FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Gospodarski rast u vodećim zemljama skupine G20 usporio je u drugom tromjesečju na 0,6 posto, s 0,7 posto u prethodna tri mjeseca, a trend slabog rasta nastavit će se i u tekućem tromjesečju, poručila je u četvrtak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Gospodarstvo eurozone smanjilo se u drugom tromjesečju za 0,2 posto, nakon što je u prva tri mjeseca ove godine poraslo 0,4 posto, izvijestio je OECD. U cijeloj Europskoj uniji aktivnosti su u razdoblju od travnja do lipnja pale 0,1 posto, nakon stagnacije u prvom tromjesečju. Japanski je rast u drugom tromjesečju naglo usporio, na 0,2 posto, s 1,3 posto u prethodna tri mjeseca. Usporavanje nije bilo tako naglo u Sjedinjenim Državama, gdje je rast u drugom tromjesečju popustio na 0,4 posto, s 0,5 posto u prethodna tri mjeseca. Njemačke su aktivnosti oslabile na 0,3 posto, s 0,5 posto u prethodnom tormjesečnom razdoblju. Francuska je u oba tromjesečja bilježila stagnaciju. Britansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo za 0,5 posto, nakon 0,3-postotnog pada u prethodnom tromjesečju. U Italiji su gospodarske aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja pale četvrto tromjesečje zaredom, i to za 0,8 posto, istim tempom kao i u prva tri ovogodišnja mjeseca. Pojedina gospodarstva u nastajanju pokazala su se pak otpornima na negativne trendove, pa je kineski rast u drugom tromjesečju ubrzao na 1,8 posto, s 1,6 posto u prethodna tri mjeseca. Brazilsko je gospodarstvo ubrzalo na 0,4 posto, s 0,1 posto, a južnoafričko na 0,8 posto, s 0,7 posto u prethodnom razdoblju.

BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy najavio je u četvrtak da će idući tjedan početi konzultacije o jačanju Ekonomske i monetarne unije (EMU), koja bi po njegovu prijedlogu trebala imati središnji proračun i mogućnost ograničene emisije zajedničkog duga. Takva unija trebala bi imati proračunsku stranu, koja bi mogla sadržavati "alate za ublažavanje asimetričnih šokova i pomoć u sprečavanju zaraze, možda putem središnjeg proračuna eurozone", ističe Van Rompuy u dokumentu u kojem rezimira glavne teme za konzultacije. To bi moglo "podrazumijevati ograničenu emisiju zajedničkog duga", pod uvjetom da podjelu rizika prate odgovarajuće mjere koje bi išle "u pravcu zajedničkog upravljanja proračunima", precizira se u dokumentu koji je objavila njegova služba za tisak. "Proračunska unija mogla bi također predviđati veće kapacitete na europskoj razini, primjerice uspostavu ureda za financije, i središnji proračun čiju bi ulogu i funkcije tek trebalo definirati", dodaje se u dokumentu, koji donosi pitanja za raspravu a ne odgovore. Konzultacije s državama članicama EU-a i Europskim parlamentom trebaju početi idući tjedan, precizirali su iz službe za tisak predsjednika Van Rompuya.

RIM - Italija se danas zadužila za 6,5 milijardi eura uz znatno nižu cijenu, pokazali su rezultati najnovijih aukcija srednjoročnog i dugoročnog duga, navodeći na zaključak da su napetosti popustile na financijskim tržištima eurozone. Italija je danas prodala 4 milijarde eura obveznica s rokom dospijeća 2015. godine, uz znatno nižu kamatnu stopu od 2,75 posto, u odnosu na 4,65 posto koliko je iznosila na prethodnoj aukciji, objavila je talijanska središnja banka. Prodala je i 1,5 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja 2026. godine, uz kamatnu stopu od 5,32 posto, dok je na prethodnoj sličnoj aukciji bila primorana ulagačima platiti 5,9 posto. Zadužila se i za daljnjih 1,0 milijardu eura s rokom vraćanja 2017. godine, također uz nižu cijenu, odnosno kamatu od 3,71 posto, u usporedbi sa 4,60 posto na prethodnoj sličnoj aukciji. Potražnja za obveznicama bila je trostruko veća od ponuđenog iznosa, navode iz talijanske središnje banke. Rezultati aukcije nisu iznenađenje nakon pozitivne odluke njemačkog ustavnog suda koji je dao zeleno svjetlo novom europskom kriznom fondu - Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM). Dašak optimizma nudi i najnoviji mjesečni bilten ECB-a u kojem se za Italiju i Španjolsku kaže da će njihovi javni dugovi u BDP-u biti održivi i da će se smanjivati budu li njihove vlade uspješno ispunjavale svoje ciljeve fiskalne konsolidacije.

LJUBLJANA - Slovenski ministar financija Janez Šušteršič izjavio je u četvrtak kako su četiri milijarde eura gornja granica iznosa državnih jamstava za sanaciju slovenskih banaka. "Za sada procjenjujemo da državna jamstva koje bi morali izdati ne bi bila viša od četiri milijarde eura, to je gornja granica", rekao je Šušteršič na konferenciji za novinare nakon redovne sjednice vlade. Vlada priprema zakon o osnivanju agencije za upravljanje lošim, odnosno riskantnim potraživanjima koje se nalaze u bilancama banaka, a koja se po različitim procjenama penju i do 6 milijardi eura, što službeni vladini krugovi ocjenjuju pretjeranim. Slovenski mediji procjenjuju da bi vlada bankama koje bi se uključile u predviđeni program sanacije i restrukturiranja umjesto nenaplativih kredita ponudila državne obveznice. Šušteršič je izjavio da bi operacija izdvajanja takvih kredita iz bilanci banaka omogućila njihovo restrukturiranje. Mjere za sanaciju i konsolidaciju koje planira vlada bit će uključene u proračun za iduću godinu koji je još u usklađivanju, rekao je Šušteršič.

LONDON/NEW YORK - Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine u četiri mjeseca prema dolaru, nakon jučerašnje povoljne presude njemačkog ustavnog suda vezane za novi krizni fond eurozone, a podršku mu pružaju i očekivanja novog kruga ublažavanja monetarne politike u SAD-u. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2906 dolara, što znači da je u neznatnom plusu u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako nadomak najviše razine u četiri mjeseca od 1,2937 dolara, na koju se popeo u srijedu. Euro je bio na dobitku i prema švicarskom franku, od 0,2 posto, i njome se trgovalo po 1,2109 franaka. Jedinstvena europska valuta blago je pak kliznula prema jenu, na 100,31 jen, a na gubitku prema jenu bio je i dolar, pa mu se tečaj spustio na najnižu razinu u sedam mjeseci od 77,54 jena. Mnogi sudionici tržišta očekuju da će američka središnja banka Fed danas po završetku dvodnevnog sastanka najaviti novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, a to će vjerojatno dodatno pritisnuti tečaj dolara.

(Hina) xggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙