FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

KIŠINJEV - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da ne treba očekivati odluku o budućnosti Grčke na njezinu sastanku s grčkim premijerom Antonisom Samarasom u petak u Berlinu. "U petak nećemo imati rješenje. Čekamo izvješće trojke i nakon toga ćemo odlučiti", kazala je Merkel tijekom posjeta Moldaviji. Samaras će u petak posjetiti Berlin, a u subotu Pariz. Atena želi ublažiti uvjete programa štednje koji joj je nametnut da bi dobila pomoć. Nastoji za dvije godine, do 2016., produljiti rok za uravnoteženje proračuna.

AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da mu je neto dobit u prvoj polovini godine poskočila na 783 milijuna eura, te da planira širenje poslovanja na unosno azijsko tržište. Rezultat je poduprla prodaja manjinskog udjela u jednom dominikanskom pivaru, čime je ostvaren jednokratni prihod nakon oporezivanja od 131 milijun eura, ističe se u priopćenju. Ako se izuzme utjecaj valutnih tečajeva, konsolidacijske promjene, jednokratne stavke i amortizacija brendova, neto dobit kliznula je četiri posto, na 705 milijuna eura. Prihodi su u promatranom razdoblju porasli 4,5 posto, na 8,78 milijardi eura. Heineken je povećao prodaju piva za 3,3 posto, kazao je u priopćenju izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer. Kompanija je ujedno povećala postojeći izravni i neizravni udio u Asia Pacific Breweriesu (APB) sa 42 na 44,6 posto, kazao je njezin glasnogovornik John-Paul Schuirink. Nizozemski je pivar dodao da je potpisao konačni sporazum s upravnim odborom singapurskog konglomerata Fraser and Neave (F&N) da dioničarima 'neopozivo preporuči' kupovinu čitavog F&N-ovog udjela u APB-u u sklopu transakcije vrijedne 5,6 milijardi singapurskih dolara (4,4 milijarde američkih dolara).

LONDON - Euro se u srijedu spustio s najviše razine prema dolaru u sedam tjedana na međunarodnim tržištima valuta, jer su ulagači zaključili da je njegovo nedavno jačanje zbog optimističnih očekivanja rješavanja krize u eurozoni ipak bilo pretjerano. Euro je tako oslabio prema dolaru 0,2 posto, na 1,2447 dolara, zadržavši se ipak nadomak najvišoj razini prema američkoj valuti u proteklih sedam tjedana od 1,2488 dolara, koju je dosegnuo u utorak. Na istom je postotnom gubitku bio i prema jenu, spustivši se na 98,64 jena. Dolar je pak ostao nepromijenjen prema japanskoj valuti i njime se trgovalo po 79,24 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙