriju sindikata ipak kao da ne vjeruju tim najavama jer su danas poručili kako se Vlada "ne bi smjela upuštati u takve avanture" te najavili da će borbu nastaviti štrajkovima, prosvjedima i pravnim sredstvima. Čelnici sindikata učitelja Zvonimir Laktašić i srednjih škola Branimir Mihalinec također su zatražili smjenu ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića zbog njegove izjave da su njih dvojica Ribićeve "lutke na koncu".

ZAGREB - Njemačka kompanija RWE neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, ali spreman je pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa, priopćeno je danas iz RWE-a. Odluka o nesudjelovanju u predkvalifikacijskom krugu je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana, te trenutačnih kapitalnih ograničenja, kaže se u priopćenju. RWE je, kao dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u Plominu, primio na znanje objavu poziva za iskazivanjem interesa za Plomin C, a koji traje do danas, 14. rujna. RWE ispunjava sve natječajne uvjete i spreman je projekt podržati sa svoje sadašnje pozicije dioničara TE Plomin d.o.o., te kao kompanija s iskustvom i znanjem u realizaciji projekata velikih elektrana, navodi se u priopćenju. RWE je, međutim, donio odluku da neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo, ističu iz te kompanije. Dodaju kako je RWE izrazio zanimanje da projekt podrži djelujući kao HEP-ov zastupnik – tehnički savjetnik u projektu, tako što će voditi brigu o upravljanju i održavanju objekta te dobavljanju energenta i prodaji proizvedene električne energije.

ZAGREB - Do kraja godine veći dio od 650 radnika HŽ Infrastrukture koji će biti iskazani kao tehnološki višak otići će iz tvrtke, a približno polovica njih odlazi dobrovoljno, uz poticajne uvjete, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić. Planovi za sljedeću godinu uključuju odlazak još 360 zaposlenih, a ukupno bi u trogodišnjem razdoblju iz HŽ Infrastrukture trebalo otići do dvije tisuće zaposlenih, rekao je Peričić. Takvo smanjivanje broja zaposlenih, po njegovim je riječima, osnovni uvjet funkcioniranja tvrtke. Tijekom kolovoza, rekao je Peričić, HŽ Infrastruktura pokrenula je nadmetanje za odabir financijske institucije koja bi osigurala zajam od 620 milijuna kuna za sređivanje financijske likvidnosti i realizaciju investicija. Također, u tijeku su pregovori s EBRD-om o zajmu za nabavu strateške mehanizacije i financiranje otpremnina za višak radnika. Peričić je kazao da su u razdoblju od 2012. do kraja 2016. godine u planu ulaganja od 2,5 milijardi kuna za investicije i održavanje iz vlastitih sredstava te 7,5 milijardi kuna za investicije iz fondova EU-a.

ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Croatia osiguranja d.d. neće se žaliti na presude Trgovačkog suda u Zagrebu kojima su poništeni otkazi nekadašnjim čelnicima te tvrtke Hrvoju Vojkoviću i Damiru Mihanoviću, već će Vojkoviću isplatiti otpremninu, a Mihanoviću ponuditi rukovodeće mjesto u tvrtki, priopćeno je danas iz te osiguravajuće kuće. NO Croatia osiguranja jučer je raspravljao o presudama Trgovačkog suda kojima se utvrđuju ništavim odluke o opozivu Vojkovića i Mihanovića s mjesta predsjednika Uprave i člana Uprave Croatia osiguranja. NO je donio odluku o sklapanju nagodbe s njima, te sukladno tome neće uložiti žalbe Visokom Trgovačkom sudu u Zagrebu, stoji u priopćenju. Kako se navodi, Vojkoviću, sukladno odredbama iz nagodbe i poštujući odredbe tada važećeg ugovora o radu, bit će isplaćen adekvatan zaostali iznos plaća, dok će Mihanoviću, sukladno odredbama nagodbe, biti ponuđeno jedno od rukovodećih radnih mjesta u Grupi Croatia osiguranja. Po pisanju medija, Vojković je uzeo otpremninu u bruto iznosu između 3,5 milijuna kuna i 7,5 milijuna kuna, a Mihanoviću je ponuđeno mjesto predsjednika Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja.

ZAGREB - U srpnju je u Hrvatskoj izdano 706 odobrenja za građenje, što je za 13,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Ukupno je od siječnja do kraja srpnja ove godine izdano 4.769 odobrenja za građenje, što je smanjenje za 14 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Od toga je 3.806 odobrenja izdano za zgrade, a 963 za ostale građevine. Po odobrenjima izdanim u prvih sedam mjeseci ove godine, predviđena je izgradnja 5.959 stanova, što je 18,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Prema odobrenjima za građenje u prvih sedam mjeseci ove godine, predviđena vrijednost radova iznosi 12,9 milijardi kuna, što je 4,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Od toga se 6 milijardi kuna odnosi na zgrade, a 6,9 milijardi kuna na ostale građevine. Predviđena vrijednost radova prema odobrenjima za građenje izdanim samo u srpnju iznosi 2,3 milijarde kuna.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju prikupljeno 50.434 tona kravljeg mlijeka, što je za 5,6 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Pritom je mlijeka za piće proizvedeno 11,8 posto manje nego u srpnju lani, odnosno 21.731 tonu. Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u srpnju, u odnosu na prosjek u prošloj godini, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila manja za 3,4 posto, dok je mlijeka za piće proizvedeno 18,5 posto manje.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su ojačali, potaknuti snažnim rastom cijena na svjetskim burzama nakon novih Fedovih poticajnih monetarnih mjera, no promet je prilično razočaravajući. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,32 posto, na 1.709 bodova, te se tako već sedmi dan nalazi u pozitivnom području. Crobex10 do podneva je porastao 0,41 posto, na 936 bodova, nižući blage dobitke četvrti dan uzastopce. Redovni promet dosegnuo je 3,64 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet, 1,6 milijuna kuna, do sada je ostvaren povlaštenom dionicom Adrisa. Cijena joj stagnira na 218 kuna. Slijedi dionica HT-a, s ostvarenih 718.400 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,38 posto, na 199 kuna. Većina cijena dionica je u plusu, pri čemu se po dobitcima ističu dionice Diokija, s rastom cijene za 4,43 posto, i Dalekovoda, za 3,6 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na jučerašnju tečajnicu, ojačala prema svim važnijim valutama, prema euru za 0,21 posto, a prema švicarskom franku za 0,58 posto, pa se srednji tečaj franka po prvi put od sredine prosinca prošle godine spustio ispod 6,1 kunu. Srednji tečaj eura tečajnoj listi HNB-a, koji se primjenjuje od sutra, iznosi 7,403243 kune, a švicarskog franka 6,082691 kunu. To je prvi put nakon tečajne liste koja se primjenivala 15. prosinca 2011. godine da je srednji tečaj franka pao ispod 6,1 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a u odnosu na jučerašnju ojačala i prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 1,38 posto, a prema funti za 0,78 posto. Srednji tečaj dolara, na tečajnici koja se primjenjuje od sutra, iznosi 5,668205 kuna, a funte 9,193149 kuna. Kuna je prema svim značajnijim valutama ojačala i u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, prema euru za 0,60 posto, švicarskom franku za 0,90 posto, britanskoj funti za 1,96 posto te prema američkom dolaru za 3,49 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙